logo3

ГРАДЕЋИ ЦРКВУ МЈЕШТАНИ ГЛАВАЦА НАСТАВЉАЈУ КОНТИНУИТЕТ ЖИВОТА У ОВОМ ЖИВОПИСНОМ МЈЕСТУ

ГРАДЕЋИ ЦРКВУ МЈЕШТАНИ ГЛАВАЦА НАСТАВЉАЈУ КОНТИНУИТЕТ ЖИВОТА У ОВОМ ЖИВОПИСНОМ МЈЕСТУ

Мјештани испред цркве у селу - Фото: Д.Ј.

Светиња их учврстила на вјековним огњиштима

Одлучили смо да наш постојање овђе на овом часном парчету земље крунишемо изградњом цркве коју посветисмо Светом Николи и за кратко вријеме успјели смо да сазидамо светињу, каже Венцо БожовићДа уз велика одрицања и упорни рад може пристојно да се живи и у удаљеним планинским мјестима посвједочавају житељи села Главаца, које се простире на око двадесетак километара од Берана. Они су, и поред бројних потешкоћа, бавећи се пољопривредом и сточарством, успјели да одрже континуитет живота на вјековним огњиштима стационираним на око хиљаду метара надморске висине. Кажу да их је у настојањима да одрже традицију својих предака посебно учврстила акција изградње сеоске цркве коју су започели прошле године.

-Овђе се одувијек тешко живјело, али су људи уз велики рад успијевали да одрже живот и прехране породице које су у просјеку бројале по десетак чланова. Тај живот, и поред израженог исељавања, мјештани Главаца су успјели да одрже и до данашњих дана радећи тешке послове на својим имањима. Зато смо одлучили да наш постојање овђе на овом часном парчету земље крунишемо изградњом цркве коју посветисмо Светом Николи. И за кратко вријеме успјели смо да сазидамо светињу, а ових дана радимо на постављању бакарног крова. То смо успјели захваљујући раду мјештана и бројним прилозима добротвора. Остаје да се одради још доста посла, али се искрено надамо да ћемо следеће године завршити и освештати ово свето здање које ће нас сабирати и учвршћавати у вјери и увјерењу да се живот у Горњоселској жупи неће угасити – казао је мјештанин Венцо Божовић, који годинама живи у Швајцарској.

Са њим су сагласни и острали становници овог живописног мјеста које припада мјесној заједници Лубнице. Наглашавају да је у циљу заустављања исељавања народа потребна значајнија помоћ државних институција.

-Некад је овђе обитавало шездесетак домаћинстава, сада је тај број преполовљен. Но, и то је доста кад се зна да су бројна села у беранској општини десеткована. Охрабрује што овђе има доста узорних сточара који треба да буду примјер за Црну Гору. Да би наставили да раде овај посао потребна је много већа помоћ државе, јер за мене јеу данашњим временима сваки човјек који остане да живи у овако удаљеним мјестима прави херој – наглашава Маркиша Божовић.

И посланик са овог подручја Јелена Божовић поручује да су за напредак села потребнија значајнија улагања, нарочито у сектору туризма.

-Ово је мјесто располаже са изузетним природним благодатима. Зато очекујемо већу подршку по питању развоја туризма, јер село Главаца може да постане центар сеоског туризма у беранској општини – поручила је Божовићева.

Д.Ј.

Лоши путеви највећи проблем

Мјештанин Милутин Божовоћ истиче да највећи проблем задају лоши прикључни путеви којима једва саобраћа и теренско возило.

- Имам 100 оваца и 13 говеди. Живим са супругом и четворо мало ђеце стриктно од сточарства и пољопривреде. Тежак је то посао, али од њега, ипак, може да се живи. Но, највећи проблем су лоши путеви који воде до наших кућа. Ти путеви су толико оштећени да ни мотокултиватор не може да прође. У таквим условима нема напретка. Зато апелијем на локалну управу и државне органе да опредијеле средства за поправку ових путева и омогуће нам да лакше живимо. Ако то не ураде генерације које долазе сигурно ће напуштати село јер без добрих путева нема живота – поручује Милутин Божовић.

Слика може да садржи: једна или више особа, на отвореном и природа