logo3

ЗА ЉЕПШЕ БЕРАНЕ

ЗА ЉЕПШЕ БЕРАНЕ

Туристе са приморја усмјеравати ка сјеверу, ЛТО покренула акцију "За љепше Беране"

Приходи од туризма могу да буду знатно већи само ако би се, уз државну помоћ, понуда сјеверног региона на прави начин приближила љубитељима природе и заговорницима здраве еколошке хране, сматра Иван Радевић

Постављањем клупа за одмор на више локација локална Туристичка организација започела је овогодишњу акцију под називом "Љепше Беране". Наглашено је да акција има за циљ да се, кроз улагање у инфраструктутру и уређење привлачних дестинација употпуни туристичка понуда и покуша привући што више гостију да љетују у Беранама.

-Постављањем клупа за одмор започели смо ову акцију која се надовезала на кампању коју смо покренули прошле године да што више посјетилаца дође у наш град. И ове године позивам све Беранце и Беранке који живе негдје друго да љето проведу у родном граду и упознају много љепше Беране – поручује директор ТО Беране, Иван Радевић.

Он је подсјетио да је прошлогодишња кампања "Упознај Беране" била усмјерена, прије свега, на Беранце који живе на страни, да одмор проведу у свом завичају и да на тај начин дају допринос ублажавању последица које је пандемија корона вируса оставила на љетњу сезону.

-Прошлогодишња камања се показала као добар потез, па смо ове године одлучили да то подигнемо на још већи ниво, па стога позивамо све љубитеље активног одмора да Беране буде њихова дестинација - поручује Радевић.

Држава да помогне стимулативним мјерама

-Ако Беранци који живе на страни, а и многи други, осјете да је држава коначно почела да улаже у наш град са циљем пуне валоризације свих ресурса са којима располажемо убијеђен сам да ће их то додатно стимулисати да одмор птоводе у нашем граду. Важно је напоменути да је Беране некада био трећи град по економској развијености у Црној Гори и стјециште бројних гостију који су опчињени природним љепотама и свеукупном понудом, радо долазили и боравили овдје. Зато позивам све оне са државног нивоа који су задужени да се старају о развоју туризма да стимулативним мјерама дају допринос да Беране постане права туристичка оаза, јер за тако нешто има изванредне природне предиспозиције – наглашава Иван Радевић.

Он је позвао одговорне у Влади Црне Горе да, кроз успостављање одговарајућих државних ресора, стимулативним мјерама помогну валоризацију природних потенцијала Берана. Казао је да се, у циљу економског опоравка, коначно морају смањити регионалне развојне разлике у Црној Гори, увјеравајући да се то може постићи кроз другачији приступ развоју туризма. Устврдио је да држава досад није давала никакав замајац за поспјешивање туристичке понуде и приближавању вриједности са којима располаже подручје општина Беране.

Радевић тврди да приходи од туризма могу да буду знатно већи само ако би се, уз државну помоћ, понуда сјеверног региона на прави начин приближила љубитељима природе и заговорницима здраве еколошке хране.

- Ако држава, уз изградњу модерних саобраћајница и акривирање беранског аеродрома, увеже туристичке вриједности сјевера и југа и кроз одговарајући маркетинг усмјери госте да посјећују не само море него и планине, онда би и општина Беране имала много веће бенефите. На тај начин би се увећавали и приходи у државној каси по основу добити од туризма. Зато немамо пуно времена за чекање јер љетња туристичка сезона је на прагу, а већ сада морамо мислити и на бољу припремљеност за зимску сезону – нагласио Радевић.