logo3

ИЗ АРХИВЕ НАШИХ УДРУЖЕЊА :ДОДЈЕЛА НАГРАДЕ ''21 ЈУЛ'' УДРУЖЕЊУ РАТНИХ ДОБРОВОЉАЦА 1912-1918.,ЊИХОВИХ ПОТОМАКА И ПОШТОВАЛАЦА БЕРАНЕ ИЗАЗВАЛО РЕАГОВАЊА РЕИСА ФЕЈЗИЋА И НЕАРГУМЕНТОВАНЕ НАПАДЕ

ИЗ АРХИВЕ НАШИХ УДРУЖЕЊА

ДОДЈЕЛА НАГРАДЕ ''21 ЈУЛ'' УДРУЖЕЊУ РАТНИХ ДОБРОВОЉАЦА 1912-1918.,ЊИХОВИХ ПОТОМАКА И ПОШТОВАЛАЦА БЕРАНЕ ИЗАЗВАЛО РЕАГОВАЊА РЕИСА ФЕЈЗИЋА И НЕАРГУМЕНТОВАНЕ НАПАДЕ

 

ПРЕДСЈЕДНИК ЦРНЕ ГОРЕ ДОЛАСКОМ НА СВЕЧАНУ СЈЕДНИЦУ СО БЕРАНЕ ЗАНЕМАРИО  ЗАХТЈЕВЕ РИФАТА ФЕЈЗИЋА

БЕРАНЕ - На свечаној сједници локалног парламента 21 јула 2013.године се нијесу појавили одборници ДПС-а и СДП-а, са простора Бихора, као ни представници Бошњачке странке. За разлику од претходних година сједници није присуствовао ни представник Исламске заједнице у Црној Гори. Разлог њиховог недоласка је неслагање са одлуком којом је  Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца, ове године добило највеће општинско признање награду ''21. јул''. Међутим на свечаном засиједању се нашао предсједник Црне Горе Филип Вујановић, иако га је реис Исламске заједнице Рифат Фејзић позвао да, због наведених разлога не присуствује свечаној сједници. Он је у изјави за новинаре казао да је жири јасно казао да награђено Удружење ничим није афирмисало злочин.

            ''Мислим да је у саопштењу жирија и у ријечима његовог предсједника  јасно исказано шта је био мотив додјеле ове награде и да ни у чему није имала амбицију да на било који начин злочин третира другачије него као злочин. Ја вјерујем да је то и реис тако прихватио'' - нагласио је Вујановић. Он је казао да је убијеђен да сви препознајемо да је капитална вриједност Црне Горе, уз антифашизамн, мултинационални и мултиетнички склад. ''Желим да саопштим да је Црна Гора јасно исказала да оно што се прије вијек догодило на подручју Плава и Гусиња представља стравичан злочин према грађанима који су у том времену живјели на том простору, а били су исламске вјероисповијети. Они су тада у великом броју убијени и прогнании, насилно покрштени и то је свакако тамна страна црногорске историје која је и у времену краљевине Црне Горе означена као таква. Ми смо у свим деценијама након тога, укључивши и овогодишње означавања поштовања тих жртава и осуде злочоина исказали однос према суочавању са прошлошћу и показали да злочин остаје злочин и да он опомиње, а да мулти- национални и мултиетнички склад представља обавезу и дужност свих нас'' - нагласио је Вујановић.

            Предсједник награђеног удружења Горан Киковић је казао да та организација баштини славну традицију својих предака који су донијели слободу на на нашим просторима и да нема никаквих додирних тачака са било каквим злочинима. ''Причу да Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца вријеђа нечија осјећања и рехабилитује злочине могао је да пласира само неко ко је тотално необавијештен и ко не мисли добро и не познаје историју Црне Горе. Наши преци су се борили против различитих окупатора и ми, њихови потомци, им због тога одајемо дужно поштовање, поштујући уједно све народе и националне мањине које живе у Црној Гори. Тако да оптужбе на наш рачун никоме не могу служити на част, а жири је у свом образложењу најбоље казао о кавом се удружењу ради'' - нагласио је Киковић.

Свечаној сједници су поред предсједника Црне Горе Филипа Вујановића, присуствовали министар здравља Миодраг - Бобо Радуновић, министар рада и социјалног старања Предраг Бошковић, као и епископ будумљанско-никшићки Јоаникије, док су телеграме честитки упутили предсједник Скупштине Ранко Кривокапић и премијер Мило Ђукановић.

