logo3

ИСТОРИЧАР ГОРАН КИКОВИЋ БИО ГОСТ ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКИХ СВЕЧАНОСТИ У ЧАЈНИЧУ

ИСТОРИЧАР ГОРАН КИКОВИЋ БИО ГОСТ ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКИХ СВЕЧАНОСТИ У ЧАЈНИЧУ

Историчар Горан Киковић, боравио је 27.08. Субота 2022. у Чајничу -Република Српска и поред осталог одржао предавање у Дому културе на тему ''Историјске истине и фалсификати о српском постојању у Црној Гори'' . Он је том приликом истакао како се некада учило и писало уЦрној Гори: „Иако у овој земљи нема никакве друге народности до једине србске и никакве друге вјере до једине православне источне, то опет сваки иноплеменик и иновјерац може слободно живити и ону слободу и ону нашу домаћу правицу уживати како и сваки Црногорац и Брђанин што ужива“. Ово је писало у Законику књаза Данила из 1855. Године и садржавао ову чињеницу и то у члану 92.

Историјска Црна Гора била је национална држава српског народа. То је наглашавано и у црногорским уџбеницима и земљописима,јер историјска Црна Гора била је национална држава српског народа. Па у Земљопису Књажевине Црне Горе за ученике трећег разреда основних школа пише: “Сви људи,који живе у нашој домовини,јесу Срби,већином православне вјере, а има их мало римокатоличке и мухамеданске”…

Слично се наводи и у приручнику Познавање закона, који је издат у вријеме независне и међународно признате државе – Краљевине Црне Горе 1914. године.

Извод из приручника: “Ми не би никако могли употријебити назив ‘црногорски народ’ у смислу народности, пошто су Црногорци по народности Срби, а црногорске народности не постоји“, пише у приручнику чији су аутори проф. Живко Драговић, члан Државног савјета и народни посланик, и правник Љубомир Бакић, министар правде у влади сердара Јанка Вукотића.

Много је значајан попис који се планира ове двије године а никако да се одржи односно никако да се организује.

Према истраживањима ЦЕДЕМ-А у колико би у овом тренутку био одржан Попис, 48,6 одсто грађана би се изјаснило да говори српским језиком, што је у односу на попис 2011. године скоро шест одсто више. То је показало истраживање Центра за демократију и људска права ЦЕДЕМ, спроведено у периоду од 11. до 27. јуна 2022. године, на узорку од 1026 грађана.

Црногорским језиком говори 36,1 одсто, што је готово исто као на Попису из 2011. године.

Босанским језиком говори 2,6 одсто грађана, што је за готово 4,2 одсто мање него током Потписа из 2011. година.

Ако би данас био одржан Попис 46,3 одсто грађана би се изјаснило као Црногорци, што је за готово два одсто више него у Попису из 2011.године.

Као Срби би се изјаснило 32,8 одсто грађана, што је за готово четири одсто више него током претходног пописа.

Као Бошњаци би се изјаснило 7,7 одсто грађана, што је за један одсто мање него током претходног Пописа, а као Албанци би се изјаснило 5,1 одсто грађана.

И овако летимичан увид у неспорну историјску грађу не може да доведе до другачијег закључка, осим једино исправног: Срби су аутохтон народ у Црној Гори који је у свим раздобљима историје као стуб ослонац био конститутиван у свакој трансформацији њене власти. Свођење српског народа на статус националне мањине у данашњем Монтенегру био би нонсенс да иза таквог инжињеринга није намјера најдубљег понижења Срба у историји Црне Горе, што је константа досадашње депеесовске власти. Зато, у промијењеним околностима након недавно одржаних избора, Срби морају да своје националне интересе промовишу јавно, легално, не само кроз рад електронских и писаних медија, већ приликом сваке скупштинске расправе у Парламенту Црне Горе и, посебно, у капиталним државним пословима какав је бесумње предстојећи попис становништва у Црној Гори.

Зато, са пуном свијешћу о неотуђивости права на национално самоопредјељење и властити идентитет, свако од нас треба да истинито одговори на једноставно питање “Ко сам ја?“, без страха или снебивања да својим немуштим ставом иде на туђу вођеницу, јер је то conditio sine qua non односно неопходан услов без кога се нешто не може замислити или провести. Са тим сазнањем и вјером у у успјех, српски народ у Црној Гори може још једанпут да покаже да је доминантни стуб конститутивности ове државе који се никакавим перфидним манипулацијама не може урушити.

У жељи да предстојећи попис становништва коначно афирмише предоминантност српског корпуса у Црној Гори, позивам све људе да се на њему слободно и искрено изјасне о свом националном идентитету. Да се већ једном поштено пребројимо!