logo3

ГОРАН КИКОВИЋ ПРЕДЛОЖЕН ЗА ПРЕСТИЖНУ НАГРАДУ ''ДРАГИША КАШИКОВИЋ'' У БЕОГРАДУ

 

ГОРАН КИКОВИЋ ПРЕДЛОЖЕН ЗА НАГРАДУ ''ДРАГИША КАШИКОВИЋ'' 

ПРЕДЛОГ СУ ДАЛИ СРПСКО ИСТОРИЈСКО КУЛТУРНО ДРУШТВО  ''НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ'' БЕРАНЕ И УДРУЖЕЊЕ СРПСКИХ КЊИЖЕВНИКА У ОТАЏБИНИ И РАСИЈАЊУ ИЗ АНДРИЈЕВИЦЕ 

У ОБРАЗЛОЖЕЊИМА ПРЕДЛОГА СЕ ИСТИЧЕ:

УДРУЖЕЊЕ СРПСКИХ КЊИЖЕВНИКА У ОТАЏБИНИ И РАСИЈАЊУ ИЗ АНДРИЈЕВИЦЕ

Истиче у предлогу сљедеће:  На основу Правилника о додјели награде, Издавачке куће „Српска реч“ из Београда јављамо се на  Традиционални конкурс за награду  "Драгиша Кашиковић" у области-публицистике и предлажемо професора историје Горана Киковића, главног и одговорног уредника ''Глас Холмије'', часописа за књижевност, културу и историју који излази на Српском језику и ћириличном писму у Беранама већ пуних седам година.  Образложење: 
Доносимо кратку биографију кандидата: Горан Киковић рођен је 28.07.1975. у Беранама. Дипломирао је на Филозофском факултету Универзитета у Приштини на одсјеку за Историју на теми ''Војвода Павле Ђуришић''. Још као студент био је сарадник листа Саваза студената Универзитета у Приштини ''Потпис''. До сада је објавио шест књига: ''Војвода Павле Ђуришић'', Подгорица, 2003., ''Велика народна скупштина српског народа у Црној Гори'' Подгорица 1918.'', Беране, 2006., ''Развој просвјете и школства у Доњим Васојевићима (са посебним освртом на основне школе у Доњој Ржаници, Калудри, Загорју, Ровцима и Ријеци Марсенића)'', Беране, 2008., ''Мило Кењић са својим батаљоном у борби за слободу и уједињење српскога народа'', Беране, 2010. и ''Преци и потомци'', Беране, 2014. ''Српски народ у Црној Гори кроз вјекове'', Беране 2016. У штампи му је књига ''Васојевићи у борби за српско и југословенско уједињење од 1914. До 1918. године''. Бавећи се проуочавањем историје српскога народа учествовао је на многим научним скуповима и округлим столовима. Објавио је значајан број текстова, чланака и прилога у многим листовима и часописима у земљи и иностранству, у којима се бори против фалсификовања историје српскога народа. Добитник је многих награда, повеља, плакета, захвалница, ордења и признања међу којима: Награде за публистички рад и истраживање из историје Српског народа са територије Васојевића, која носи назив ''Радомир П. Губеринић'', за 2015. годину, одликовање Златни орден првог степена ''Драгољуб Дража Михаиловић'' за несумњиве заслуге и допринос у одбрани Српства и Равногорства, као израз за рад, верност и постигнуте резултате и бројних других, плакета и захвалница, међу којима ''Велике повеље'' Удружења српских књижевника и пјесника Срба у Црној Гори и расејању ''Горска Вила'' са сједиштем у Подгорици, ''Велике српске повеље'' које му је додијелило Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Регионални одбор Беране, поводом 100 годишњице Мојковачке битке и двадесетогодишњице обнове рада Удружења 18. фебруара 2016. Добитник је Козачког- руског одликовања Светог Ђорђа, којег му је уручио козачки атаман из Москве Виктор Заплатин. Док је  25. јануара 2018. добио  од Савеза писаца Русије  престижно признање ''Златну медаљу А.С.Пушкина за вјерност слову и дјелу''. Каже се у образложењу предлагача Бранислава Оташевића, књижевника, новинара и публицисте, предсједника Удружења српских књижевника у Отаџбини и расејању са сједиштем у Андријевици.

ПРЕДЛОГ СРПСКОГ ИСТОРИЈСКО КУЛКТУРНОГ ДРУШТВА ''НИКОЛА ВАСОЈЕВИЋ'' БЕРАНЕ ГЛАСИ: 

На основу Правилника о додјели награде, Издавачке куће „Српска реч“ из Београда јављамо се на  Традиционални конкурс за награду  "Драгиша Кашиковић" у области  - новинарство .

Овим поводом  предлажемо професора историје, новинара и публицисту Горана Киковића, главног и одговорног уредника''Глас Холмије'', часописа за књижевност, културу и историју који излази на Српском језику и ћириличном писму у Беранама већ пуних пет година.  Образложење:

