logo3

ГОРАН КИКОВИЋ: ЈОШ ЈЕДНА УСПЈЕШНА ГОДИНА РАДА СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ И ГЛАС ХОЛМИЈЕ

СРПСКА НАРОДНА ОДБРАНА ЗАДОВОЉНА СА УЧИЊЕНИМ ТОКОМ 2021.ГОДИНЕ

ГОРАН КИКОВИЋ: ЈОШ ЈЕДНА УСПЈЕШНА ГОДИНА ИЗА НАС

Горан Киковић,главни и одговорни уредник ''Глас Холмије'' и предсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине се осврнуо на рад организција окупљених око Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине са сједиштем у Беранама .у 2021.години.

-Морам да истакнем да само више него задовољни са радом часописа ''Глас Холмије'' и радом наше Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине. Ми смо до сада, ношени унутрашњом стваралачком снагом у оквиру ''репортажа'' Гласа Холмије ,које радимо на терену од Гусиња до Бијелог Поља, обишли велики дио наших мјеста и планина и то ћемо наставити у наредном периоду. Циљ нам је да се наши читаоци упознају са животом људи на овом подручју и о културним и туристичким потенцијалима овог краја.

У овој 2021.години одштампали смо 6. бројева часописа''Глас Холмије'' и то захваљујући прије свега Министарству културе и информисања Републике Србије,Министарству спољних послова - Управа за сардњу са дијаспором и Србима у региону Фонд за избегла, расељена лица и за сардњу са Србима у региону Аутономне покрајине Војводине на опредијељеним скромним средствима преко пројеката на које смо аплицирали . У овој години такође смо радили и на штампању и издавању књигâ и монографија. И у протеклом периоду иако са скромним средствима штампали смо одређени број књига и публикација. Наша организација је протеклој години организовала бројне књижевне и гусларске вечери, као и друге сад већ традиционалне манифестације, као што су: ''Савинданске свечаности'', ''Сретењске свечаности'', ''Дан Удружења ратних добровољаца 18.фебруар'', Културно-историјску манифестацију ''Пријатељски и братски сусрети кроз градове и мјеста Србије'', ''Видовданске свечаности'', ''Чакорски меморијал Бранка Радева Ђукић'', ''Дани сјећања на српске јунаке и добровољце'', обиљежавање ''Велике народне скупштине Српског народа у Црној Гори-Подгорица 1918.'', Дана уједињења Србије и Црне Горе и многе друге које обиљежавају славну прошлост наших предака и афирмишу српску културну баштину на простору Васојевића и Полимља. Обишли смо ове године и ликовне ствараоце на подручју Полимља и Васојевића и радили на њиховој промоцији и афирмацији кроз часопис ''Глас Холмије''.

Савез удружења Српска Народна Одбарана Васојевића и Лимске долине тиме афирмише српску историју и културу кроз дјелатности нашег Савеза и помаже и ствараоцима да објаве своја дјела, обезбјеђује стручне рецензенте, лекторе, коректоре и издаваче. Сарађујемо са другим удружењима и невладиним организацијама које баштине српски језик и културу српског народа како у Црној Гори, тако и у Србији и Републици Српској. Све то чинимо практично сопственим средствима и уз помоћ наших пријатеља и добротвора, свјесни тежине задатка којег смо себи поставили. Ипак, у нимало лаким околностима, опстаје коалиција Савеза удружења Српска Народна Одбарана Васојевића и Лимске долине вјерујући да долазе бољи дани за оне који се нијесу продали у овим смутним временима и за које ријеч представља највишу могућу светињу''.-Истакао је предсједник Горан Киковић.

