logo3

ИВАНА ЈУКИЋ: ПЛАНИНСКИ ТУРИЗАМ РАЗВОЈНА ШАНСА СЈЕВЕРА ЦРНЕ ГОРЕ

ИВАНА ЈУКИЋ: ПЛАНИНСКИ ТУРИЗАМ РАЗВОЈНА ШАНСА СЈЕВЕРА

Треба дати подстицај људима да се баве пољопривредном производњом како би смо сачували оно по чему би наша понуда требала бити бренд, а то су здрава храна и домаћи производи – истиче Јукић

Држава би морала да уложи додатне напоре како би се на прави начин препознали и афирмисали потенцијали простора који гравитирају подручју Комова, јер рурални и планински туризам су будућност цјелокупног сјевера Црне Горе.

То је у разговору за Дан оцијенила директорица ДОО Парк природе "Комови" Ивана Јукић, рекавши да више треба улагати у оне људе и субјекте који се истински залажу за пуни валоризацију природних ресурса на територији андријевичке и сусједних општина.

-Држава треба максимално да се посвети и пружи помоћ онима који се труде да прича о рационалном искоришћавању природних и других потенциала подручја Комова истински заживи. То је, између осталог, прича о нашој историји, култури, традицији, богатој гастро понуди, дивљој природи, значају наших катуна који су јединствени и аутентицни. Прије свега, треба дати подстицај људима да се баве пољопривредном производњом како би смо сачували оно по чему би наша понуда требала бити бренд, а то су здрава храна и локални домаћи производи - казала је Јукић.

Истакла је да се увезивањем свих туристичких садржаја могу постићи бољи резултати.

-Неопходно је кроз креирање туристичких садржаја ујединити све оно што Комови могу да понуде посјетиоцима. Ту су планинарске и бициклистичке стазе које, уз чист планински ваздух, воде до предјела гдје се може видјети мноштво љековитих биљака, шумских плодова, ријетких врста биљака, борових шума и многобројних извора. Ми у том правцу, кроз различите активности и у оквиру својих дјелатности дајемо допринос у промоцији и валоризацији туристицког потенцијала на овог подручју. Узели смо учешће и били и сами организатори кампова планинара, радили смо на изради промотивног материјала и медијском представљању. Радимо на креиурању нових туристичких садржаја кроз учешће на позиве за пројекте прекограничне сарадње – истакла је Јукић.

Додала је да Авантуристички центар "Мојан", којим управља ДОО Парк природе Комови употпуњује слику о раскошним љепотама и вриједостима овога краја.

- Реконтрукцијом бивше касарне у Јошаници у Авантуристичком центру "Мојан" добијен је модеран угоститељски објекат који одушевљава посјетиоце, нарочито планинаре који су нам редовни гости. Кроз лијепа искуства које гости понесу са собом, прича се шири даље, јер задовољан гост је најбоља препорука. Набавка намирница врши се код локалног становниства, како би и мјештани имали одређене бенефите и подстицај за даљу производњу здраве хране – навела је Јукић, подсјећајући да су прошле године имали приход од 4.600 еура на име продаје улазница туристима који су посјетили Регионални парк природе Комови.

Нагласила је да постоји и низ отежавајућих околности које прате функционисање ДОО Парк природе Комови.

-Главни проблем који прати наш рад су недостатак новчаних средства јер, прије свега, Општина Андријевица, као оснивач ДОО Парк природе "Комови", нема довољно новца да на прави начин одговори свим потрошачким јединицама. Такође, један од проблема је и лоша путна инфраструктура. Ту прије свега мислим на пут који од Андријевице, преко Трешњевика, води према Комовима. Тај пут је озбиљно оштећен и девастиран, што само по себи говори да ова саобраћајница заслужује боље одржавање и већу заштити – закључила је Јукић.