logo3

ГОРАН КИКОВИЋ: ДВАДЕСЕТ ПОБРАТИМСТАВА С Н О   ВАСОЈЕВИЋА-ПОНОСНИ СМО НА НАШЕ БРАТСКЕ ВЕЗЕ-

ГОРАН КИКОВИЋ: ДВАДЕСЕТ ПОБРАТИМСТАВА И ПРИЈАТЕЉСТАВА СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ ВАСОЈЕВИЋА -ПОНОСНИ СМО НА НАШЕ БРАТСКЕ ВЕЗЕ-

Савез српских организација које сачињавају ''Српску народну одбрану Васојевића и Лимске долине'' за 12.година су се побратимила са двадесет организација у Црној Гори, Србији и Републици Српској и то са поносом истичемо каже први човјек Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине Горан Киковић. Он је истакао да су у великом нашем братском колу  бројне организације у Црној Гори, Србији и Републици Српској и да оваква сарадња доноси изванредне резултате. Набројаћемо сва наша пријатељаства и побратимства и то:

1. У Војвода Степи 13. марта 2010. године. Све је почело на ''Данима Војводе Степе'' када су се побратимили Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца регонална организација Беране (Црна Гора) и Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца мјесна организације Војвода Степа (Србија). Повељу су потписали предсједници Горан Киковић и Бранко Савић. Од тада, како су се и договорили, сваке године посјећују једни друге, што је испоштовано у протеклих десет година.

2. У Беранама је 12. октобра 2013. године у оквиру традиционалне манифестације ''Дани сјећања на српске јунаке и добровољце 2013.'' потписана Повеља о братимљењу између Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Беране и Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Рогатица (Република Српска). Повеље су потписали Горан Киковић и Раде Јовановић.

3. У Београду је 7. јануара (на Божић) 2016. у просторијама Српског културног центра потписана Повеља о братској сарадњи часописа ''Бисери'' и ''Глас Холмије''. Потписали су је главни и одговорни уредници часописâ Милан Шошкић и Горан Киковић.

4. У Београду је 18. марта 2017. године потписана Повеља о братској сарадњи поводом братимљења часописа ''Српско слово'' из Београда часописа ''Глас Холмије'' из Берана. Повељу су потписали главни и одговорни уредници Горан Киковић и Миодраг Којић

5. У Беранама 25. јануара 2018. на ''Светосавским свечаностима'' потписан је споразум о сарадњи Свесрпског савеза ветерана ''Бојево братство'' из Трстеника (Србија) чији је предсједник Славољуб Љубисављевић и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине (Црна Гора) чији је предсједник Горан Киковић и Друштва Црногорско-руског пријатељства из Подгорице чији је предсједник Гојко Томашевић.

6. У Краљеву, 15. марта 2018. године, потписана је Повеља између Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине (чије су чланице: Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању из Андријевице, Српско историјско-културног друштва ''Никола Васојевић'' Беране, Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца Беране) и Друштва историчара рашког округа из Краљева, којом се успоставља трајно пријатељство и сарадња у борби заочување српског националног и културног идентитета. Повељу су потписали предсједници, историчари др Драгољуб Даниловић у име Друштва историчара рашког округа и Горан Киковић у име Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине.

7. У Београду је 17. марта 2018. године потписана Повеља о пријатељству и братској сарадњи између Удружења писаца ''Поета'' из Београда и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине из Берана. Повељу су потписали Веселин Џелетовић, предсједник Удружењем писаца ''Поета'' и Горан Киковић, предсједник савеза Удружења СНО Васојевића и Лимске долине.

8. У Подгорици 29. септембра 2018. Српски национални савјет Црне Горе и Српска народна одбрана Васојевића и лимске долине потписали су Повељу о пријатељству и братској сарадњи. Повељу су потписали предсједник Српског националног савјета др Момчило Вуксановић и предсједник Српске народне одбране Васојевића и лимске долине Горан Киковић. Двије организације су се обавезале да ће заједнички радити на афирмацији српске културне баштине, као и на изучавању прошлости српског народа у Црној Гори.

