logo3

ИЗ СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ  СМАТРАЈУ ДА ЈЕ ПОГУБНО ШТО У УЖЕМ ГРАДСКОМ ЈЕЗГРУ ДОМИНИРАЈУ ЛАТИНИЧНИ НАТПИСИ

ИЗ СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ  СМАТРАЈУ ДА ЈЕ ПОГУБНО ШТО У УЖЕМ ГРАДСКОМ ЈЕЗГРУ ДОМИНИРАЈУ ЛАТИНИЧНИ НАТПИСИ

  Вратити ћирилицу у Беранама

БЕРАНЕ – Из СНО Васојевића  су упутили циркуларно писмо свим установама, фирмама, предузетницима и грађанима у ком се од њих тражити да чувају и његују ћирилично писмо. Истакли су да је, од када је латиница постала равноправно писмо, ћирилица готово „истјерана „из употребе, бар када су у питању натписи у главној беранској улици. Подсјетили су од преко стотину локала, радњи, услужних радионица, установа и других пословних објеката, у ужем језгру града само њих неколико има истакнуте називе на ћириличном писму. Казали су да  да би службена употреба ћирилице морала да подразумијева, да се и називи фирми пишу на оба писма.

- Последњих деценија, што из незнања што из помодарства, велики број наших суграђана назив својих фирми, дајући им углавном страна имена, пише искључиво латиницом. На тај начин се удара на темељне и традиционалне вриједности српског народа који баштини ћирилично писмо. Нажалост, многи Срби у Беранама нијесу свјесни те чињенице. Уосталом, да се примијетити да се мало кога тиче уставна одредба која ставља до знања да су латинично и ћирилично писмо равноправни. Сматрам да би коначно морали да прихватимо ону стару крилатицу која гласи: „Пиши и говори српским језиком да те читави културни и цивилизовани свијет разумије“, јер народ и језик имају исту судбину, а ћирилица је једно од најсавршенијих свјетских писама. То каже лингвистика, наука о језику, а науку морају и требају да поштују и грађани и извршне и законодавне институције- истиче предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Миличко Трифуновић, ове чланице СНО .

Он је подсјетио да се на последњем попису, из 2011. године, у општини Беране, док се у њеном саставу налазила и Петњица, 54,83 одсто становништва изјаснило да говори српским језиком. Казао је да је тада, према званичној статистици, Срба у беранској општини било 42,96 одсто, Црногораца 26,02 одсто, Бошњака 17,72 одсто и Муслимана 5,76. одсто.

-Ако је судити по званичним подацима онда Срби у Беранама морају имати критички одност према себи, јер је поштено рећи да су и сами криви у помагању нестанка свога писма. Очигледно је да опстанак ћирилице данас има проблем и у самом менталитету српске интелигенције, гдје нијесу ријетки они који тврде да ћемо са латиницом лакше стићи у Европу, и да ће нас на тај начин свијет боље разумјети – наводи Трифуновић.

- Носиоци друштвене моћи у Црној Гори, супротно прокламованим европским начелима, присилно раде на дијељењу и распарчавању српског духовног и језичког бића, док сви   европски народи доживљавају процват уједињавањем. На тај начин свјесно се слаби и потире један од најстаријих језика и најсавршеније писмо у Европи- ћирилица. У таквом околностима и сами грађани потпадају под такве притиске, деградирајући своју културу и вјековне вриједности. Зато је данас ћирилица просто протјерана из беранске главне улице, па човјек са стране може помислити да се не налази у Беранама. Зато је неопходно пробудити свијест народа и ставити му ди знања да је ћирилица коријен српског народа без којег му нема напретка  – поручили су из Удружења ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца клуба младих чији је секретар Драгослав Вукићевић.   

           Чувати традиционалне вриједности

- Ћирилицом је написано Мирослављево јеванђеље, повеље и писма зетских владара, Иловичка крмчија Светог Саве, богате ризнице манастира Свете Тројице код Пљевља, Цетињског манастира, Врањанске повеље, штампане књиге Ободске штампарије... Писали су ћирилицом Свети Петар Цетињски, Петар Други Петровић Његош, краљ Никола, Марко Миљанов и сви остали великани Црне Горе. Зато је непримјерено да се данас у Беранама, гдје су Срби већинско становништво, суочавамо са прогоном ћирилице. Зато позивамо институције и грађане да схвате да су у заблуди кад мисле да ће форсирањем латинице бити престижнији од својих предака, јер један народ је велики колико успије да сачува своје традиционалне вриједности – казали су из беранског Повјереништва за ћирилицу чији повјереник Горан Киковић.