logo3

ДИВНА ВЕКОВИЋ СТО ГОДИНА ОД ПРЕВОДА ГОРСКОГ ВИЈЕНЦА СА СРПСКОГ НА ФРАНЦУСКИ ЈЕЗИК

НАШЕ СВЕТО НАЦИОНАЛНО ПИСМО

 

„ Горски вијенац“ је ремек – дело литературе српске. Сви наши литерарни критичари су то признали. Ниједно од наших дела није било тако примљено, са толико одушевљења, од српке публике, као ово овде. Ова књига је постала један приручник нераздвојни у кући као и у школи и била је штампана много пута у значајном броју. „ Горски вијенац“ је био преведен на све словенске језике, тако исто и на многе друге европске језике. Није био преведен још на француски језик.

Ја сам узела од срца да испуним ову празнину баш у моменту када се моја отаџбина налази окупирана, где велика Француска показује толике жарке симпатије за моју браћу и где наши војници у овим данима страшним, братиме се са оружјем њиховим, каже Дивна у свом одговору шта ју је највише инспирисало да приступи преводу овог капиталног српског дела.

„ Горски вијенац“ је јадна веза драме сељачке, додаје Дивна у свом писму, испуњена изразима народним у којој превод губи своју (њену) оригиналност и њену суштину ( течност). Ја сам употребила да следујем што је више могуће текст, па чак читалац ће се наћи понекад у нејасноћи. Ова нејасноћа постоји такође и за нас Србе, јер пишчева машта је толико плодна у поређењима слика (представа) и у алузијама (замислима). У пркост свегапало ми је у дужност да објавим овај превод, довршен већ пре две године, да Француска позна и зна шта ми имамо као најбоље, наше Свето писмо национално, слику и душе и срца српског.

Ја изражавам овде господину Хенри де Регниер моју узбуђену захвалност да ме је много помогао у овом путу ( послу), да довршим и прикажем мој рад.

Овај акт учињен је од једног од највећих чувених књижевника француских и остаће као част за књижевност српску.

Париз, фебруара 1917. године Дивна Вековић

П.С. Поводом превода „ Горског вијенца“ на француски језик, Дивна Вековић је од краљице Милене добила уникатни Спомен- брош са ликом Његоша, на захтев краља Николе, а по угледу на европска династичка одличја за даме високог ранга и угледа.