logo3

ДР МОМЧИЛО ВУКСАНОВИЋ: ДРУГОЦРНОГОРЦИ

ДР МОМЧИЛО ВУКСАНОВИЋ: ДРУГОЦРНОГОРЦИ

Дуго нијесмо могли разумјети појам другосрбијанци, али сада када се и код нас намножила групација аутошовиниста и лажних патриота, схватили смо о чему се ради. Можда је тек сада могуће доживјети амбијент у којем живи српски народ у Црној Гори и кроз шта је све пролазио у неколико последњих деценија. Како би се боље схватила дискриминација релативно већинског српског народа, на другој страни наше новине показујемо вам табелу заступљености грађана српске националности у државним институцијама по последњем званичном истраживању у Црној Гори.

Огромна енергија и нескривена жеља осиромашеног народа у Црној Гори да се сруши однарођени режим остварила се на августовским парламентарним изборима. Након њих очекивало се да ће вишедеценијска власт која је изгубила сваку везу са традиционалном Црном Гором коначно отићи у прошлост. Међутим од тога још увијек нема ни помена, како на политичком тако на економском, друштвеном и сваком другом плану.

Под притиском одлазеће државне власти а уз помоћ наводно побједничких структура наставља се државни пројекат асимилације српског народа који се у овом тренутку, ипак, спроводи у мекшој варијанти.

Када се посматра временски период након протеклих избора очигледно је да кривица није искључиво на структурама бивше власти који су свој пројекат промјене идентитета Црне Горе остваривали прогоном српског народа.

Први пут смо се уплашили за резултате парламентарних избора, када већ Ђукановићев режим није изашао у сусрет Српској православној цркви и повукао спорне чланове Закона о слободи вјероисповијести, у тренутку обзнањивања листе кандидата „За будућност Црне Горе“. Листа је у себи садржала све грађанске структуре које су се могле наћи на политичком тржишту Црне Горе уз сакривање и потцјењивање оних кандидата који су дали највећи допринос и поднијели највећу жртву у процесу оправданог бунта српског народа и Српске православне цркве.

На челу листе промовисан је, наводно, предлог Митрополије црногорско-приморске, а последње мјесто припало је неспорном лидеру Нове српске демократије и Демократског фронта, аутентичном представнику једине групације која својим називом потврђује српску припадност.

Посланичка листа изненађења „За будућност Црне Горе“ својим саставом показала је спремност на попуштање и компромис на штету српског народа. Искрено разочаран у њен састав у броју „Српских новина“ уочи парламентарних избора умјесто уводника написао сам само реаговање у двије ријечи „Немам коментар“, и веома незадовољан, чак и разочаран, ипак, гласао за њу.

Само неколико дана након изгласавања, наводно, експертске Владе, услиједило је очековано „изненађење“ које се огледало у недвосмисленом потврђивању најнеморалнијих одлука бивше Владе које су, све до једне, донесене мимо воље већине грађана Црне Горе.

Наводно екпертска Влада, која није састављана по структури постигнутог изборог резултата, наставила је са изненађењима која су посебно погађала српски народ. Толеришући запошљавање скоро три хиљаде повјереника одлазећег режима од изборног дана па до формирања Владе актуелани премијер је устврдио да неће бити партијског запошљавања и ухлебљења за десетине хиљада сурово дискриминисаних припадника српског народа, који баш због те препознатљивости, иако у зрелим годинама, немају ниједног дана радног стажа.

Најновији инцидент са министром Лепосавићем није само премијеров проблем већ је проблем све парламентарне већине а посебно српских политичких партија и посланика. Од односа према њему, као неспорном научном ауторитету, и припаднику српског народа, у многоме ће зависити позиција Срба у Црној Гори у будућности. Њихов заједнички проблем је и уређење бирачког списка и будући попис становништва у Црној Гори који још увијек није заказан из непознатих разлога, иако је његово одржавање временски предвиђено тачно прије десет година. Озбиљан проблем актуелне већине је и будући Закон о држављанству и изборним процесима у којима парламентарни представници српског народа не треба да траже баш ништа више од оног што им припада а то је равноправност са другим националним заједницама у сваком смислу.

(Српске новине 113)

Слика може припадати једна или више особа и људи стоје