            Присутне је на почетку сједнице поздравио предсједник Скупштине Самир Аговић, док је о значају 21. јула и актуелној ситуацији у Беранама  говорио предсједник општине Вука Голубовић.

            ''Двадесет први јул је један од најзначајнијих и најсвјетлијих датума из историје овога краја. Он нас сјећа на вријеме када су наши преци стварали слободу обезбјеђујући на тај начин услове за свеопшти развитак и напредак. На данашњи дан, прије 72 године, у тек ослобођеним Беранама одржана је Скупштина представника народа и изабран Одбор народног ослобођења за Срез берански и донесена одлука о успостављању народне власти на овој територији'' - казао је Голубовић, додајући да народ Берана памти своју историју и његује традицију, али да се исто тако окреће развоју и напретку. Он је истакао да је претходна година у економском смислу била веома тешка, али да је и поред тога локална управа успјела да одговори задацима и бројним обавезама које свакодневно има према грађанима.

''Наставили смо са реализацијом пројеката. Међу значајније издвајам пробој тунела Тифран, асфалтирање локалних путева, изградњу мини хидроелектрана и скорији завршетак објекта ватрогасног дома. Оно што би посебно издвојио је почетак радова на изградњи пута Беране-Лубнице-Колашин. Реализација прве фазе, од Берана до Лубница, тече предвиђеном динамиком и ово је пројекат од непроцјењивог значаја за Беране и околину'' - казао је Голубовић, истичући  да су радови на изградњи зграде будућег универзитетског центра при крају. Предсједник општине је у свом обраћању подсјетио да је Беране прошле године обиљежило значајне јубилеје - 150 година свог постојања и 100 година у Црној Гори. Нагласио је да ове године славимо 800 година постојања манастира Ђурђеви Ступови, 100 година од оснивања чувене беранске гимназије и 200 година од Његошевог рођења. Голубовић је нагласио да је традиционално по шести пут у Беранама отворена љетња дипломатска школа ''Гавро Вуковић'' и да је након десетогодишње паузе лист ''Слобода'' поново угледао свјетлост дана. Истакао је да је континуирана сарадња са државним органима, Делегацијом Европске уније, амбасадама и хуманитарним и развојним организациијама омогућила реализацију крупних пројеката, набавку опреме и спровођење програма из различитих области. Устврдио је да ће значајне инвестиционе активности бити настављене и у наредном периоду.

            ''Наставићемо са реализацијом пројекта пута Беране - Колашин, чијом ће се изградњом пут до Подгорице скратити за 40 километара.  Кренуће и реконструкција пута Беране - Полица – Калаче. Ових дана започеће реконструкција и санација неколико градских улица. Наставићемо да унапређујемо путну инфраструктуру на сеоском подручју. Радићемо на изналажењу партнера за реактивирање беранског аеродрома. Није се одустало ни од стратешких пројеката који надилазе локални ниво и расположиве, не само администгративне капацитете. То се првенствено односи на капиталне инвестиције, попут изградње санитарне депоније и реализације пројекта топлане'' - нагласио је Голубовић.

             Обећао је динамично улагање и оспособљавање бизнис зоне Рудеш, што ће, како је казао, допринијети оживљавању привреде и отварању нових радних мјеста.    

 

             Током свечане сједнице уручене су награде ''21. јул''. Ово највеће општинско признање добили су: проф. др Милија Зечевић, књижевник и новинар Влајко Ћулафић, рукоментна репрезентативка Соња Барјактаровић, ЈУ Основна школа ''Махмут Адровић'' из Петњице и  Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалацаПосебне награде добили су и најбољи студенти Мина Лутовац, Жељко Нововић и Вера Поповић, док је Велимиру Тасићу, представнику града Крушевац, уручена повеља.  У име награђених захвалио се проф. др Милија Зечевић.

 

                                                                                                    Дарко Јововић

 

УДРУЖЕЊЕ РАТНИХ ДОБРОВОЉАЦА

ПРИМИЛО ЗАСЛУЖНУ НАГРАДУ

 

ФЕЈЗИЋ: ''МУСЛИМАНИ ДА БОЈКОТУЈУ СВЕЧАНУ СЈЕДНИЦУ СО  БЕРАНЕ''

            ''Исламска заједница тражи да се приспита одлука о додјели признања Општине Беране Удружењу ратних добровољаца 1912-1918. године, а од предсједника државе Филипа Вујановића да не присуствује свечаној сједници Скупштине тог града 21. 'јула'', казао је реис Рифат Фејзић.