ДАВИД ЛАЛИЋ:ГЛАС ХОЛМИЈЕ ЈЕ НА ТЕРЕНУ АФИРМИСАО КУЛТУРНЕ И ТУРИСТИЧКЕ ПОТЕНЦИЈАЛЕ ПОЛИМЉА И ВАСОЈЕВИЋА А ПРОТЕКЛОМ ПРИОДУ СКЛОПИЛИ СМО 17. ПОБРАТИМСТАВА И ПРИЈАТЕЉСТАВА ШИРОМ СРБИЈЕ,ЦРНЕ ГОРЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

Давид Лалић,потпредсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине,је казао да су у протеклој години без обзира на корона вирус  обишли велики дио простора Васојевића и Лимске долине и направили вриједне репортаже о којима се прича. Циљ нам је био да афирмишемо културне,духовне и природне  потенцијале Полимља и Васојевића. Кроз 6.бројева у 2021.години смо у томе и успјели.Овај тим на челу са Гораном Киковићем,је организовао и низ манифестација,да смо државна установа доста смо урадили а камо ли организација која још нема свог простора.

Он се посебно осврнуо на рад Савеза Удружења у протеклом периоду која сачињавају ''Српску народну одбрану'' и истакао са ким су се побратимила поменута удружења.

У великом нашем братском колу су бројне организација у Црној Гори,Србији и Републици Српској и то са поносом истичемо:

1. УВојвода Степи 13.марата 2010. Године. Све је почело на Данима Војводе Степе'' када су се побратимили Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца регонална организација Беране (Црна Гора) и Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца мјесна организације Војвода Степа (Србија). Повељу су потписали предсједници Горан Киковић и Бранко Савић.Од тада, како су се и договорили, сваке године посјећују једни друге, што је испоштовано у протеклих десет година.

2. У Беранама је 12. октобра 2013. године оквиру традиционалне манифестације ''Дани сјећања на српске јунаке и добровољце 2013.'' потписана је Повеља о братимљењу између Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Беране и Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Рогатица (Република Српска) .Повеље су потписали Горан Киковић и Раде Јовановић.

3. У Београду је 7. јануара (на Божић) 2016. у просторијама Српског културног центра потписана Повеља о братској сарадњи часописа ''Бисери'' и ''Глас Холмије''. Потписали су је главни и одговорни уредници часописâ Милан Шошкић и Горан Киковић.

4. У Београду је 18. марта 2017. године потписана Повеља о братској сарадњи поводом братимљења часописа ''Српско слово'' из Београда часописа ''Глас Холмије'' из Берана. Повељу су потписали главни и одговорни уредници Горан Киковић и Миодраг Којић

5. У Беранама 25. јануара 2018. на ''Светосавским свечаностима'' потписан је споразум о сарадњи Свесрпског савеза ветерана ''Бојево братство'' из Трстеника (Србија), чији је предсједник Славољуб Љубисављевић, и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине (Црна Гора), чији је предсједник Горан Киковић и Друштва Црногорско-руског пријатељства из Подгорице чији је предсједник Гојко Томашевић.

6. У Краљеву, 15. марта 2018. године, потписана је Повеља између Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине (чије су чланице: Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању из Андријевице, Српско историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' Беране, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Беране) и Друштва историчара рашког округа из Краљева, којом се успоставља трајно пријатељство и сарадња у борби заочување српског националног и културног идентитета. Повељу су потписали предсједници, историчари др Драгољуб Даниловић у име Друштва историчара рашког округа и Горан Киковић у име Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине.

7. У Београду је 17. марта 2018. године потписана Повеља о пријатељству и братској сарадњи између Удружења писаца ''Поета'' из Београда и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине из Берана. Повељу су потписали Веселин Џелетовић, предсједник Удружењем писаца ''Поета'' и Горан Киковић, предсједник савеза Удружења СНО Васојевића и Лимске долине.

8. У Подгорици 29. септембра 2018. Српски национални савјет Црне Горе и Српска народна одбрана Васојевића и лимске долине потписали су Повељу о пријатељству и братској сарадњи. Повељу су потписали предсједник Српског националног савјета др Момчило Вуксановић и предсједник Српске народне одбране Васојевића и лимске долине Горан Киковић. Двије организације су се обавезале да ће заједнички радити на афирмацији српске културне баштине, као и на изучавању прошлости српског народа у Црној Гори.

