logo3

ЖЕЉКО ЧУРОВИЋ: КОНКРЕТНИМ ДЈЕЛОВАЊЕМ СУПРОСТАВИТИ СЕ РАСРБЉАВАЊУ СРБА!

ЖЕЉКО ЧУРОВИЋ ЗА ИН4С: КОНКРЕТНИМ ДЈЕЛОВАЊЕМ СУПРОСТАВИТИ СЕ РАСРБЉАВАЊУ СРБА!

"Српски народ се мора сабрати и хомогенизовати у одбрану свога националног идентитета"

Од ИН4С - 21/06/2022

Српском народу у Црној Гори се пријетило са највишег нивоа власти „тракторијадом“, што ће рећи, новом „олујом“ прогона са сопствених огњишта. Та врста шиканирања, прогона, обесправљености српског народа, је ван сваке норме демократског и грађанског друштва, иза кога се крију наши прогонитељи са антисрпским агендама. Српски народ је очигледно одређен за одстрел из неких центара моћи, поручио је у интервјуу за наш портал предсједник удружења Савез Срба из Црне Горе, Жељко Чуровић.

ИН4С: Господине Чуровићу, какво је Ваше лично мишљење и став организације коју предводите у вези данашње ситуације у Црној Гори?

Чуровић: Може се рећи из данашње перспективе да је Црна Гора земља чуда. Све оно што се не
може срести у свијету, може се видјети у Црној Гори и великим дијелом у Украјини.

Једина разлика је што се у Украјини води крвави рат једнородног народа у корист оних који су их наговорили на такав подухват самоуништења. Док у Црној Гори, на сву срећу, нема тог физичког сукоба, али се иде по ивици ножа. Не дај Боже да неко учини погрешан корак, била би предубока рана са тога братског брида!

ИН4С: Како то да је баш кулминирало до те самоубилачке намјере?

Чуровић: Нова Црна Гора прави своје утемељење на србофобији, као и Украјина на русофобији. У
том правцу су обје државе укинуле језик и писмо којим су говорили њихови преци.

Дакле, званична Црна Гора је промовисала и увела службени новоговор и промовисала га у „црногорски језик“ и „црногорско писмо“, укидајући и прогонећи из школског програма српски језик и ћирилично писмо, без обзира што већина грађана и даље говоре српским језиком. То је исто урадила Украјина са руским језиком и писмом.

ИН4С: У уводном дијелу сте направили, на жалост, сјајну паралелу између процеса у Црној Гори и Украјини. Изгледа да се тај континуитет може пратити и кроз НВО ЦПЦ?

Чуровић: У Црној Гори је исфорсирана такозвана црногорска црква којој се легитимитет и аутокефалност даје по први пут на партијском конгресу, ван свих канонских правила. У задњем моменту је поништен наопаки Закон о слободи вјероисповијести којим се озакоњивало отимање светиња и имовине СПЦ. Зар то исто није урађено са РПЦ у Украјини?

ИН4С: Стиче се утисак да Срби као народ постају свјеснији да је на снази, у поодмаклој фази, пројекат расрбљавања Срба у цијелом региону. Ко по вашем мишљењу управља тим процесима?

Чуровић: Српском народу у Црној Гори се пријетило са највишег нивоа власти „тракторијадом“, што ће рећи, новом „олујом“ прогона са сопствених огњишта. Та врста шиканирања, прогона, обесправљености српског народа, је ван сваке норме демократског и грађанског друштва, иза кога се крију наши прогонитељи са антисрпским агендама. Српски народ је очигледно одређен за одстрел из неких центара моћи. А ти центри: Рим, Беч, Берлин, Лондон, Париз, Вашингтон, Брисел… препознају се по сопственим геноцидним подухватима над невиним народима, које су пљачкали и убијали због сопственог профита, стварали своју „културу“ окупану невином крви других народа. Да је све наведено тако, говоре чињенице расрбљавања Срба из Македоније, па до прогона Срба са КиМ, Хрватске и данашње Црне Горе. Истина је да центри моћи, не само да ћуте, већ здушно помажу нестајање једног народа. Савјест нам не дозвољава да ћутимо над овом истином, већ морамо да дјеламо не би ли зауставили даљи прогон и расрбљавање Срба.

ИН4С: Гледајући из угла обичног грађанина као што смо и поменули, негдје смо свјесни да је српском народу у Црној Гори спремна „омча око врата“. Подсјетили сте нас на нешто што сви више мање знамо, а знамо да до сада нисмо имали адекватан одговор на процес расрбљавања у Црној Гори. Како Ви видите излаз из ове ситуације, који су то реални кораци које као народ можемо да предузмемо?

Чуровић: Идентитет једног народа чини језик, писмо и вјера. Ако српски језик и ћирилично писмо остану ван наставног програма и ван службене употребе у Црној Гори, за следећих десет до петнаест година нећемо имати коме да се обратимо, већ ће Срби бити у потпуности асимиловани у нову црногорску нацију. Због ових опасних чињеница, српски народ се мора сабрати и хомогенизовати у одбрану свога националног идентитета. Савез Срба из Црне Горе је одлучио да буде покретач такве иницијативе, кроз културно, традиционално и образовно дјеловање, у циљу заштите српског идентитета у
Црној Гори.

Мишљења смо да се политичке структуре које представљају српско бирачко тијело, част изузецима, а поготово оне које су грађанске а представљају се као српске, довољно нијесу ангажоване на идентитетском питању српског народа у Црној Гори. Вјерујемо да је разлог њихова политичка борба око „пречих“ питања. Ми сматрамо да нема пречег питања за српски народ у Црној Гори од очувања језика, ћириличног писма и вјере православне кроз СПЦ. Што ће рећи, очување идентитета.

Вријеме је показало да никакав економски ни политички програм није сачувао идентитет једног народа. Стомак је увијек јео народе и њихово постојанство, док је морална вертикала чувала чојство и име у човјеку. Да је то тако, показује и нова политичка ситуација у Црној Гори, оличена у мањинској Влади, у којој поново нема мјеста за аутентичне представнике Срба. Овим не мислим да фаворизујем било кога индивидуално, или било коју политичку структуру, међутим ради се о томе да је погажена изборна воља грађана, Устав државе Црне Горе и све демократске норме иза којих се крију управо они који чине те преседане.

У том циљу смо и донијели Декларацију нашег будућег дјеловања, којом позивамо сваког Србина ма гдје се налазио и сваку српску организацију да нам се придружи у овом значајном, неопходном и неодложном послу, којим ћемо одбранити своју бит, усебљену у српском језику, српској ћирилици и СПЦ.

Слика може припадати 2 особе