logo3

КИКОВИЋУ УРУЧЕНА ПОВЕЉА ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ОПШТИНЕ НОВА ЦРЊА - СРБИЈА

ИСТОРИЧАРУ ГОРАНУ КИКОВИЋУ, ПОТПРЕДСЈЕДНИКУ СО БЕРАНЕ УРУЧЕНА ПОВЕЉА ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ОПШТИНЕ НОВА ЦРЊА У ВОЈВОДИНИ, РЕПУБЛИКА СРБИЈА


У општини Нова Црња на свечан начин Горану Киковићу, историчару из Берана је уручено признање почасног грађанина ове општине. Киковићу је прзнање уручио предсједник општине Нова Црња Пера Миланков. Он је овом приликом истакао да је одлуку донио 22. августа 2018.године, којом се утврђује звање почасног грађанина Општине Нова Црња историчару Горану Киковићу из Берана за значајно достигнуће и остварење сарадње између Општине Беране и Општине Нова Црња.
миланков је на свечаности истакао да је Горан Киковић,већ пуну деценију пријатељ и поштовалац Општине Нова Црња, јер од 2009. године редовно учествује на ''Данима Војвода Степе'' у истоименом мјесту који је дио наше општине у организацији Удружења ратних добровољаца 1912-1918., године њихових потомака и поштовалаца Војвода Степа а под покровитељством и уз помоћ Покрајинског секретаријата за културу Војводине и Општине Нова Црња и као такав је учествовао на поменутим манифестацијама које помаже и цијени наша Општина, као представник и званичник из Црне Горе, као историчар који промовише српску културну баштину и у Црној Гори и овдје у Србији. Киковић у својих осам књига које је објавио као млад истраживач и историчар истиче се као истински борац који у својим делима афирмише српску историју, традицију и културу као и нашу општину Нова Црња и наш крај. Због таквог свог односа према нашој локалној заједници заслужује почаст од наше општине па смо га због тога предложили за звање Почасног грађанина Општине Нова Црња.-закључио је у свом обраћању предсједник Пера Миланков.
Треба и подсетити да су Удружење ратних добровољаца 1912-1918., године њихових потомака и поштовалаца Војвода Степа и Удружење ратних добровољаца 1912-1918., године њихових потомака и поштовалаца регионална организација Беране побратимска удружења још од 13. марата 2010. године када су братимљење у Општини Нова Црња, тачније у месту Војвода Степа потписали тада предсједници удружења Бранко Савић и Горан Киковић. Та сарадња се продубила и одржала до данашњих дана.

Киковић се овом приликом захвалио предсједнику Пери Миланкову ''Поводом добијања звања почасног грађанина Општине Нова Црња''. Поред почасти коју су ми прошле године дали Општина Ћићевац у Расинском округу и њен предсједник Златан Кркић, ово је за мене велика почаст да будем грађанин општине гдје се родио и поникао велики пјесник и умјетник Ђура Јакшић. Хвала вам што цијените мој рад и манифестацију ''Дани Војвода Степе'',на чијим свечаностима учествујем већ пуну десенију.
Овдје ћу Вас господине предсједниче подсјетити да смо се побратимили ми из Удружења ратних добровољаца 1912-1918., године њихових потомака и поштовалаца Беране и Удружење ратних добровољаца 1912-1918., године њихових потомака и поштовалаца Војвода степа 13. марата 2010.повељу смо потписали ја и господин Савић.
Та сарадња се наставила и продубила и одржала до данашњих дана и наставиће се и убудуће.Ја сам подржао рад удружења и када сам био на функцији предсједника СО Беране и сваке године са делегацијом Удружења из Берана сам посјећивао мјесто Војвода Степа и општину Нова Црња. 
А Ви господине сте помагали нашу братску сарадњу увијек од када сте на челу Општине Нова Црња и човјек који заслужује наше велико поштовање. Наравно никада не можемо заборавити руководство нашег побратимског удружења на челу са Бранком Савићем и Ђорђем Хајдуковићем, које нас увијек људски и братски дочека овдје када долазимо у Вашу општину.
Ми који сваке године учествујемо у програму ''Дана Војводе Степе'' долазимо из Берана из Црне Горе која још баштини Његоша, војводу Марка Миљанова, Миљана Вукова, краља Николу и увијек им саопштимо да долазимо из краја војводе Петра Бојовића који је заједно са војводом Степом Степановићем бранио Србију и српски народ у Балканском и Првом свјетском рату. Истичемо да наша делегација долази из највећег српског племена Васојевићâ из којег су поникли Карађорђевићи, Караџићи, Вешовићи и други српски јунаци и ратници, Петра II Петровића Његоша, који је написао: ''Поноси се Горо Црна свети храм Српске славе док слободе твоје гњездо излежује соколове''!. Такви изданци из Црне Горе населили су и Војводу Степу и опстали и остали као дио тога соја.
О стању данас у Црној Гори увијек цитирамо ријечи јеромонаха Петра Драгојловића: ''...Тешко је бити Србин данас у Црној Гори, али је бескрајно теже не бити исто што и наши највећи и најсветији преци и одрицати се бога, истине, чојства, јунаштва и свега онога што нас је чинило и чини истинским, одговорним и зрелим људима...''
И истичемо да, иако живимо далеко једни од других носимо исто име, говоримо истим српским језиком, иста нам је српска православна црква, исти нам је циљ да славећи наше претке остављамо аманет потомцима да брат брата никада не смије заборавити. Зато још једном хвала за почаст који сам добио од вас да будем ваш почасни грађанин'' - истакао је Горан Киковић, историчар и потпредсједник СО Беране на свечаности уприличеној поводом добијања звања почасног грађанина општине Нова Црња.

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић