logo3

„ГОРСКА ВИЛА“ ПРОСЛАВИЛА У КОЛАШИНУ КРСНУ СЛАВУ СВЕТОГА САВУ

 

„ГОРСКА ВИЛА“ ПРОСЛАВИЛА У КОЛАШИНУ

КРСНУ СЛАВУ СВЕТОГА САВУ

 

Света недеља 28. јануар 2018. Љета Господњег, „Удружење књижевника и пјесника Срба из Црне Горе и расијања“ путовала је у Колашин да прослави Крсну славу свога удружења Светога Саву.

Сви радосни и срећни путујемо што ћемо у град на Тари срести нашег високопреосвећеног владику и митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија и пољубити му руку.

Васојевићи долазе из правца Матешева, а претходно кренувши из Берана и Андријевице преко снијегом покривеног  Трешњевика. Бјелопољци и Мојковчани већ стигли пред колашинску светињу, а Подгоричани и Никшићани тек стигли у Тарин Луг. Сунце обасјало околна брда и планинске висове што је ријеткост у ово доба  године.

Прелазимо преко новог моста на Тари што води према граду и Матешеву, кад одједном осјетисмо опојни мирис тамјана који се ширио дуж лугова свете ријеке Таре.

Пред колашинском светињом пуно свијета, саобраћајна полиција на врло културан начин помаже да се кола паркирају на  тротоаре пуне снијега.

Светиња пуна вјерника као и црквено двориште.

Служи се Света литургија и пјева тропар Светом Сави. Дивота је слушати литургију коју служи високопреосвећени митрополит и егзарх свештенога трона Пећког, господин Амфилохије са свештенством. На челу свештеника колашински парох протојереј Раде Радовић. Његов звонки и умиљати глас одјекује одајама цркве у Колашину. Велики број вјерника и угледних људи из Колашина и околине, а са њима пјесници „Горске виле“ у тишини слушају тропар Светом Сави. Они се моле нашем просветитељу и учитељу, утемељивачу свих српских држава и цркве православне код нас.

Високопреосвећени митрополит поздравља све и рукује се са свим вјерницима и са благословом позива све на чашу вина, сока и ракије на трпезу љубави. Домаћин у парохијском дому прота јереј Раде Радовић донио морачке шљиве, морачког лиснатог сира и младе куване јаретине и јагњетине која враћа у живот и са морачком шљивом грије душу. Парохијски дом препун, али пун осмјеха и задовољних вјерника.

Ту су приспјели пјесници из Васојевића на челу са Браном Оташевићем и Гораном Киковићем, из Бијелог Поља дошао врсни пјесник и хумориста Миладин Јоксимовић и Милован Зековић, из Мојковца Радисав Радојевић. Подгоричане предводи Радивоје Здравковић, пјесникиња Рајка Жугић Мартиновић и Павле Радоњић. Ровчане и Морачане предводи Рајо Булатовић, Жарко Бојић, Вучица Радовић. Колашинце Раде Ћиро Радовић, Миљан К. Војиновић, Предраг Пулетић и Предраг Т. Шћепановић.

Пјеснички програм благосиља митрополит, а водитељ се обраћа прво митрополиту па домаћину и поздравља дивног човјека, бившег предсједника Општине Колашин, Драгишу Дожића, као и новог предсједника Скупштине општине Александра Сашу Дожића и остале угледне грађане Колашина и вјернике.

Диван програм, лијепе пјесме посвећене Светом Сави, не зна се која је од које љепша. Народ аплаузима поздравља пјеснике „Горске виле“, а пјесници одушевљени што пред толико вјерног народа рецитују своје стихове о Светом Сави, Црној Гори, Косову и Метохији, Русији, Србији, што народ поздравља са одушевљењем. Истакнути чланови „Горске виле“, Брано Оташевић, Горан Киковић, Миладин Јоксимовић, и други честитају Митрополиту на разборитости, храбрости и истини, и подржавају га из свег срца са молбом да не попусти пред притисцима.

Пред крај свечаности Митрополит одлази јер има још обавеза, а гости и пјесници прате га и у дворишту се фотографишу са њим за успомену. Послије тога књижевници и пјесници „Горске виле“ настављају славље у ресторану „Горска вила“, власништво Слоба Бојића, гдје је домаћин био предсједник Управног одбора „Горске виле“, Жарко Видов Бојић. Ту се пјевају дивне народне пјесме, поскочице и траје пјеснички програм за дуго. Ту је руководство „Горске виле“ уручило годишња признања: велике повеље и и захвалнице истакнутим члановима. Велику повељу за очување српског језика и ћириличног писма добили су књижевник из Берана, иначе професор историје у пензији Чедо Лутовац, и пјесникиња из Београда, Мила Ђурковић. Захвалнице са ликом планине Дурмитор и вилом на врху Дурмитора добио је члан нашег удружења, предузетник из Горње Мораче Слобо Агов Бојић и Удружење војних пензионера из њихове централе из Подгорице. Читав ток славе је протекао у дивном расположењу свих чланова па су весели и задовољни са дочеком и гостопримством домаћина Слоба Бојића ријешили да иду на срећан пут.

Програм је трајао до појаве првих звијезда, а данас, на нашу славу Светог Саву небо се изведрило изнад Колашина и изнад Црне Горе, и надамо се да ће бити сунчано и ведро за дуго вријеме.

Књижевно-пјеснички програм у Колашину је надахнуто водио секретар Удружења, пјесник Павле Пајо Радоњић, а у програму су учествовали следећи пјесници и књижевници: Радивоје Здравковић, Рајка Жугић Мартиновић, Слобо Ђуришић, Чедо Лутовац, Милован Зековић, Рајо Ф. Булатовић, Мирко Вукићевић, Милан Мане Цимбаљевић, Микан Перовић, Миладин Јоксимовић, Брано Оташевић, Горан Киковић, Вучица Радовић, гуслар Радомир Живковић, Жарко В. Бојић, Радисав Радојевић, Предраг Пулетић, Раде Ћиров Радовић, Милош Х. Војиновић и Павле Пајо Радоњић.

Следеће дружење и прослава Славе „Горске виле“ биће у Мојковцу, а домаћин славе је Радисав Радојевић, угледни грађанин Мојковца и члан „Горске виле“.

 

Секретар Удружења књижевника, пјесника и

умјетника „Горска вила“

Павле Пајо Радоњић