logo3

ДРАСТИЧНО СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У БЕРАНСКИМ ШКОЛАМА 

ДРАСТИЧНО СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У БЕРАНСКИМ ШКОЛАМА 

Ако се погледају упоредни подаци, може се јасно видјети да је број ученика у овим образовним установама десетак пута мањи у односу на период који се односи на другу половину прошлог вијека

Информација коју је, у сарадњи са образовним установама, сачинио Секретаријат за општу управу и друштвене дјелатности указује да се број ученика у сеоским школама на подручју општине Беране драстично смањује из године у годину. У пет основних школа које се налазе у мјесним центрима Полица, Доња Ржаница, Лубнице, Штитари и Шекулар, којима гравитира двадесетак села, прошле године наставу је похађало свега 298 ученика. Школа на Полици бројала је 98 ђака, а школа у Доњој Ржаници 91. У клупама школе у Штитарима било је 38 ученика, у Шекулару 37, а у Лубницама 34. У овим школама са свим подручним одјељењима прошле године нашла су се свега 24 ђака првака. Ако се погледају упоредни подаци, може се јасно видјети да је број ученика у овим образовним установама десетак пута мањи у односу на период који се односи на другу половину прошлог вијека.

Према мишљењу потпредсједника Скупштине општине, професора Горана Киковића, више је фактора који су узроковали драстично смањење броја ученика. Он је казао да се ради о сложеној проблематици која заслужује озбиљне стручне анализе.

– Због низа отежавајућих околности и небриге државе према руралним подручјима, наша села су суочена са драстичним исељавањем локалног становништва. Та исељавања смо имали и у неким ранијим периодима, али смо имали и бројне поридице са доста дјеце, тако да та миграциона кретања нијесу битно утицала на број становника, јер је имао ко и да оде, али и ко да остане. Сад су се времена промијенила, јер се у нашим породицама рађа све мање дјеце. Сјеверни регион знатно заостаје за централним и јужним, па се није чудити што из године у годину имамо све мање ученика у основним школама. То нам говори да је неопходно урадити стручне анализе и дугорочну стратегију на основу које би се, уз примјену стимулативних мјера за младе брачне парове, покушали зауставити овако негативни трендови – наводи Киковић који сматра да подаци о тако малом броју првака у школама изазивају страх за будућност беранских села.

– То што тако мали број првака похађа наше школе је језив податак, који код сваког разумног човјека изазива страх за наше сјутра. Жалосно је и то што се данас поједини млади људи у нашим селима умјесто пуним амбарима и торовима, хвале социјалама – каже Киковић.

И у граду све мање ученика

Подаци из информације о стању у предшколском, основном и средњем образовању указују да се број ученика смањује и у три градске школе у Беранама. Основна школа „Вук Караџић“, са подручним одјељењима у Горњем заосту, Доњем Заостру у Доци прошле године бројала је 1.140 ученика. ОШ „Радомир Митровић, која обухвата и подручна одјељења у Доњим Лугама, Будимљи, Дапсићу и Петњику имала је 897 ђака, а Основна школа „Вукашин Радуновић”, са подручним одјељењима Лужац, Буче и Виница 660. Збирни подаци говоре да су наставу у свих осам основних школа у беранској општини похађала 2.994 ученика, што је знатно мање у односу на минула времена када су школски капацитети били попуњени до последњег мјеста.

Слика може да садржи: небо, кућа, дрво, биљка, трава, на отвореном и природа