logo3

И СА ГУСЛАМА СЕ МОЖЕ У ЕВРОПУ

У БЕРАНАМА ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ БОЈАНЕ И НИКОЛЕ ПЕКОВИЋ

Промоција музичког наслеђа

Хуманитарни концерт Бојане и Николе Пековић са ,, Уметничком породицом“, окупио је у беранском Центру за културу бројне поклонике народног и етно мелоса. Прекидани дуготрајним аплаузима, ови млади музуичари, побједници серијала ,, Ја имам таленат“, су и у Беранама демонстрирали необичан спој традиционалне и класичне музике у коме главну улогу имају хармоника и гусле. Са Бојаном и Николом наступили су и Андрија Минчић са  кларинетом, Александар Јаковљевић са виолончелом, Ђорђе Хартл са перкусијама, Александар Пејаковић са бас гитаром, док је Никола Цветковић свирао клавир. Током наступа Бојана и Никола су подсјетили да је комплетан приход  од продатих улазница намијењен храму Светог Симеона Мироточивог који се гради у центру Берана. Казли су да су изведене композиције потпуно јединствене и да промовишу највише људске и породичне вриједности.

- И у Беранама смо, пред овако дивном публиком, настојали да покажемо да смо нераскидиво везани за свој народ ма гдје он живио. Хтјели смо  кроз оно што радимо да дио себе уградимо у храм који се подиже у овом граду и да преко музике искажемо своје емоције према нашим вјековним вриједностима. Осјећали смо се пријатно, тим прије јер су наши коријени из Црне Горе- казала је Бојана Пековић, додајући да је судбински одавно везана за гусле и да ју то чини срећном и поносном.

Истакла је да „Уметничка породица“ наступајући широм свијета даје допринос очувању српске традиције културе и историје.

- Српски народ има богато културно и историјско наслеђе које се не смије предати забораву. Ми смо ту да, у границама својих могућности, дајемо допринос очувању онога што су нам преци у аманет оставили. Јер ако се не одрекнете свога онда вас сви људи свијета више цијене. Ми смо то осјетили наступајући широм свијета – навела је Пековићева.

 Она је  казала да  гуслама није тешко ни у женским рукама, с обзиром да се све више шири тренд увезивања различитих инструмената.

- Мислим да је публика примијетила да гусле одају своје чари и у женским рукама. Посебно  кад се нађу у друштви више увезаних инструмената. Тако настаје нова музика која, сигурна сам, има своју будућност – закључила је Бојана

Гости вечери били су чланови Етно групе „Свети евстатије“

       И са гуслама се може у Европу

 

Бојана је, одговарајући на питање да ли гусле имају перспективу у наступајућим временима, одговорила да имају и да се и са овим древним инструментом може у Европу.

- Пјевање из гусле симболизује наше коријене на које се вјековима ослањамо. Пјевајући уз гусле ми имамо са чим да се похвалимо. Пред тим пјевањем многи народи остају усхићени оним што чују. Зато гусле имају своју будућност и са њима се може итекако у Европу – казала је Бојана.

 

 

Прилог припремио Горан Киковић