9. У Требињу је 12. новембра 2018. потписана Повеља о пријатељској и братској сарадњи Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Требиње. У име поменутих организација повељу су потписали предсједници Горан Киковић и Вујадин Вуковић.

10. У Беранама 15.децембра 2018.године.Потписана је Повеља о сарадњи између портала ''Глас Холмије'' из Берана и портала ''Српска Историја'' из Ниша, које су потписали главни и одговорни уредници историчари Горан Киковић и Ђорђе Бојанић.

11. У Беранама 28. јануара 2019., у данима када српски род слави Светог Саву, Повељу о братимљењу и сарадњи потписали су ''Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине'' и Милешевски културни клуб ''Свети Сава'' из Пријепоља, као и часописи ''Глас Холмије'' и ''Савиндан'' које издају потписници Повеље. Повеље су потписали предсједници Зоран Малешић и Горан Киковић.

12. У Београду , 16. марта 2019. године, Повељу о братској и пријатељској сарадњи потписали су Миодраг Линта, народни посланик и предсједник Савеза Срба у региону и Горан Киковић, потпредсједник СО Беране и предсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.

13. У Никшићу, 12. априла 2019. године, Повељу о братској и пријатељској сарадњи потписали су Петар Радојевић, предсједник друштва Црногорско-руског пријатељаста ''Свети Ђорђе'' Никшић и Горан Киковић, потпредсједник СО Беране и предсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.

14. У Даниловграду је 30. маја 2019. године потписана Изјава о сарадњи између Удружења Бјелопавлића ''Бијели Павле'' (предсједник мр Огњен Јововић) и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине (предсједник историчар Горан Киковић).

15. У Крагујевцу је 12. марта 2020. године потписана Повеља о пријатељској и братској сарадњи Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине и Удружења Васојевића Крагујевца. У име поменутих организација повељу су потписали предсједници Горан Киковић и Верољуб Кастратовић.

16. У Београду је 1.октобра 2020. године потписана повеља о пријатељству и братској сарадњи између Савеза Срба из Црне Горе са сједиштем у Београду и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине са сједиштем у Беранама. Повељу су потписали предсједници Жељко Чуровић и Горан Киковић.

17. У Беранама је на Видовдан 28. јуна 2021. године потписана повеља о пријатељству и братској сарадњи између Удружења књижевника ''Сјеверац'' из Подгорице и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине са сједиштем у Беранама.Повељу су потписали предсједници ових организација књижевник Милован Мишо Кубуровић и историчар Горан Киковић.

18. У Колашину је 30.јануара 2022.године 30.01.2022. потписана повеља о о пријатељству и братској сарадњи између Удружење књижевника, пјесника и умјетника Срба из Црне Горе и расејања ''Горска вила'' - Подгорица и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине - Беране. Повељу су потписали предсједници удружења прота Раде Радовић и историчар Горан Киковић.

19. У Београду 12. марта 2022.године на пригодној свечаности уприличеној у част успостављања трајног пријатељства и побратимства у Београдском Србском културном центру ''Ћирилица'' потписана је повеља о братимљењу и пријатељској срадњи између Србског културног центра ''Ћирилица''-Београд и Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине-Беране. У име Србског културног центра ''Ћирилица'' повељу је потписао предсједник Милорад Ђошић, док је у име Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине свој потпис ставио предсједник Горан Киковић.

20.У Беранама на Видовдан 2022. године братиме се и учвршћују пријатељство и сарадњу Српски културни центар"Жупан Првослав"-Беране и Савез српских организација Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине са сједиштем у Беранама.Повељу о побратимству, пријатељству и сарадњи ће потписати предсједници поменутих организација др Бранислав Ж.Вешовић у име Српског културног центра "Жупан Првослав"-Беране и историчар Горан Киковић,испред Савеза српских организација Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине са сједиштем у Беранама.

Прилог припремио Бранислав Оташевић

Слика може припадати текст