logo3

ГЛАС ХОЛМИЈЕ У ПОСЈЕТИ ЛИКОВНОМ УМЈЕТНИКУ ВУКУ МАРСЕНИЋУ У МАШНИЦИ КОД МУРИНЕ

ГЛАС ХОЛМИЈЕ У ПОСЈЕТИ ЛИКОВНОМ УМЈЕТНИКУ ВУКУ МАРСЕНИЋУ У МАШНИЦИ КОД МУРИНЕ

ВУК МАРСЕНИЋ: ОВЈЕКОВЈЕЧИО САМ МУРИНУ И ПОЛИМЉЕ НА ПЛАТНУ И ФОТОГРАФИЈАМА

Посјетили смо 29.маја 2021.године познатог ликовног умјетника и просвјетног радника у пензији Вука Марсенића,који живи у селу Машници код Мурине. Он нам је за Глас Холмије рекао:

-Од почетка свог педагошког рада сам сем осам мјесеци проведених у Шекулару радио у Основној школи ''Петар Дедовић'' на Мурини и на допуни часова у Основној школи ''Хајро Шахмановић'' у Плаву. Углавном сам предавао ликовну културу. Основна школа на Мурини је била на великом нивоу.

Кроз умјетничку фотографију и кроз сликарство овјековјечио сам Мурину и Полимље.А посебно НАТО бомбардовање и посебно послије прве бомбе,Прве и једине фотографије су биле моје. У Мурину и Подгорици имао сам представљање фотографија и то је била моја истина о злочину на Мурини који је извршен над невиним цивилним становништвом. Са својим апаратом и четкицом био сам свједок догађаја и тиме сам до данашњих дана остао једини судионик највећег злочина на Мурини. Све ово што сам урадио нисам добио од никог признање.Мада нисам очекивао а нисам ни тражио.Све је то била моја борба за истину о злочину који се десио.-закључује своју причу Марсенић,који нас је дочекао у свом атељеу у Машници код Мурине.