logo3

ИНСПИРИСАН ЊЕГОШЕВИМ СТИХОВИМА Скулптура Луке Радојевића краси центар Берана

IИНСПИРИСАН ЊЕГОШЕВИМ СТИХОВИМА

Скулптура Луке Радојевића краси центар Берана


Мало који савремени вајар с наших простора може се похвалити успјесима какве ниже Радојевић, а његове скулптуре изложене су у Кини, Италији, Француској, Аустралији, Њемачкој, Јужној Кореји и другим државама широм свијета

Skulptura Luke Radojevića krasi centar Berana

Tufik Softić

АУТОР: Туфик Софтић,Вијести

Скулптура ”Хомо сапиенс – Луча Микрокозма” беранског и интернационалног умјетника Луке Радојевића постављена је испред Основног суда у овом граду, чиме се Беране нашло у друштву бројних свјетских центара чије јавне просторе красе скулптуре вајара овог младог човјека.

“Беране има потенцијал да буде културни центар сјевера Црне Горе са јасном визијом и дефинисаним планом. Умјетност је слобода мисли, која не познаје границе. Кроз своје стваралаштво се увијек враћам Црној Гори и нашем генију Његошу, који је на посебан начин, схватао овоземаљски живот човјека, покушајући да проникне у тајну хармоније космоса и природе“, казао је Радојевић.

Мало који савремени вајар с наших простора може се похвалити успјесима какве ниже Радојевић, а његове скулптуре изложене су у Кини, Италији, Француској, Аустралији, Њемачкој, Јужној Кореји и другим државама широм свијета.

“Инспиришу ме стихови из Луче Микрокозме и кроз свој концепт сам почео да их исписујем на скулптурама, које радим на важним интернационалним пројектима, а морам да нагласим да почетак овог концепта и идеје је зачет управо у родним Беранама. Скулптуре са стиховима на енглеском језику ће стајати на трговима у Европи или другим континентима и тиме кроз умјетност, на један лијеп и естетски начин, промовисаћу нашу културну баштину и Беране приближити свјетској културној сцени”, рекао је Радојевић.

Овај млади умјетник рођен је 1986. године у Беранама, а Академију примијењених умјетности завршио је у Београду у класи професора Мирољуба Стаменковића. Одмах по диполомирању отиснуо се у иностранство.

Животно уточиште најприје је нашао у италијанском граду Пјетрасанто. Ријеч је о познатом граду скулптуре гђе су некада стварали умјетници попут Микеланђела. Управо у близини тог града је познати каменолом Карара, што у преводу на наш језик значи мермер, па је и Лука највише својих радова урадио баш у мермеру.

Радојевић је учестовао на бројним колонијама широм свијета, али му је, како каже, одувијек била жеља да неку своју скулптуру постави у Црној Гори.

Мермерна скулптура висока три метра која ће красити центар Берана настала је прошле године у оквиру Интернационалне ликовне колоније у селу Калудра код овог града. Та колонија је већ постала традиционална и организују је Центар за културу уз покровитељство Општине Беране.

 

Skulptura Luka Radojević