            Рече да је највећа награда беранске општине отишла у руке Удружењу чији су припадници у периоду од 1912. до 1918. године убијали становнике исламске вјероисповијести на сјеверу Црне Горе. ''Од 1912. до 1918. године десили су се најстрашнији злочини над муслиманским становништвом на сјеверу Црне Горе. Преко хиљаду луди у Плаву и Гусињу убијено је, а комплетан гусињски крај је покрштен'', рекао је Фејзић агенцији МИНА. Наведе да је у том перидоу порушено много исламских вјерских објеката. Фејзић је навео да Исламска заједница не може ништа конкретно да уради поводом додјеле награде, али може да се огласи.

            ''Позивам муслимане да тог дана бојкотују свечану сједницу Скупштине Општине Беране и позивам Вујановића да не дође на сједницу јер би његов долазак на неки начин дао благослов награди“, поручи он.

            Према ријечима Фејзића, представници власти у Беранама који, како је навео, своје политичке партије називају грђанским, ''доносе одлуку да ове људе који су моје претке и пријатеље ликвидирали само зато што су муслимани, награђује највећим признањем Општини. Поставља се питање шта ће муслимани урадити, да ли је њима мјесто у локалној ДПС и СДП и да ли да тамо остану.'' Он је, у име Исламске заједнице, затражио да се жири поново састане и размотри додјелу награде. ''Јер је од 1912. до 1918. године најгори период за домицилне муслимане, али и за цијелу Црну Гору која је тада изгубила независност'', оцијенио је Фејзић. Он је додао да је жиријем који је донио одлуку о додјели награде предсједавао Драган Лабудовић, а да одлуку да она припадне Удружењу ратних добровољаца 1912-1918. није подржао ниједан члан исламске вјероисповијести


КИКОВИЋ: ''ПОНОСНИ СМО  НА НАШЕ ПРЕТКЕ''


           Реагујући на изјаву реиса Рифата Фејзића, Горан Киковић- предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, које је, Одлуком жирија за додјелу ''Награде 21. јул”, једно од овогодишњих добитника највећег општинског признања, за ''Е спона“ је саопштио да не жели превише да коментарише његове изјаве.

          ''Ми смо Удружење потомака и поштовалаца оних који су ослободили Црну Гору и не вјерујем да је дошло вријеме да се стидимо славних предака који су нас ослободили од окупатора. Мислим да смо добили награду за све оно што смо урадили обнављајући споменике и чувајући наше обичаје на територији Берана, гдје и дјелујемо у претходних 17 година, од када је обновљен рад Удружења. Са Плавом и Гусињем немамо никакве везе, већ смо добили награду од беранске општине, за рад на територији наше општине и не видим никакав контекст нашег рада са Плавом и Гусињем'' - казао је Киковић, додајући и питање да би било интересантно чути ''како то да ми не знамо ко је гласао за нас, а ко против, а да то зна реис Фејзић''.

             ПОНОСНИ НА ПРЕТКЕ ''Поносимо се својим прецима који су 1912. године ослободили Беране од Турака. Удружење делује у Беранама, где имамо значајне резултате у чувању слободарске традиције. Немамо везе са Плавом и Гусињем, о чему говори господин Фејзић. Наши чланови су из разних партија, а Удружење је надстраначко и нестраначко'' - реакција је председника Удружења ратних добровољаца, њихових потомака и поштовалаца 1912 - 1918, историчара Горана Киковића, одборника Нове српске демократије у СО Беране.

 

 

ЖИРИ ЗА ДОДЈЕЛУ НАГРАДЕ ''21. ЈУЛ'' ОДГОВОРИО

РЕИСУ РИФАТУ ФЕЈЗИЋУ

НАГРАЂЕНИ НЕ ПРОМОВИШУ ЗЛОЧИНЕ

 

БЕРАНЕ – Након што је реис Исламске заједнице у Црној Гори Рифат Фејзић затражио да се приеиспита одлука којом је награда ''21. Јул'' ове године, између осталих додијељена и Удружењу ратних добровољаца  1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, реаговао је Жири за додјелу овог највећег признања општине Беране. У реаговању је наглашено да приспјела образложења јасно говоре да поменуто Удружење ничим не нарушава мултинационални и мултивјерски склад и не промовише злочине из било којег ратног периода.

