logo3

ГОРАН КИКОВИЋ ВИШЕ ПУТА НАГРАЂИВАН ЗА СВОЈ РАД У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ, СРПСКОГ ЈЕЗИКА, ЋИРИЛИЦЕ, НОВИНАРСТВА И БОРБЕ ЗА ИСТОРИЈСКУ ИСТИНУ О СРБИМА

ГОРАН КИКОВИЋ ВИШЕ ПУТА НАГРАЂИВАН ЗА СВОЈ РАД У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ, СРПСКОГ ЈЕЗИКА, ЋИРИЛИЦЕ, НОВИНАРСТВА И БОРБЕ ЗА ИСТОРИЈСКУ ИСТИНУ О СРБИМА

Наш главни и одговорни уредник часописа ''Глас Холмије'' Горан Киковић,добитник је многих награда, повеља, плакета, захвалница, ордења и признања међу којима:

1.Награда за публистички рад и истраживање из историје српског народа са територије Васојевића, која носи назив ''Радомир П. Губеринић'', за 2015. Годину за књигу ''Преци и Потомци'',

2.одликовање Златни орден првог степена ''Драгољуб Дража Михаиловић'' за несумњиве заслуге и допринос у одбрани Српства и Равногорства, као израз за рад, вјерност и постигнуте резултате

3.''Велику повељу'' од'' Удружења српских књижевника и пјесника Срба у Црној Гори и расијању ''Горска Вила'' са сједиштем у Подгорици,

4.''Велику српску повељу'' које му је додијелило Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Регионални одбор Беране, поводом 100 годишњице Мојковачке битке и двадесетогодишњице обнове рада Удружења 18. фебруара 2016.

5. Добитник је највећег Козачког- руског одликовања Светог Ђорђа, којег му је уручио козачки атаман из Москве Виктор Заплатин.

6.Добитник је и Медаље Светог Петра Цетињског које је добио од Друштва Црногорско-Руског пријатељства Петар Први 26. маја 2017.за унапређење и очување вјековне братске љубави наших народа -Срба-Црногораца и Руса.

7.Дана 6. јуна 2017.додијељено му ''Благодарје''за допринос и подршку на очувању Српског језика и ћирилице од Српског удружења ''Ћирилица из Београда чије предсједник Добрица Ерића.

8.На Савинданским свечаностима у Беранама 25. јануара 2018.године уручено му је највеће одличје од Савеза писаца Русије односно највише признање те организације – Златна медаља Пушкиназа књигу ''Српски народ у Црној Гори кроз вјекове''

9.За заслуге на промоцији српске историје и културе у 2018. години је у двије општине у Србији постао почасни грађанин општина Ћићевац и Нова Црња.

10.У суботу 26. маја 2018. године у мјесту Сталаћ на зидинама куле Тодора од Сталаћа на скупу, поводом Тројчинданских свечаности, додијељена су признања значајним личностима а међу њима и „Косметска звезда“ првог реда за књижевност и новинарство и то: Веселину Џелетовићу, књижевнику из Београда за књижевност и Горану Киковићу, историчару и професору, главном и одговорном уреднику часописа за књижевност, историју и културу „Глас Холмије“ из Берана, за изузетне заслуге у области новинарства.

Домаћин и организатор манифестације био је Славољуб Љубисављевић, који је ова знамења, у име Друштва полицијских ратника Републике Србије, уручио Џелетовићу и Киковићу.

11. Дана 22. октобра 2019. године на предлог Сретена Јовановића, помоћника градоначелника града Краљева, који је и добитник овог високог признања и Културно-историјског центра ''Српска круна'' из Крагујевца, који се бави очувањем националне културе Срба и промоцијом српског стваралаштва, доделиo је звање Српског витеза Првог реда историчару Горану С. Киковићу, потпредсједнику СО Беране. Ово високо признање које су између осталих добили предсједник Русије Владимир Путин, српски патријарх Иринеј, установио је краљ Србије Петар I Карађорђевић 1909. године. Сходно правилима о додјели, појединац, српски витез, може бити одликован само једном у животу. Плакета српског витеза се, иначе, додјељује ''за част, достојанство, витештво, славу и вечност имена српског''. Изузетност овог признања ''Српске круне'' и краљевске породице Карађорђевић најбоље дефинишу ријечи записане на повељи ''прецима поштовање -потомцима на знање''.

12.Први је добитник Повеље Савеза Срба из Црне Горе,која му је додијељена у Београду 14.марта 2020.

13.На Видовдан 2020.године додијељена му је медаља ''Вук Стефановић Караџић'',за допринос очувању ћириличног писма и српског језика,које му је уручило друштво Црногорско-руског пријатељства ''Петар Први'' из Подгорице.

14.Добитник је „Златне значке“ Културно-просветне заједнице Србије за 2020. годину, које се додјељује за дугогодишњи допринос развијању културних дјелатности – за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе народа и народности Републике Србије. Ово признање се додјељује од 1976. године. О добитницима су одлучивали Милован Витезовић, предсједник жирија, Живорад Ајдачић, генерални секретар, и проф. др Зоран Аврамовић.

15.У Беранама је 9. Децембра 2020.подигнут споменик Совјетском-руском маршалу Георгију Жукову.Добитник је рускoг државног Орденa за заслуге III степена ДОСААФ-а Русије,који му је уручен 9.децембра 2020.године,а којег му је додијелила Општеруска друштвено – државна организација – добровољна заједница за помоћ војсци авијацији и флоти Русије- ДОСААФ, организација на чијем се челу савјета налази министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу са најближим сарадницима.Ово признање додијељено је најзаслужнијим појединцима за подизање споменика маршалу Жукову у Беранама.

16.На дан 27.јуна 2021.године у граду Сталаћу код Ћићевца у Србији добио је медаљу ''за реч и дело'' са ликом Петра Првог Петровића Његоша од Свесрпског савеза ''Бојево Братство''.

17.На Видовдан 2021.године у Беранама од Друштва Црногорско-руског пријатељства ''Петар Први'' из Подгорице добио је плакету са медаљом ''Светог Петра Цетињског'',за очување и унапређење вјековних односа црногорског,српског и руског народа.

18.Дана 23.јануара 2022. На Дан новинара Црне Горе добио је награду за репортажу године,од Удружења новинара Црне Горе,поводом јубилеја 150 година новинарства у Црној Гори 1871.-2021.године.

Слика може припадати 1 особа, стоји и у затвореном