logo3

ГОРАН КИКОВИЋ:''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'' ЈЕ ЧАСОПИС КОЈИ СЕ РАДО ЧИТА И У ЗАВИЧАЈУ И ВАН ЊЕГА -

ГОРАН КИКОВИЋ:''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'' ЈЕ ЧАСОПИС КОЈИ СЕ РАДО ЧИТА И У ЗАВИЧАЈУ И ВАН ЊЕГА -

Природно је да један овакав часопис излази у Беранама,јер су Васојевићи у свим сферама друштвеног живота дали немјерљив допринос. Изњедрили су много мудрих и паметних глава, који су дали велики допринос цијелом Српском роду. Поменућу само неке Васојевиће који су задужили Српски народ за сва времена: Карађорђе и Карађорђевићи, Вук Караџић, Војвода Петар Бојовић и многи други.

Генерал др Лука Кастратовић, написао је књигу “Доктори наука из Васојевића“ у којој је објавио много шлколованих и умних глава које је дала Лимска долина и Васојево племе. Прије 9. година настао је часопис на српском језику и ћириличном писму “Ѓлас Холмије“. Један од разлога његовог настанака био је да је у Црној Гори промијењен послије много година назив језика од Српског створен је такозвани Црногорски. Или како су професори уписивали у дневнику Црн. језик. Увијек се говорило у нашим крајевима: “Збори српски да цијели свијет разумије“. Зато ми штампамо часопис на српском језику и ћириличном писму. Ћирилица је угрожена не само у Црној Гори,у Србији у Београду се мало пише ћирилицом.

Хвала свима који су нам помогли на афирмацији српске културне баштине и и нашег рад на афирмацији српске културе и историје на простору Васојевића,Велике,Шекулара и других српских племена Полимља.У нашем часопису може се прочитати и о ''актуелностима из Васојевића и Лимске долине'',гдје пишемо на лицу мјеста о животу људи на нашим просторима некад и сад.Тај пројекат реализујемо захваљујући Министарству културе и информисања Србије.Наш часопис се радо чита и у завичају и ван њега.Зато смо поносни на наш рад.Настављмо и у наредној години да се боримо кроз наше текстове за историјску истину а против фалсификата а све у служби истине о постојању нашег народа на његовим вјековним просторима.– каже Горан Киковић, главни и одговорни уредник часописа Глас Холмије.