logo3

ДВИЈЕ ГОДИНЕ ОД ПОЧЕТКА РАДА САЈТА ГЛАС ХОЛМИЈЕ И ОСАМ ГОДИНА ГЛАС ХОЛМИЈЕ

 ДВИЈЕ ГОДИНЕ ОД ПОЧЕТКА РАДА САЈТА ГЛАС ХОЛМИЈЕ И ОСАМ ГОДИНА ШТАМПАНОГ ЧАСОПИСА ГЛАС ХОЛМИЈЕ И ЈУБИЛЕЈ ЧЕТРДЕСЕТ БРОЈЕВА

Киковић:ПРЕГАОЦУ БОГ ДАЈЕ МАХОВЕ

Дан уочи Преображења Господњег 18. Августа 2017. године почео је са радом сајт Глас Холмије. Захваљујући Удружењу ''Ћирилица'' из Београда чији је тада предсједник био Добрица Ерић а потпредсједник професор Милош Ковић. Рад сајата као и часописа усклађује и уређује професор Горан Киковић, из Берана. Хвала свима који на било који начин помажу наш рад у циљу истине о Васојевићима, Шекуларцима, Величанима,Кучима, Братоножићима, Пиперима и свим Полимљанима и Србима који битишу на овом простору око Комаова, Мокре, Чакора, Бјеласице,...

ГЛАС ХОЛМИЈЕ ПРОМОВИШЕ СРПСКУ КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКУ БАШТИНУ НА ПРОСТОРУ ВАСОЈЕВИЋА И СЈЕВЕРНОГ ДИЈЕЛА ЦРНЕ ГОРЕ

О самој концепцији часописа, будућим плановима и тешком положају Срба у Црној Гори говорио је његов главни и одговорни уредник Горан Киковић, професор историје, аутор осам књига, наглашавајући да је ''Глас Холмије'' за осам година постојања и рада од локалног часописа постао регионални часопис који је пронашао духовну насеобину, не само у срцима са подручја Васојевића и Лимске долине него и свих људи који желе да се на прави начин суоче са нашим културним и традиционалним вриједностима. За наш часопис знају сви Срби са обје стране Дрине, Саве и Дунава.

Са правом можемо рећи да часопис „Глас Холмије из дана у дан завређује све већу пажњу читалаца, иако су бројни скептици мислили да часопис неће заживјети и да нема своју будућност. Но, очигледно да су се преварили јер, како рече умни Васојевић и Србин Вук Караџић: ‘Народу се на силу може узети све, али му се на силу ништа не може дати.’

Киковић нам је рекао да примјерак часописа кошта 2,00 евра или 250 српских динара, што значи да се до сада самофинансирамо од своје продаје и наравно помоћи донатора и спонзора. Ми у редакцији часописа спроводимо сопствену независну српску уређивачку политику коју је Издавачки Савјет часописа усвојио још на Савиндан 2013. године јер, је Савинадан крсна слава ''Глас Холмије'' казао је главни и одговорни уредник ''Гласа Холмије'' историчар Горан Киковић.

Он нам је казао да ''Овај часопис има своју културно-просвјетитељску мисију у садашњости и будућности и брана је фалсификатима дукљанско-монтенегринском прекрајању историјске истине“, нагласио је Киковић, додајући да садржаји часописа остварују како информативну тако и научно сазнајну и васпитну функцију и снажна брана су актуелној, агресивној ревизији континуитета српско-црногорске историје и ослободилачке борбе наших предака.

Једно од главних средства којим остварујемосвој циљ је управо овај већ афирмисани часопис ''Глас Холмије''. Да је тако, потврђују заступљене рубрике сваког броја часописа из свих области друштеног живота из области, а то су: историја, светосавско православље са духовним храмовима, обичаји, традиција, етнологија, књижњвност, уметности.... Ту су ликови знаменитих и заслучних личности из Васојевића, интервјуи, сусрети са песницима и књижевницима, представљање нових књига, критички осврти, актуелности из рада Удружења Српске народне одбране Васојевића и лимске долине и из рада епархије Будимљанско-никшићке и други садржаји које нуди наш часопис.

Часопис ''Глас Холмије'', је отворен за све заинтересоване сараднике који своје радове могу слати на овде назначену електронску адресу urednikglasholmije@gmail.com. Из ових разлога поручујем – читајте ''Глас Холмије'', у њему ћете наћи много чега корисног, занимљивог и вредног за саазнање о битисању српства на васојевићком простору – у прошлости и данас, нарочито овом друго које, нажалост, актуелна власт Црне Горе скоро три деценије систематски угрожава.