logo3

СТАНОВНИШТВА СВЕ МАЊЕ У СЕЛУ РУЈИШТА КОД БЕРАНА

 

ИСЕЉАВАЊЕ СТАНОВНИШТВА ГЛАВНИ ПРОБЛЕМ СЕЛА РУЈИШТА

Džaba novi asfalt kada naroda nema

Поглед на село Рујишта

Џаба нови асфалт када народа нема

Затворена је сеоска школа и то је показатељ да нашем селу пријети изумирање ако се не предузму неки озбиљнији потези - каже Радоња Кораћ

Најновији статистички подаци јасно указују да поједина мјеста у беранској општини, попут села Рујиша, удаљеном од града на око двадесетак километара, биљеже изражено исељавање становништва. Мјештани су сагласни да је недостатак радних мјеста и небрига друштва у цјелини према потребама младих људи узроковала драстичан одлив становништва са рурарног подручја.

- Рујишта су некад бројала 35 домаћинстава. Данас је тај број знатно мањи. Људи долазе љети, али је проблем што имамо свега неколико породица које су ту током цијеле године. Народ се сели иако је направљен нови асфалтни пут и што ово село пружа одличне могућности за баљењем пољопривреде и сточарства. Због недостатка ученика затворена је сеоска школа. То је показатељ да нашем селу пријети изумирање ако се не предузму неки озбиљнији потези и заустави одлазак народа - наводи мјештанин Радоња Кораћ.

Он наглашава да је село Рујишта богом дано за узгој житарица и кромпира и да то представља развојну шансу читавог краја, ако држва потпомогне да мјештани могу да живе од свог рада.

- Појединци са стране узимају земљу у закуп, и уз помоћ моћне механизације, обрађују добар дио ораница у Рујиштима. Треба дати додатне стимулансе да се приволи што већи број мјештана да раде то исто. То је можда рецепт за заустављање исељавања и повратак младих – наводи Кораћ.

Д.Ј.