logo3

ОДРЖАНИ ДАНИ СРИЈЕМУШЕ И ТРАДИЦИОНАЛНЕ КУХИЊЕ У ЈОШАНИЦИ КОД АНДРИЈЕВИЦЕ 

'' ОДРЖАНИ ДАНИ СРИЈЕМУШЕ И ТРАДИЦИОНАЛНЕ КУХИЊЕ У ЈОШАНИЦИ КОД АНДРИЈЕВИЦЕ 

На позив Вере Ћирић,предсједнице мјесне заједнице Коњухе 28.маја 2022. године посјетили смо Манифестацију коју су, под називом "Дани сријемоше и традиционалне кухиње", организовали Општина Андријевица, ДОО ''Парк природе Комови'' и мјештани поткомовских села а која је одржана 28.маја 2022. године по први пут у селу Јошаница код Андријевице. Тим повоодом смо се увјерили да ова Манифестација, уз богату понуду домаћих специјалитета и присуство бројних посјетилаца из читаве Црне Горе, има за циљ да у оквиру садржаја које нуди Авантуристички центар "Мојан" промовише вриједности овога краја, а прије свега љековиту биљку сријемошу која у изобиљу расте близу овог мјеста и која је погодна за спремање различитих јела и напитака.Циљ ове манифестације како су нам саопштили бројни учесници је испуњен.

Како то и приличи протоколима Дане сријемоше и традиционалне кухиње је  отворио и присутне поздравио  потпредсједник општине Андријевица Веско Ракетић, истичући да и ово дружење организовано испред хостела "Мојан" показује да је локална управа препознала потенцијале који могу да буду од користи не само мјештанима овога краја, него и нашој широј заједници и да предузима одговарајуће мјере да их стави у функцију свеукупног развоја. Он је нагласио да је ово уједно прилика да се, уз дегустирање домаћих специјалитета направљених од сријемоше, стави до знања да је ова биљка, позната у народу и као дивљи бијели лук, за вријеме ратних и гладних година била од велике користи локалном становништву служећи му и као храна и као лијек.

-Окупили смо се на овом узвишеном мјести гдје су одувијек култура, традиција и рад представљали главне одлике народа испод поносних Комова. Овдје су рођене бројне умне главе које су славу ових простора проносиле широм свијета. Нажалост, у минулим временума није пуно тога рађено да се вриједности са којима располаже Поткомовље валоризују на прави начин. Зато актуелна локална управа чини све да спаси овај крај од израженог исељавања и свеукупног заостајања. У том правцу је организована и ова манифестација, јер љековито биље, у које се убраја и сријемоша заједно са специјалитетима који се справљају у овом крају, може да представљају својеврсни бренд и прави развојни замајац. У нади да ћемо и на овакав начин повезати туристичке и пољопривредне потенцијале и привући што већи број посјетилаца, желим да ово буде само почетак значајних окупљања на овим просторима – навео је Ракетић.

Присутне је у име мјештана поздравио професор кулинарства Манојло Војводић, који је главни иницијатор одржавања поменуте манифестације. Он је казао да је ово велика ствар за читави крај и да отвара врата промоцији вриједности Поткомовља.

-Прије неколиоко година дошао сам на идеју да организујемо једни овакву манифестацију како би додатно промовисали подручје Комова, општину Андријевица и дали подстицај за рад свима који се баве туризмом и угоститељством. Ево, на задовољство свих, та се идеја данас реализује. Ово је заиста значајна ствар јер ми и нијесмо свјесни са каквим све богатствима и вриједностима располаже овај крај. Ту се свакако убраја и сријемоша, као веома љековита и храњива биљка и која се овдје може наћи тонама. Зато предлажем да ово дружење постане традиционално сваке године почетком маја кад се и бере сријемоша –истакао је Војводић, позивајући све да дају допринос да манифестација убрзо добије и међ ународни карактер.

