logo3

Држава девет година неће или не смије да уклони споменик сараднику нациста ( Јусуфу Челићу) у Вусању!

Држава девет година неће или не смије да уклони споменик сараднику нациста ( Јусуфу Челићу) у Вусању!

На путу до природних атракција Ока скакавице, Грље и Рапојане у гусињском Вусању већ девет и по година налази се незаконито подигнут споменик посвећен Јусуфу Челићу, сараднику фашистичког окупатора у Другом свјетском рату. Држава за све то вријеме није била у стању да овај споменик уклони, а Телевизија Вијести је из Тужилаштва добила потврду да је кривична пријава против Арифа Чељаја, финансијера изградње, одбачена због застарјелости.

У Вусању, на граници са Албанијом, живе доминантно Албанци и за многе од њих Јусуф Челић је херој, иако је за званичну историју Црне Горе сарадник фашистичког окупатора у Другом свјетском рату.

Историчар Тадија Бошковић подсјећа да се Челићево име, поред осталих, помиње у књизи Предрага Шћепановића „Злочини над православним становништвом у горњем Полимљу од 1941. до 1945,у којој је означен као командир чете добровољачке војске – вулентара.

-Вулентари су муслиманска милиција, односно Албанци који су живјели на простору Плава и Гусиња и на простору Албаније, паравојска коју је формирао Саља, она је преузела Плав и Гусиње након капитуалције Југославније, каже Бошковић.

Из Министарства културе у одговору на питања ТВ Вијести подсјећају да је још у јулу 2013. инспектор за културну баштину органима тадашње општине Плав, наложио да уклоне споменик.

Из Основног државног тужилаштва потврђују да је кривична пријава против Арифа Ћељаја одбачена због застарјелости. Ипак, адвокат Миладин Јоксимовић стиче да је Тужилаштво морало да реагује по службеној дужности.

Извор: вијести