logo3

ГРАДЕЋИ ЦРКВУ ЗАГОРАНИ ОДРЖАВАЈУ КОНТИНУИТЕТ ЖИВОТА У ОВОМ МЈЕСТУ

ГРАДЕЋИ ЦРКВУ МЈЕШТАНИ ЗАГОРЈА КОД БЕРАНА ОДРЖАВАЈУ КОНТИНУИТЕТ ЖИВОТА У ОВОМ ЖИВОПИСНОМ МЈЕСТУ

Уз светињу до пуног напретка села

Да уз велика одрицања и упорни рад може пристојно да се живи и у селима на сјеверу Црне Горе посвједочавају житељи Загорја, које се простире на око двадесетак километара од Берана. Захваљујући значајној помоћи локалне управе и државних органа, као и раду и одрицању мјештана, Загорје је последњих година препознато као најактивнија и најуспјешнија мјесна заједница у беранској општини. У Загорју, које броји преко 300 домаћинстава распоређених у око сто домаћинстава, уз велика финансијска улагања, ријешини су бројни инфраструктурни проблеми. Поред тог мјештани, у центру села, граде цркву посвећену Светом Јовану Владимиру. Загорани наводе да се храм подиже у циљу духовног јачања и јединства становника овог краја. Истичу су да су, уз благослов владике Јоаникија, озидали храм и да ће се ускоро приступити постављању бакарног крова.

-Овдје су људи вјековима живјели од свога рада. Тај континуитет живота, и поред израженог исељавања, мјештани Загорја су успјели да одрже. Упоредо са настојањима да ријешимо инфраструктурне проблеме, одлучили смо да, ради духовног јачања и зближавања људи, градимо цркву. И, за кратко вријеме, успјели смо да сазидамо светињу, а убрзо ћемо радити на постављању бакарног крова. Остаје да се одради још доста посла, али се искрено надамо да ћемо убрзо завршити и освештати ово свето здање које ће нас сабирати и учвршћивати у вјери и увјерењу да ће Загорје наставити да живи пуним животом – наводи предсједник мјесне заједнице Радован Лутовац, подсјећајући да је земљиште за изградњу цркве поклонила породица покојног Светислава Бојовића.

А да Загорје улијева наду да ће ићи путевима напретка и просперитета потврди и свештеник Миленко Ралевић, приликом обиљежавања славе цркве, рекавши да овај прелијепи крај своју круну успјеха потврди и кроз градњу храма.

-Овај богоудни храм је итекако потребан овом селу. Јер ово је мјесто сусрета и љубави гдје се испуњавају заповијести Божије да љубимо једни друге. А то је и пут до свеукупног напретка – казао је Ралевић.

Са њим се сложио и мјештанин Мишо Бојовић, истичући да са вјером у души народ лакше савладава тешкоће.

-Овај крај наставља да живи са црквом коју градимо. У цркву уграђујемо братску љубав која нам је потребна да би опстали на вјековним огњиштима. Она нас опомиње да само са слогом можемо напријд – истакао је Бојовић.

Мјештани подсјећају да је у последње вријеме село добило нове километре модерних путева, чиме је успостављена одговарајућа саобраћајна комуникација са градом и сусједним мјестима.

- У оквиру ИФАД програма, асфалтиран је пут који повезује села Загорје и Петњик у дужини од 1320 метара. Асфалтиран је и пут који, преко Бероташа, повезује Загорје и Доње Луге. Прије тога, средствима које је издвојила Општина Беране, извршено је постављање новог асфалтног застора у дужини од 2.100 метара на главној сеоској саобраћајници. Уз насипање постојећих путева било је и нових пробоја – истичу мјештани, додајући да су, уз помоћ донатора, између осталог, саградили и модерну сеоску капелу.

Реновирали водовод

Лутовац истиче да су у Загорју прошле године успјешно изведени радови и на санацији сеоског водовода старог четири деценије.

- У оквиру ИФАД програма, успјели смо да завршимо реконструкцију сеоског водовода, који је својевремено изграђиван захваљујући великом раду и улагањима мјештана. Постављени су нове пумпе, вентили, систем за хлорисање и остала опрема, тако да смо од водовода старог 40 година добили један од намодернијих у читавом региону – казао је Лутовац, додајући да су започели и низ других акција, као што је постављање расвјете, чиме ће се употпунити прича о Загорју као успјешном селу.

                                                                                                                            Д.Ј.