logo3

ЗОРАН ЗЕЧЕВИЋ (1951-2022) ДУГОГОДИШЊИ САРАДНИК ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ''

IN MEMORIAM

ЗОРАН ЗЕЧЕВИЋ (1951-2022)

Зоран Зечевић је рођен 1951. године у Беранама, гдје је завршио основну школу и гимназију. Пилотску школу завршио је у Задру и Вршцу, Ваздухопловну академију у Београду а Правни факултет у Подгорици. Бавио се дуго година пословима ваздухопловног инспектора при Савезном инспекторату СФРЈ, а био је и дугогодишњи инструктор летења на Аеродрому Сурчин у Београду. Успјешно се бавио и публицистичким радом, као и умјетничком фотографијом, овјековјечивши планину Авалу, те су га звали и "кнезом од Авале и Сремчице", гдје је живио све до смрти.

Зоран Зечевић је био "фото архива старих Берана", како су га називали публицисти и историчари из Берана и Црне Горе. Чланке, путописе и ријетке фотографије објављивао је у иванградској "Слободи", која је била хроничар времена беранске, андријевичке, плавске и рожајске општине. Зоран је писао и за многе часописе широм бивше Југославије, углавном на теме друштвеног, културног, просвјетног и спортског живота Берана и Васојевића, али и на тематици развоја ваздухопловног спорта, поготово на једриличарству и падобранству, чији је био истински заљубљеник. Био је дугогодишњи сарадник српског часописа "Глас Холмије" из Берана, гдје је обљављивао чланке и биографије знаменитих Васојевића. Публиковао је двије култне монографије: "Беранска гимназија 1913-1943, професори и наставници" и "Учитељи у Беранама 1869-1943".

Зоран Зечевић је добитник награде "21. јул", коју Општина Беране додјељује заслужним грађанима Берана и Васојевића, за допринос културно-историјској баштини, јер је својим прегнућем сачувао успомене на град Беране и васојевићко племе.

Зоран Милијин Зечевић, по сопственој жељи, кремиран је у Београду, а урна са његовим пепелом је похрањена у породичној гробници на Српском православном гробљу у Беранама.

Пише Милутин  Осмајлић,публициста 

Слика може припадати 1 особа