logo3

ИЗАБРАНО РУКОВОДСТВО СИКД БЕРАНЕ КИКОВИЋ ПРЕДСЈЕДНИК, ШЋЕКИЋ ПОТПРЕДСЈЕДНИК

ИЗАБРАНО НОВО РУКОВОДСТВО СРПСКОГ ИСТОРИЈСКО-КУЛТУРНОГ ДРУШТВА НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋА БЕРАНЕ

ГОРАН КИКОВИЋ ПРЕДСЈЕДНИК, ВУЛКО ШЋЕКИЋ ПОТПРЕДСЈЕДНИК

Фотографија корисника Горан Ивана КиковићФотографија корисника Горан Ивана Киковић

ГОРАН КИКОВИЋ                                                ВУЛКО ШЋЕКИЋ

Фотографија корисника Горан Ивана КиковићФотографија корисника Горан Ивана Киковић

ДАВИД ЛАЛИЋ                      ВЕЉКО БУБАЊА

Фотографија корисника Горан Ивана КиковићФотографија корисника Горан Ивана Киковић

ДУШАН ПОПОВИЋ              МИЛАН МАНЕ ЦИМБАЉЕВИЋ

На изборној скупштини Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић''Беране изабран је нови управни одбор и нови предсједник, потпредсједник и секретар.

За предсједника је изабран професор историје Горан Киковић, за потпредсједника књижевник Вулко Шћекић, док ће дужност секретара у периоду од четири године обављати пјесник и публициста Давид Лалић.Чланови новог управног одбора су: Вељко Бубања,професор историје,Милан Мане Цимбаљевић,професор математике и пјесник и Душан Поповић,наставник српског језика.

На скупштини Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић''Беране су се захвалили досадашњем руководству на челу са предсједником Живком Бјелановићем на преданом раду друштва и његовом успјеху.

Српско историјско-културно друштво„Никола Васојевић“ Беране , урадило доста на плану културе и организовало велики број манифестација у протеклих десет година радећи на афирмацији Српске културно-историјске баштине на подручју Васојевића.
Иако радимо у веома тешким условима јер, до сада напомињемо да никада нисмо добили средства од државних институција културе Црне Горе, иако смо уредно конкурисали неколико пута а средства немамо ни од општине Беране.

Наше друштво је основано прије једанаест година услед потребе да се очува српско културно-историјско наслеђе и српски ентитет сјеверног дијела Црне Горе, као и у циљу привредног и туристичког развитка превасходно области која обухвата територију Васојевића као највећег српског племена и сјеверни дио Црне Горе, који сваког дана напуштају млади људи захваљујћи погубној политици ДПС-а“.

На скупштини је истакнуто да је ово друштво основао 2008. и да је доста урађено на баштињењу и чувању српског језика,ћирилице,историје јер, су се кроз часопис ‘ГЛАС ХОЛМИЈЕ’ борили за историјску истину а против фалсификата. Часопис за књижевност, историју и културу ‘Глас Холмије’, који излази на српском језику и ћириличном писму од јуна мјесеца 2012. године, чији оснивач и издавач је Српско историјско-културно друштво ‘Никола Васојевић’, Беране, доживио је до сада и свој 41.број.

Ово друштво ће и у наредном периоду како је закључено на скупштини ће радити кроз Савез удружења Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине на афирмацијисвих културно-историјских и духовних вриједности Срба на подручју Полимља.