logo3

''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'' НА ШЕЗДЕСЕТ ДРУГОМ МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ НА ШТАНДУ СРПСКОГ УДРУЖЕЊА ЋИРИЛИЦА У ХАЛИ ЧЕТИРИ

''ГЛАС ХОЛМИЈЕ''   НА ШЕЗДЕСЕТ ДРУГОМ МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ

На сајамском штанду ''Српског удружења ''Ћирилица'' са ''Гласом Холмије'' са лијева на десно: Миодраг Којић, Дале Ћулафић, Горан Киковић, Бранислав Оташевић и генерал др Лука Кастратовић

 

           

          Под слоганом "Кључ је у књигама " од 22. до 29. октобра 2017. године  трајао је 62. Међународни београдски сајам књига на коме  је учествовало више од 450 домаћих и страних излагача. Почасни гости  ове године су Њемачка, Швајцарска, Аустрија и Лихтенштајн.

На сајму су били  значајно заступљена и црногорски издавачи. И ове године  на сајму  се појавио ''Ѓлас Холмије'', а налазио се на штанду Српског Удружења ''Ћирилица''  из Београда. На истом штанду нашле су се и књиге аутора из Васојевића Горана Киковића и Бранислава Оташевића.

      У организацији  Српског Удружења ''Ћирилица'' из Београда одржано представљње 34 броја ГЛАС ХОЛМИЈЕ на штанду овог удружења на сајму књига у Хали 4. о чсопису  јенајприје говорио његов уредник Горан Киковић''Многи ствараоци ван граница Васојевићке области су подржали ''Глас Холмије'', као израз могућности културних прилика, тако што га читају, сарађују са часописом, критикују, али и похвале – не треба да будемо као они који сто година стрепе, да се неко њихов не истакне. Тако, уз добру вољу коју су показали они који су се окупили око часописа, и уз општу подршку, надам се да је часопис са тридесет бројева и четири године постојања издигао се до оног нивоа кад ће поједини његови прилози бити и једна од ‘понуда на шведском столу’ културе која се ствара на српском језику, а ако нам се то деси, бићемо и једна од ‘понуда’ које прихвата културно човјечанство''. Наставио је ''увјерењем и историјским утемељењем да је да је велика зграда наше духовности и културе, дубоки су наши српски коријени, тако да се редакција држи критеријума и правца којим се упутила и неће да подлегне осредњим вриједностима''.

Предсједник Удружења Васојевића генерал др Лука Кастратовић, казао о часопису следеће: -''Глас Холмије'' је часопис који је наше узвишење, брдо, вис, острво, у нашој култури, што назив Холмија и значи. Он то мора да буде, ако знамо из које основе израста, кад се само сјетимо ко је све и како је неимарио у области српске културе''.

     -  ''Настојимо да се између корица овог часописа нађе све оно што завређује пажњу са жељом да, између осталог, као будни хроничари свога времена, одбранимо српски језик и ћирилично писмо, које је вјековима постојало на ''светим водама'' Лима.  Зато нам је важно шта мисле уважени читаоци које увијек позивамо на сарадњу, јер су они подржали наш подухват, како бисмо заједнички одговорили постављеном задатку. Њихов суд и сугестије су нам главне одреднице, јер ''глас народа је Божји глас'', кога треба уважавати, онако како су Васојевићи уважавали и у својим срцима носили аманет прадједовски, јер само у њему станује нада за неко боље сјутра. На путу до тог бољитка потребна су нам оштра пера и пуно духовног мастила, које ће оставити трајни запис, јачи од огња и мача, који виси над нашим главама. Увјерени да је Бог Васојевићима и у овим тешким  вренемима тако нешто и подарио нудимо читаоцима ''Глас Холмије'' или боље речено ''Глас истине'', у нади да завријеђује пажњу и интересовање и шире читалачке публике'' - истакао је Бранислав Оташевић, предсједник издавачког савјета часописа ''Глас Холмије''.

          На сајму смо ове године разговарали смо са нашим домаћином Миодрагом Којићем, потпредсједником Српског Удружења ''Ћирилица'' из Београда. Он нам је о значају сајма и појави ''Гласа Холмије'' на сајму, рекао:

''Наше Удружење  учествује годинама на овом сајму који је највећа смотра писане ријечи на Балкану и шире. Нама је важно да се овдје читаоци сретну са квалитетним књигама које отварају видике људима. Тренутак у којем живимо осуђује нас на непрестану борбу за егзистенцију и суочавање са урушеним вриједностима, а управо је књига симбол неприхватања наметнутих компромиса и површног сагледавања свијета. Београдски сајам књига је прилика да се још једном подсјетимо истинских вриједности и књизи дамо значај који завређује''. истакао је Којић и додао да је поменути часопис за кратко вријеме пронашао духовну насеобину не само у срцима Васојевића, него и свих људи који желе да се на прави начин суоче са нашим културним и традиционалним вриједностима, истакавши да је поносан на свему што је он лично и часопис ''Глас Холмије'' урадио у протеклих пет година.

                                                                 Прилог припремио Горан Киковић