9. У Требињу је 12. новембра 2018. потписана Повеља о пријатељској и братској сарадњи Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Требиње. У име поменутих организација повељу су потписали предсједници Горан Киковић и Вујадин Вуковић.

10. У Беранама 15.децембра 2018.године.Потписана је Повеља о сарадњи између портала ''Глас Холмије'' из Берана и портала ''Српска Историја'' из Ниша, које су потписали главни и одговорни уредници историчари Горан Киковић и Ђорђе Бојанић.

11. У Беранама 28. јануара 2019., у данима када српски род слави Светог Саву, Повељу о братимљењу и сарадњи потписали су ''Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине'' и Милешевски културни клуб ''Свети Сава'' из Пријепоља, као и часописи ''Глас Холмије'' и ''Савиндан'' које издају потписници Повеље. Повеље су потписали предсједници Зоран Малешић и Горан Киковић.

12.У Београду , 16. марта 2019. године, Повељу о братској и пријатељској сарадњи потписали су Миодраг Линта, народни посланик и предсједник Савеза Срба у региону и Горан Киковић, потпредсједник СО Беране и предсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.

13. У Никшићу, 12. априла 2019. године, Повељу о братској и пријатељској сарадњи потписали су Петар Радојевић, предсједник друштва Црногорско-руског пријатељаста ''Свети Ђорђе'' Никшић и Горан Киковић, потпредсједник СО Беране и предсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.

14. У Даниловграду је 30. маја 2019. године потписана Изјава о сарадњи између Удружења Бјелопавлића ''Бијели Павле'' (предсједник мр Огњен Јововић) и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине (предсједник историчар Горан Киковић).

15. У Крагујевцу је 12. марта 2020. године потписана Повеља о пријатељској и братској сарадњи Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и Удружења Васојевића Крагујевца. У име поменутих организација повељу су потписали предсједници Горан Киковић и Верољуб Кастратовић.

16. У Београду је 1.октобра 2020.године потписана повеља о пријатељству и братској сарадњи између Савеза Срба из Црне Горе са сједиштем у Београду и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине са сједиштем у Беранама. Повељу су потписали предсједници Жељко Чуровић и Горан Киковић.

17. У Беранама је на Видовдан 28.јуна 2021.године потписана повеља о пријатељству и братској сарадњи између Удружења књижевника ''Сјеверац'' из Подгорице и и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине са сједиштем у Беранама.Повељу су потписали предсједници ових организација књижевник Милован Мишо Кубуровић и историчар Горан Киковић.-истакао је Лалић.

ВУЛКО ШЋЕКИЋ: ГЛАС ХОЛМИЈЕ БИО ПРИСУТАН НА ТЕРЕНУ И УРАДИО ИНЗВАНРЕДНЕ РЕПОРТАЖЕ О НАШЕМ КРАЈУ

''Наш ''Глас Холмије'' је часопис за књижевност, историју и културу који пружа комплексна сазнања о историји Црне Горе, посебно о племену Васојевића, значајним личностима које потичу из овог племена, тако да сјећања на њих остају увијек жива, а они отргнути од заборава. Овај часопис за 51 број је допринио да се освијетле историјски периоди који све више постају јаснији и блиски читаоцима свих генерација и буде жељу за још ширим сазнањима. Кроз часопис и интервјуе са савременицима, који су постали међународно признати стручњаци, њихова искуства, животни путеви и погледи, чине часопис интересантнијим, као и ауторска дјела талентованих књижевника и пјесника. Ту су изванредне репортаже о нашим мјестима из пера главног и одговорног уредника Горана Киковића, које читаоци радо читају у овој 2021.години објавио их је укупно 20.''.-закључио је књижевник Вулко Шћекић,потпредсједник Српског историјско културног друштва ''Никола Васојевић''-Беране.

 

Проф. др Марко Кнежевић о часопису ''Глас Холмије'' | Глас Холмије