Горан Киковић рођен је 28.07.1975. у Иванграду (данашњим Беранама), од оца Страхиње и мајке Даринке-Маре, дјевојачко Божовић. Основну школу учио је у Ровцима и Доњој Ржаници. Гимназију завршио у Беранама. Дипломирао је на Филозофском факултету Универзитета у Приштини на одсјеку за Историју на теми ''Војвода Павле Ђуришић''. Још као студент био је сарадник листа Саваза студената Универзитета у Приштини ''Потпис''. До сада је објавио шест књига: ''Војвода Павле Ђуришић'', Подгорица, 2003., ''Велика народна скупштина српског народа у Црној Гори'' Подгорица 1918.'', Беране, 2006., ''Развој просвјете и школства у Доњим Васојевићима (са посебним освртом на основне школе у Доњој Ржаници, Калудри, Загорју, Ровцима и Ријеци Марсенића)'', Беране, 2008., ''Мило Кењић са својим батаљоном у борби за слободу и уједињење српскога народа'', Беране, 2010. и ''Преци и потомци'', Беране, 2014. ''Српски народ у Црној Гори кроз вјекове'', Беране 2016. Бавећи се проуочавањем историје српскога народа учествовао је на многим научним скуповима и округлим столовима. Објавио је значајан број текстова, чланака и прилога у многим листовима и часописима у земљи и иностранству, у којима се бори против фалсификовања историје српскога народа. Добитник је многих награда, повеља, плакета, захвалница, ордења и признања међу којима: Награде за публистички рад и истраживање из историје Српског народа са територије Васојевића, која носи назив ''Радомир П. Губеринић'', за 2015. годину, одликовање Златни орден првог степена ''Драгољуб Дража Михаиловић'' за несумњиве заслуге и допринос у одбрани Српства и Равногорства, као израз за рад, верност и постигнуте резултате и бројних других, плакета и захвалница, међу којима ''Велике повеље'' Удружења српских књижевника и пјесника Срба у Црној Гори и расејању ''Горска Вила'' са сједиштем у Подгорици, ''Велике српске повеље'' које му је додијелило Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Регионални одбор Беране, поводом 100 годишњице Мојковачке битке и двадесетогодишњице обнове рада Удружења 18. фебруара 2016. Добитник је Козачког- руског одликовања Светог Ђорђа, којег му је уручио козачки атаман из Москве Виктор Заплатин. Од   25. јануара 2018. када добија престижно признање од Савеза писаца Русије  ''Златну медаљу А.С.Пушкина за вјерност слову и дјелу'', које су у Црној Гори поред њега добили Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије и новинар и књижевник Бранислав Оташевић.

      Jедан је од оснивача Српског културног центра ''Жупан Првослав''- Беране, члан УО од оснивања, од октобра 2003. до септембра 2005. Био је потпредсједник, а од 2005. до 2010. и вршилац дужности предсједника СКЦ-а. Био је предсједник и оснивач Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић''-Беране од оснивања 2006. до 2014., главни и одговорни је уредник часописа за књижевност, историју и културу ''Глас Холмије'', члан је редакције часописа за обнову српске културе и традиције ''Србобран''-Беране, члан је Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању - Београд, Југословенске књижевне заједнице, Удружења српских књижевника и пјесника Срба у Црној Гори и расејању ''Горска Вила'' са сједиштем у Подгорици. Био је предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Регионални одбор Беране од 21.12. 2001. до 28.06.2014. Сада је почасни предсједник Удружења.Члан је Удружења новинара Црне Горе ., У два мандата био је одборник у СО Беране и шеф одборничких клубова Српске листе и Нове Српске Демократије, а дужност предсједника Скупштине општине Беране обављао је  од 24. марта 2014. до 12.априла 2018.године.Од 23. марта 2018. обавља дужност потпредсједника  СО Беране.

                         Српско историјско-културно друштво ''Никола Васојевић'' -Беране

                              Предсједник Живко Бјелановић, публициста 

БЕРАНЕ 2.мај 2018.

Треба подсјетити да се конкурс  за  НАГРАДУ "ДРАГИША КАШИКОВИЋ", даје на основу Правилника о додели награде, Издавачка кућа „Српска реч“ расписује Традиционални конкурс за награду "Драгиша Кашиковић" Награда се додељује за изузетан домет у књижевном, новинарском и публицистичком стваралаштву и за ширење слободе стваралаштва у следећим категоријама: - новинарство; - публицистика и - афористика Кандидате за награду предлажу појединци, редакције, удружења, издавачи и чланови жирија. Предлози и образложења (дужине до једне стране) за награду шаљу се до 1. јуна 2018. године на адресу електронске поште: alecotric@gmail.com Награда се састоји из плакете и новчаног износа. О добитницима одлучује трочлани жири, а признања ће бити уручена у Београду, у Удружењу књижевника Србије, 19. јуна 2018, на четрдесет прву годишњицу убиства Драгише Кашиковића. Награда се додељује двадесет и четири године и названа је по Драгиши Кашиковићу (Хаџићи, код Сарајева, 1932 - Чикаго, 1977), писцу, публицисти, новинару, сликару, карикатуристи, преводиоцу, уреднику, истакнутом политичком емигранту који је живео и радио тадашњој Југославији и САД. Међу досадашњим добитницима овог признања су академик Душан Ковачевић, проф. др Ратко Божовић, редитељ Горан Марковић, књижевници Милован Витезовић и Александар Југовић, драмски писци Биљана Србљановић, Милена Марковић и Синиша Ковачевић, књижевна критичарка Љиљана Шоп, проф. др Милан Брдар, др Славомир Гвозденовић, новинари Петар Луковић, Дада Вујасиновић, Бојана Лекић, свештеник и уредник Љубомир Ранковић, историчари Предраг Остојић и Немања Старовић и други ствараоци. Награду "Драгиша Кашиковић"за афористику претходних година добили су: Раде Јовановић, Слободан Симић, Александар Чотрић, Растко Закић, Филип Младеновић, Дејан Милојевић, Ива Мажуранић, Зоран Т. Поповић, Драган Рајичић, Владимир Јовићевић Јов, Момчило Михаиловић, Весна Денчић, Драгутин Минић Карло, Васил Толевски, Витомир Теофиловић, Милан Бештић, Јово Николић, Александар Баљак, Душан Пуача, Бојан Љубеновић, Зоран Ранкић, Веселин Мишнић и Саво Мартиновић.

                      Прилог припремио Давид Лалић,члан Издавачког савјета ''Глас Холмије''