logo3

ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ КОАЛИЦИЈЕ ''ЗДРАВО БЕРАНЕ'' И ДЕМОКРАТА

ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ КОАЛИЦИЈЕ ''ЗДРАВО БЕРАНЕ'' И ДЕМОКРАТА

 

Демократска партија социјалиста (ДПС) у сарадњи са њиховом партијском филијалом званом Државна изборна комисија, припремају невиђено правно насиље над изборном вољом грађана Берана, наводи се у заједничком саопштењу коалиције “Здраво Беране” и Демократа.

У поднесеним приговорима ДПС предлаже да се пониште избори на сљедећим бирачким мјестима:

на бир. мј. бр. 13 “Маште”, јер је један бирач гласао и ако није било уписан у бирачки списак, при чему су управо предсједник и чланови бирачког одбора из редова ДПС чинили већину и том лицу омогућили да гласа;
на бир. мј. бр. 51 “Пешца”, јер су на изводу из бирачког списка лица која су гласала путем писма, потпис о преузимању гласачког листића дала друга лица, и ако им је добро позната чињеница да су те особе старости од 80-90 година, и да су имала право да уз помоћ другог лица, у овом случају члана њихове породице, обаве гласање.
на бир. мј. бр. 48 “Ново насеље”, јер су установили да је на том бирачком мјесту путем писма гласало 13 бирача, а да је бирачки одбор у Запсинику констатовао да је било 14 бирача. Исто предлажу и ако у изборном материјалу тог бир. мј. постоји Записник четири повјереника за гласање путем писма, од којих су 2 из ДПС-а, да један бирач није искористио бирачко право јер није затечен кући.
на бир. мј. бр 21 “Загорје”, са образложењем да у изборном материјалу недостају гласачки листићи Демократске Црне Горе, што је у потпуности нетачно, јер је ОИК Беране увидом у изборни материјал утврдила и записнички констатовала да се у изборним материјалу налазе свих 14 гласачких листића Демократа.
“Више него јасно је да не постоји нити један на закону заснован разлог за поништење резултата гласања и понављање избора на наведеним бир. мј., и да би евентуално прихватање приговора ДПС представљало обесмишљавање изборног процеса и изигравање изборне воље грађана. Али од већинског састава Државне изборне комисије, у којој одлучује Секретарка Владе Душка Марковића и Секретар Скупштине Црне Горе којој пресједава Иван Брајовић, коалициони партнери на изборима у Беранама, не би било изненађење да се усуде да погазе закон зарад интереса партија којима припадају. Међутим, упозоравамо ДПС да не прибјегава кукавичким методама, јер нема те подметачине и правног трика, који Беранцима може украсти побједу”, казали су у заједничком саопштењу коалиција “Здраво Беране” и Демократе.