             ''Скоро да нема награде која се не може коментарисати у позитивном или негативном контексту. То право припада и онима који критикују одлуку Жирија да Двадесетпрвојулску  награду  ове године добије Удружење ратних добровољаца  и поштовалаца 1912-1918. године. Жири за додјелу поменутог признања сваке године већином гласова  доноси одлуке самостално  и такав је случај био и ове године. То право му припада и то не може нико оспорити.  Сваки разуман човјек осуђује све злочине ма у ком периоду су се они десили.  Такво мишљење дијели   и овогодишњи састав жирија за највеће општинско признање у Беранама. У образложењу предлога за Удружење ратних добровољаца  1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, поред осталог, стоји да они као наследник ратних добровољаца Среза беранског баштине окупљање потомака и поштовалаца ратних добровољаца ради његовања славних слободарских традиција добровољачког покрета, слоге, развијања патриотских осјећања, чување духовних вриједности и културних добара. У току 15-то годишњег рада ово Удружење је подигло низ споменика и спомен обиљежја значајним догађајима и личностима са овог простора, попут споменика борцима Рудешке битке. Поред наведних активности поменуто удружење имало је и активности на промоцији књига чија је тема била заједнички историјски догађаји и личности везане за добровољачке и ослободилачке покрете, историју и културу народа са простора Берана и окружења.  Удружење је организовало бројне књижевне вечери, скупове, разне манифестације, академије, чиме даје значајан допринос очувању од заборава историјских догађаја везаних за овај крај и промовисање историје, културе, живота и рада народа са ових простора, стоји у поменутом образложењу. На основу ових података које ни једном ријечју не нарушавају мултинационални и мултивјерски склад и не промовишу злочине из било којег ратног периода Жири, који броји 13 чланова,   је тајним гласањем донио одлуку да награду Двадесетпрви  јул добије и поменуто удружење'' -  стоји у реаговању Жирија за додјелу награде ''21. јул''. Жири је наводе да је постојао договор да један дио чланова гласа предлог да ОШ ''Махмут Адовић'' из Петњице добије награду, да би неки чланови жирија за узврат гласали да поменуто Удружење добије признање одбацио као неистините и злонамјерне. ''Цијенимо да је реакција реиса Исламске заједнице у Црној Гори Рифата  Фејзића исхитрена и да је она плод нетачних информација које су пласиране из Берана, а које имају и примјесе политикантске природе'' – поручено је у реаговању, уз напомену да су ове године, поред поменутог Удружења, награде добили: рукометашица Соња Барјактаровић, проф. др Милија Зечевић, новинар и књижевник Влајко Ћулафић и ОШ ''Махмут Адровић''.

                                                                                  

 

ОПШТИНСКА НАГРАДА ''21. ЈУЛ'' ДОДИЈЕЉЕНА УДРУЖЕЊУ РАТНИХ ДОБРОВОЉАЦА 1912-1918., ЊИХОВИХ ПОТОМАКА И ПОШТОВАЛАЦА БЕРАНЕ

Удружење је добило велики број честитки и подршку од великог броја људи па ћемо овдје објавити неке од њих:

 

Београд, 20. Јул 2013.

                                                      

Драги Горане Киковићу,

 

малоприје, рече ми Војо Бубања да је удружење за његовање традиција Балканских ратова и Првог свјетског рата, добило Награду ''21. Јул“, коју додјељује општина Беране, и да ћеш у име тог Удружења, као његов предсједник, сјутра примити ту награду.

Од срца честитам, и Удружењу и теби.

Чујем да има отпора, али издржите и издржи, као што су наши стари издржали, да бисмо ми данас постојали.

 

                                                    Срдачан поздрав,

                                                    Добрашин Јелић

 

Андријевица 20.јул 2013.

 

Киковићу, честитам  на високом признању теби као предсједнику и свим члановима Удружења. Овим признањем сте добили потврду да сте у протеклом периоду предано радили да се не забораве наши славни преци који су се борили за крст часни и слободу златну.

 

 

                                                Свако добро од Господа,

                                                Ваш у Христу и српству брат

                                                           Давид Лалић

 

            Полица код Берана, 21. јул 2013.

 

       Горану Киковићу, предсједнику Удружења,

 

            Пријатно сам прихватио вијест о добивању награде Удружења на чијем сте челу, па Вам упућујем седачне честитке.Вашом заслугом и програмираним радом допринијели сте да Награда падне у праве руке. Пуно успјеха у даљем раду.

                                                               Срдачно,

                                                             Драган Михајловић

                                                                                      Припремио: Владан Фолић