logo3

ЗА 25.ГОДИНА 50 ХИЉАДА СТАНОВНИКА МАЊЕ НА СЈЕВЕРУ ЦРНЕ ГОРЕ

ЗА 25.ГОДИНА 50 ХИЉАДА СТАНОВНИКА МАЊЕ НА СЈЕВЕРУ ЦРНЕ ГОРЕ

Сјевер Црне Горе је за посљедњих 25 година изгубио више 50 хиљада становника.

Економско заостајање, миграциона кретања, пад наталитета и одумирање села на сјеверу попримају забрињавајуће размјере. И у већини градова на сјеверу је из годину у годину све мање становника. О томе свједоче и затворени пословни центри и промет у трговинама.

Према свим показатељима поред привредног и економског заостајања, миграциона кретања, пад наталитета и одумирање села на сјеверу попримају забрињавајуће размјере.

Мјештани из села наводе како је слаба путна и друга инфраструктура, неадекватно одржавање саобраћајница у зимском периоду, недостатак радних мјеста и небрига друштва у цјелини узроковала драстичан одлив становништва с рурарног подручја.

Ништа није боље ни у већини градова на сјеверу, гдје је из годину у годину чак и голим оком видљиво да је мање становника. О томе говоре затворени пословни центри и радње, промет у трговинама.

Читаве породице пакују кофере и од социјалне биједе спас траже у западноевопским земљама и из других сјеверних градова.

Рачуница је јасна. Ако им и не успије да остану дуже, за неколико мјесеци рада на црно, што јесте ризично али не неизводљиво, они ће зарадити много више него у Црној Гори за годину или двије. Неки од њих ће покушати и да добију радне дозволе, које у Њемачкој, како преносе медији, коштају од три и по до пет хиљада еура.

Можда се упали и свјетло у некој кући у селима на сјеверу. Изгледаће, као и сваке године, да се живот на сјеверу враћа, али ће тај привид трајати свега два до три мјесеца.

Од децембра 2020. године до децембра 2021.године ЗАБИЉЕЖЕН ЈЕ ПОРАСТ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ НА СЈЕВЕРУ ЗА 1455.

А то је аларм за државу.

Слика може припадати 2 особе, пут и небо