logo3

ГОРАНУ КИКОВИЋУ У КРАЉЕВУ УРУЧЕН ОРДЕН ''СРПСКИ ВИТЕЗ''

ГОРАНУ КИКОВИЋУ УРУЧЕН ОРДЕН ''СРПСКИ ВИТЕЗ'' ЗА ЧАСТ,ДОСТОЈАНСТВО,ВИТЕШТВО,СЛАВУ И ВЕЧНОСТ ИМЕНА СРПСКОГ''

ПОТПРЕДСЈЕДНИК СО БЕРАНЕ ИСТОРИЧАР ГОРАН КИКОВИЋ ДОБИО ОРДЕН ''СРПСКИ ВИТЕЗ''

На предлог Сретена Јовановића, помоћника градоначелника Града Краљева, који је и добитник овог високог признања.Културно- Историјски центар „Српска круна“ из Крагујевца, који се бави очувањем националне културе Срба и промоцијом српског стваралаштва, доделиo је - звање Српског витеза Првог реда историчару Горану С. Киковићу,потпредсједнику СО Беране.

Њему је ово високо одликовање 22.октобра 2019. на прослави годишњице ослобођења Града Краљева у Првом свјетском рату додијелила генерални секретар Културно- Историјског центра „Српска круна“ Мирјана Раденковић.

Ово високо признање које су између осталих добили предсједник Русије Владимир Путин, српски патријарх Иринеј, установио је краљ Србије Петар I Карађорђевић 1909. године. Сходно правилима о додјели, појединац, српски витез, може бити одликован само једном у животу. Плакета српског витеза се, иначе, додјељује ,,за част, достојанство, витештво, славу и вечност имена српског’’. Изузетност овог признања ,,Српске круне’’ и краљевске породице Карађорђевић најбоље дефинишу ријечи записане на повељи ,,прецима поштовање - потомцима на знање’’.

Витез је у прошлости био ратник или племић који је следио краља. Данас се титула витеза додељује изузетним особама као признање за испољену част, достојанство, витештво и славу имена српског.

Пјесник из Земуна поријеклом из Ивања код Бијелог Поља пуковник у пензији Радован Обрадовић, када је сазнао за ово високо одликовање послао честитку у виду стихова.

Честитам брате Србине-"Српски витезу" "Српске круне"!

Да те Господ Бог благослови,

Да те прате српски соколови,

Црне Горе Спарте српства,

И остала васколика српска братства!

Историју Срба даље да изучаваш,

Омладину да је часно предочаваш,

Потомцима оставиш да знају,

Да је уче,да мање страдају!

На многаја љета!

Брат Радован Обрадовић

У Земуну, 20.10.2019.год. на Дан ослобођења Београда у Другом светском рату

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић