logo3

ГОРАН КИКОВИЋ УРУЧИО ''ВЕЛИКУ ПОВЕЉУ ХОЛМИЈЕ ''ГОЈКУ ТОМАШЕВИЋУ

ГОРАН КИКОВИЋ УРУЧИО ВЕЛИКУ ПОВЕЉУ ХОЛМИЈЕ ГОЈКУ ТОМАШЕВИЋУ.

Настављена братска и пријатељска сарадња Друштва Црногорско-руског пријатељства Петар Први Подгорица и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине односно часописа "Гласа Холмије",који је саставни дио ове организације.

Овом приликом је историчар Горан Киковић, главни уредник „Гласа Холмије“ и предсједник Српског историјског културног друштва „Никола Васојевић“, уручио је „Велику повељу Холмије“ Гојку Томашевићу ,предсједнику Друштва који се бори за све виталне и провјерене вриједности у Црној Гори. Велика повеља Холмије се додјељују за допринос у борби за очување српског идентитета, Српске православне цркве , српског језика и ћириличног писма у Црној Гори. „Глас Холмије“ ове године је обиљежио 10 година редовног излажења и 57 бројева.

Гојко Томашевић и Горан Киковић су се сложили да ће њихове организације које предводе и даље ће сарађивати како би се очувала српска свијест и идентитет у Црној Гори, а договорено је и низ заједничких пројеката у наредном периоду.

Томашевић је похвалио све ово што часопис попут „Гласа Холмије“ ради на пољу књижевност, културе,историје, традиције и Светосавских вриједности је за похвалу.Овај часопис је историјски утемељено свједочанство о Србима у Црној Гори и да су на њеним страницама забиљежени вриједни историјски и остали подаци о Србима и њиховим вјековном трајању на овим просторима уз заштиту и помоћ моћне заштитнице Русије која је два вијека новчано и на сваки могући начин помагала Петровићевску Црну Гору и да Глас Холмије описује на својим страницама на истинит начин и вјековну братску љубав и сарадњу између Црне Горе и Русије-казао је приликом додјеле признања Гојко Томашевић,који се овом приликом захвалио на изузетном поштовању од стране организација окупљених око Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.