logo3

ИСТОРИЧАР ГОРАН КИКОВИЋ ПОЗВАН НА ОКРУГЛИ СТО – РАЗГОВОР НА ТЕМУ „Одговорно и отворено о проблемима и перспективама Срба у Црној Гори“

ИСТОРИЧАР ГОРАН КИКОВИЋ ПОЗВАН НА ОКРУГЛИ СТО – РАЗГОВОР НА ТЕМУ „Одговорно и отворено о проблемима и перспективама Срба у Црној Гори“

Поштовани господине Киковићу,

Прошло је више од годину дана од политичких промјена у Црној Гори. Без обзира што политички представници српског народа чине значајан дио парламентарне већине, али не и извршне власти, позиција српског народа није се битно промијенила. У постизборном времену настале су нове околности које изискују одговоре на бројна отворена питања од суштинске важности за судбину српског народа. Настављено је систематско запостављање Срба по принципу негативне селекције, односно националне припадности. Очигледно је да политички представници српског народа нијесу успјели да актуализују решавање суштинских питања везаних за опстанак и стабилност Срба у Црној Гори на равноправним основама са другим народима и националним заједницама.

Неиспуњавање обећања и обавеза парламентарне већине о уређењу бирачког списка, спровођења законом предвиђеног пописа становништва, израде изборног законодавства, потписивања Темељног уговора са Српском православном црквом, усаглашавања заступљености српског народа у државним институцијама, али и низ других поступака који би српски народ довели у положај равноправности са другим народима, изискује потребу широке размјене мишљења о проблемима и перспективама Срба у Црној Гори.

Позиви за наведени скуп упућени су најзначајнијим институцијама српског народа, истакнутим српским интелектуалцима из области научног и културног стваралаштва Црне Горе, Републике Србије и Републике Српске, али и политичким лидерима српског народа у Црној Гори.

Са задовољством Вас позивамо да узмете учешће на скупу „Одговорно и отворено о проблемима и перспективама Срба у Црној Гори“, који ће се одржати 27. и 28. новембра 2021. године, са почетком у 9 часова, у Српској кући у Подгорици.

Предсједник СНС

Др Момчило Вуксановић

Слика може припадати 1 особа и стоји