УРУЧЕНЕ МЕДАЉЕ И ПРИЗНАЊА ОД УДРУЖЕЊА ШЕФОВА КУХИЊА ЦРНЕ ГОРЕ

Удружење шефова кухиња Црне Горе уручило је одређена признања људима који су дали диопринос да манифестација "Дани сријмоше" у потпуности успије. Златне Медаље за организацију уручене су Ивани Јукић и Андријани Лекић Нововић, За спремљени готовац исто признање припало је Снежани Кастратовић, као и Богдану Војводићу за качамак. Јелица Пешић је добила златну медаљу за изложбени сто, а Манојло Војводић за допринос организовању ове и сличних манифестација широм Црне Горе. Као посебан вид захвалности Велики национални кувар Црне Горе уручен је потпредсједнику општине Андријевица Веску Ракетићу и хостелу "Мојан". Признања је у име Удружења шефова кухиња Црне Горе уручио Вуксан Вуко Митровић.

  Како примијети духовито један професор историје приликом додјеле медаља у ''Мојану'' да су се некад у овим крајевима додијељавање медаље за јунаштво, а сад за спремање јела и рад у кухињи.

  Захвалност свима који су помогли одржавање ове већ од ове године традиционалне манифестације  "Дана сријемоше и традиционалне кухиње" упутила је директорица ''Парка природе Комови '' Ивана Јукић, напомињући да је пут од идеје до реализације ове манифестација био пун рада, труда, енергије и воље.

-Захваљујем се свима који су данас овдје, као и тиму који је марљиво радио да све ово имамо данас на једном мјесту – истакла је Јукић.

У културно- забавном програму, ког је водила Дејана Ђекић, наступили су: етно пјевачица Бранка Зечевић, фрулаш Жељко Мартиновић, КУД "Комови" из Андријевице и Анђела Губеринић и Анђела Вулевић, које ће ове године представљати Андријевицу на предстојећем музичком фестивалу "У ритму Европе".

На манифестацији је био присутан Иван Ратков Мишковић,којег смо питали шта мисли о овој манифестацији.Он нам је рекао да је и сам велики заљубљеник у овај поткомовски крај и да подржава овакву идеју која је значајна за развој и промоцију овог краја.''Ми има шта да понудимо туристима јер ово су Богом дани крајеви за одмор и опуштање.Ту у близини су Комови и ријеке које извиру испод ове прелијепе планине. Он нам овим поводом пјесничи саопшти дјелове своје пјсме:

''Врело Мојан гдје извире и тече испод ливаде Царина / гдје је црква наша мила имена Свети Илија, / ријека је то која тече пуна радости и среће / и брзаци њени мали пуни су љубави / и њена пјенушава брза вода / увијек за радост даје повода...''

Пуну подршку овој манифестацији дао је Драган Мишковић,члан организционог одбора.Он нам је овом приликом за ''Глас Холмије'',који је његов омиљени часопис, рекао следеће: ''Радује ме што још има људи који су вјерни свом завичају и што желе да валоризују туристичке и културне потенцијале овога краја.Ова манифестација је показала да поред природних имамо и људске потенцијале и да то двоје кад се споји доноси резултат. Зато и у наредном периоду треба радити на промоцији овог краја јер он има шта да понуди. Јер како пјесници, писци и путописци пишу Комови су ''царски дворови и огртачи наше постојбине, то је наш олтар и наш Олимп''. Нажалост, ове природне љепоте нико до сада није хтио да промовише.Покретањем ове манифестације кренуло се у реализацију идеје која одавно постоји.Зато сам сигуран да ће ово бити озбиљна прича на добробит овог краја.-каже Мишковић.

На крају су се запјевале пјесме из овога краја: ''У долини покрај Лима / Васојевка свака фина'' или ''У Коњухе ја сам и зими и љети / на мене се Гаро моја сјети'' или ''Ој Комови на изласку сунца, / дивна ли си планино, срце јаче куца'' или ''С једне стране Перућица  а са друге Тара, / љубила ме под Комове једна згодна Гара''! Па она чувена и позната ''Од Берана до Јапана најљепша је Милијана'' или ''Љубила ме једна Сека / под Комове Васојевка!''.

Отишли смо тако са једне много лијепе и надамо се традиционалне манифестације која ће вратити живот овим крајевима уз поруку ''прегаоцу Бог даје махове''!

Прилог урадио специјално за ''Глас Холмије'' Горан Киковић,главни и одговорни уредник