logo3

ГОРАН КИКОВИЋ ПРИМИО НАГРАДУ ЗА РЕПОРТАЖУ УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ЦРНЕ ГОРЕ

ГОРАН КИКОВИЋ ПРИМИО НАГРАДУ ЗА РЕПОРТАЖУ УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ЦРНЕ ГОРЕ

Удружење новинара Црне Горе додијелило награде /фото/

 

ГОРАН КИКОВИЋ ПРИМИО НАГРАДУ ЗА РЕПОРТАЖУ УДРУЖЕЊА НОВИНАРА ЦРНЕ ГОРЕ

Удружења новинара Црне Горе на свечаној Скупштини поводом обиљежавања 150 година новинарства у Црној Гори и 75 година рада Удружења додијелило је награде овогодишњим лауретима.

Награду за репортажу добио је главни и одговорни уредник „Гласа Холмије“, Горан Киковић.

Поздрављајући присутне, предсједник Удружења Тихомир Бурзановић је казао да је Удружење новинара прије годину дана покренуло причу о штампању одговарајуће монографије поводом 150 година новинарства, "сматрали смо да је то не само новинарски, него и државни подухват".

"Нажалост нисмо наишли на разумијевање државе за овај пројекат, остаје нам само да покушамо разним донацијама и приватним средствима да то остваримо."

Предсједник удружења новинара Црне Горе Тихомир Бурзановић уручио је годишњу награду главној уредници Спутњика Љубинки Милинчић. Како је рекао, "овим потезом је Удружење новинара Црне Горе прекршило санкције које је Црна Гора увела Русији."

Захваљујући на урученој награди, Милинчић је изјавила да жели да честита Удружењу на 75 година постојања и 150 година новинарства у Црној Гори.

"То је важно, између осталог, и зато што данас живимо не само у вријеме постистине, већ и у вријеме постновинарства. Данас се новинар више бори да осветли догађај, него да га ствара и измишља како би донео корист ономе ко га плаћа."

"Тржишна економија у новинарству претворила је новинаре, не у борце за истину, него у борбу за кликове. Данас није срамота копати по туђем болу, зарађивати на туђој несрећи, лагати и красти у име његовог величанства-клика. Данас су новинари подијељени на ваше и на наше. И у њиховој међусобној борби све је дозвољено. Лаж, клевете, прљавштине сваке врсте. Циљ оправдава средство. У таквој ситуацији Спутњик се бори да колико толико, остане у границама чојства и јунаштва", казала је Милинчић.

Секретар Удружења новинара Црне Горе Иван Милошевић се захвалио медијима на сарадњи са Удружењем, апострофирајући и добру сарадњу са Удружењем новинара Србије, Српским медијима (Српска ТВ, Српске новине-портал, Српски радио и Српске новине) као и са Спутњиком који је моћан регионални медији и дјелује у оквиру православног свијета.

Жири Удружења новинара Црне Горе је додијелило награду за животно дјело и за изузетан допринос новинарству у Црној Гори уреднику дневног листа „Побједа“, Марини Јочић, као и дугогодишњем уреднику РТЦГ Емилу Лабудовићу.

У свом обраћању Лабудовић, који је и директор Српске куће, је обећао помоћ Удружењу новинара Црне Горе за издавање монографије о 150 година новинарства у Црној Гори као и уступање просторија у Српкој кући како би Удружење најзад добило пригодне канцеларије за рад.

Жири УНЦГ у години јубилеја – 150 година новинарства у Црној Гори одлучио је да пригодне споменице додијели Удружењу новинара Србије, Радио Светигори и Српској ТВ.

У име Српске ТВ награду је преузела Ана Мијушковић, уредница програма.

"Већ једанаест година Српска телевизија успјешно емитује двадесетчетворочасовни програм, који је и у протеклој години обогађен новим садржајима, при чему посебан значај имају емисије произведене у сопственој продукцији," казала је Мијушковић.

Она је истакла да упркос очигледној дискриминацији Српска ТВ је успјела да значајно унаприједи квалитет свог програма и остане препознатљив чинилац на медијској сцени у Црној Гори.

"У преходном периоду држава је кроз промену закона настојала да онемогући рад српских медијских организација и да их угаси. Због такве политике српски медији су били на ивици егзистенције. Да није било разумевања председника Вучића и помоћи Владе Србије, они данас не би постојали. Сличан однос према српским медијима је и данас присутан. Они и даље раде у пуном капацитету, али је помоћ државе поново изостала. Нова власт још није променила ниједно решење претходне Владе," истакла је Мијушковић.

Предсједник Удружења Тихомир Бурзановић се посебно захвалио предсједнику Српског националног савјета Црне Горе, др Момчилу Вуксановићу на помоћи без које Удружење не би било у могућности да опстане и да одржи данашњу Скупштину поводом 150 година новинарства у Црној Гори.

Вуксановић је у кратком обраћању казао да ће Српски национални савјет и у наредном периоду помагати рад Удружења новинара Црне Горе.

Годишње награде припале су Драгани Мијушковић (Српске новине), Милици Крговић (Дан) и Ивани Крушчић (Српска ТВ).

Награду за репортажу добио је главни и одговорни уредник „Гласа Холмије“, Горан Киковић.Добитник награде за колумну је Драган Росандић – Роси (Српка ТВ).

Награду за фотографију добио је Владимир Павићевић, фриленсер.

Награде за најбоље портале добили су „Борба“,„Радио Јадран“ и „Беране онлајн“.

/М.Ћ./