logo3

Из архиве наших Удружења '' Обновљена Српска народна одбрана ''

ИЗ АРХИВЕ НАШИХ УДРУЖЕЊА : Обновљена Српска народна одбрана

 У БЕРАНАМА ФОРМИРАН САВЕЗ УДРУЖЕЊА ОБЛАСТИ ВАСОЈЕВИЋА И ЛИМСКЕ ДОЛИНЕ 

На пригодној свечаности одржаној на Преображење Господње, 19. августа 2013. године, у згради Општине Беране формиран  је Савез српских уружења области Васојевића и Лимске долине, под називом Српска народна одбрана. Ту  новоформирану организацију сачињаваће Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца и Српско историјско-културног друштва ''Никола Васојевић''. Након свечаног потписивања споразума формиран је Савјет Српске народне одбране за чијег је предсједника именован Бранислав Оташевић, уједно и предсједик Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању, док су мјеста потпредјсеника, испред Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца и Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' заузели Миличко Трифуновић и Горан Киковић. Дужност секретара обављаће дипл. правник Живко Бјелановић. У састав поменутог Савјета ушли су и дипл. правници Михаило - Микан Перовић,  Драган Богавац и  Вида Ивановић, затим пјесник Давид Лалић и  историчар Вељко Бубања.

            ''Чланице Српске народне одбране су формирале савез са циљем да његују, унапређују, чувају и бране културне, просвјетне, националне, научне, историјске, ослободилачке и друге  вриједности српског народа на територији Васојевића и Лимске долине. Оне су се обавезале да чувају српско национално биће и српски идентитет на простору Васојевића и Лимске долине, тиме што ће се кроз организовање научних скупова, трибина, академија, промоција књига, издавање часописа, организовање књижевних и гусларских вечери, као и других демократских видова борбе, остварити циљеви и задаци поменутих удружења. Такође, чланице Српске народне одбране, формирањем овог савеза обавезују се на међусобну сарадњу и поштовање различитости'' - саопштио је потпредсједник Горан   Киковић, додајући да је остављена могућност да се савез шири, с тим што ће одлуку о приступању других субјеката убудуће већином гласова доносити Савјет чланица.

            Предсједник новоформиране Српске Народне одбране Бранислав Оташевић је нагласио да су Његошеве ријечи одувијек биле духовни свјетионик и у Васојевићима и у свим српским земљама и да највиши државни органи треба да  дају пуни допринос поштовању исконских вриједности Срба у Црној Гори.

           ''Тражићемо да се испоштују сва права Срба у Црној Гори и да се  у свим основним и средњим школама врати српски језик и ћирилично писмо. Такође, захтијеваћемо да у државним институцијама ћирилица буде равноправно писмо са латиницом. Тражићемо заштиту свих наших цркава и манастира на Косову и Метохији. Уз то, подсјећамо да су чланице овог савеза против уласка Црне Горе у НАТО, тако да одлуку о том питању треба да донесу грађани на референдуму'' - казао је Оташевић

 

           Он је нагласио да се у овим бесудним временима ријеч српских интелектуалаца и мислећих људи  у Црној Гори мора далеко чути и да  се одлучно мора казати “не”  и опомена прадједовска, стављајући нам до знања да ни по коју цијену не смијемо изневјерити аманет својих предака. ''Наш задатак је да овдје на светим водама Лима, својим стваралаштвом  и различитим активностима, докажемо да смо прави изданци српског народа и достојни насљедници оних којима су част и људско достојанство увијек били на првом мјесту'' – закључио је Оташевић.

Савез Удружења Области Васојевића и лимске долине под називом

Српска народна одбрана (СНО)

    Споразум о формирању гласи:

 Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању-Андријевица

 

Удружење ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца Беране

 

Српско историјско-културно друштво ''Никола Васојевић''-Беране

 

 

 

формирају Савез Уружења области Васојевић и лимске долине, под називом

 

СРПСКА НАРОДНА ОДБРАНА

 

Члан 1.

 

Чланице Српске народне одбране формирају савез са циљем да  његују, унапређују, чувају и бране  културне, просвјетне, националне, научне, историјске, ослободилачке и друге  вриједности Српског народа на територији Васојевића и лимске долине.

Члан 2.

 

Чланице Српске народне одбране се обавезују да се очува српско национално биће и српски идентитет на простору  Васојевића и лимске долине, тиме што ће се кроз организовање научних скупова, трибина, академија, промоција књига, издавање часописа, организовање књижевних и гусларских вечери , као и других демократских видова борбе, остварити  циљеви и задаци поменутих удружења.

 

Члан 3.

 

Чланице Српске народне одбране, формирањем овог савеза обавезују  се на међусобну сарадњу и поштовање различитости.

                                                   

Члан 4.

 

Чланице Српске народне одбране, овим отварају и могућност да се савез шири а одлуку о приступању других субјеката донијеће Савјет чланица , већином гласова.

 

Члан 5.

 

Органи Српске народне одбране су: Савјет, предсједник ,потпредсједници савјета и секретар, који имају мандат од  четири године.Све одлуке се доносе већином гласова.

Члан 6.

 

            Овим Споразумом се формира Српска народна одбрана, која ће, Статутом и другим општим и програмским актима прецизније дефинисати иблике свог дјеловања.

Потписници:

 

Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању-Андријевица

 

                Предсједник

         Бранислав Оташевић

 

Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Беране

 

             Потпредсједник

        Миличко Трифуновић

 

Српско историјско-културно друштво ''Никола Васојевић''- Беране

 

                Предсједник

               Горан Киковић

 

 

 

                                                                                      Прилог припремио Драган Богавац