logo3

''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'' НА СКУПУ ВАСОЈЕВИЋА У САВИНОМ СЕЛУ 

ГЛАС ХОЛМИЈЕ НА СКУПУ ВАСОЈЕВИЋА У САВИНОМ СЕЛУ 

У САВИНОМ СЕЛУ КОД ВРБАСА ОКУПИЛИ СЕ ВАСОЈЕВИЋИ ПРИПАДНИЦИ НАЈВЕЋЕГ СРПСКОГ ПЛЕМЕНА И НЕМАЊИЋА СОЈ

Прилог припремио Горан Киковић

Уз присуство гостију из различитих крајева Србије и Црне Горе у војвођанском мјесту Савино Село код Врбаса и ове године је на свечан начин прослављен велики хришћански празник свети Архангел Михаило, крсна слава Васојевића, и то због мјера Ковида 19. Два дана 13. и 14.новембра 2021.године.

Била је то јединствена прилика да се током дводневне свечаности припадници највећег српског племана Васојевића и њихових гостију, окупљених око крсног имена, његујући традицију свог завичаја, још чвшће уједине у једно заједничћко биће.

Тако су се поново срели стари знанци, рођаци и братственици, учвршћена су и склопљена нова пријатељства и оживљене успомене и сјећања на славне претке.

Поред добре организације и традиционалног гостопримства домаћина, приређен је и богат културно-забавни програм у којем су учествовали познати естрадни умјетници који су давали посебан тон цијелом догађају. Овом приликом обиљежен је и дан кaда је прије 30 година формирано Удружење Васојевића у Савином Селу.

Ријечи поздрава у име домаћина упутили су предсједник и замјеник предсједник Удружења Васојевића из Савиног Села Вук Дедовић и Небојша Перовић истакнувши да је питома војвођанска равница и овога пута, прослављајући светог Архангела Михаила, отворила своје срце и душу свим искреним пријатељима и добротворима.

Скуп је почео интонирањем химне ''Боже правде''.А потом је Небојиша Перовић поздравио бројне госте и позвао их да минутом ћутања одају пошту свим оснивачима Удружења. Он је истакао да морамо да се сјећамо наших оснивача који су ударили темеље Удружењу, међу којима је био први предсједник Удружења Марко Ђукић.

Перовић је овом приликом поздравио бројне делегације и личности који су дошли из разних дјелова Србије и Црне Горе међу којима делегације Општине Беране на челу са предсједником Општине Беране Тихомиром Богавцем и предсједником СО Беране Новицом Обрадовићем, делегацију општине Андријевица на челу са предсједником Жељком Ћулафићем,делегацију Општине Врбас на челу са предсједницом СО Врбас Сањом Жигић , делегација Удружења Васојевића из Београда на челу са предсједником генералом др Луком Кастратовићем и почасним предсједником проф.др Милијом Зечевићем, предсједника Удружења Васојевића из Крагујевца Верољуба Кастратовића,…

Предсједник Подружнице Удружења Васојевића у Савином Селу Вук Дедовић се обратио присутнима и подсјетио присутне на дан када је основано Удружење далеке 1992. године као прво такве врсте у ондашњој Југославији, уз подсјећање да је послије Другог свјетског рата извршена колонизација становништва из ондашњег андријевичког и беранског среза у Савино Село и то у два наврата, гдје је свој нови дом пронашло безмало око 400 породица из Васојевићâ, који су се скућили и прилагодили датим околностима.

Скуп је посебно поздравио почасни предсједник проф.др Милија Зечевић,који говорио о разним пројектима које реализује Удружење Васојевића и истакао између осталог значај филма о Васојевићима,који премијерно приказан у Београду. Зечевић је истакао да су Васојевићи учествовали и у стварању Србије и да је војвода Петар Бојовић који је Васојевић ослободио Београд 1918. године. Он је рекао и да су Васојевићи учествовали и у стварању Црне Горе на челу са игуманом Мојсијем Зечевићем и војводом Миљаном Вуковим Вешовићем. Бројне су чињеници које говоре у прилог да је народ области Васојевића дао велики допринос снажењу Црне Горе, њеном територијалном проширењу и конституисању као модерне грађанске државе. Зато се никада нећемо одрећи ни црногорстава ни српства, јер је то увијек било једно, истакао је Зечевић.

Скуп је поздравио предсједник генерал др Лука Кастратовић пожељевши вриједним домаћинима у Савином Селу да и у наредном периоду приређују сличне братске свечаности, похваливши њихов рад и прегалаштво да окупљају своју браћу из свих крајева.

Истичући да скуп у Савином Селу представља израз заједничких жеља свих припадника великог Васовог племена спремних да његују традицију своје постојбине, да се међусобно испомажу и да удружени покажу своје поштовање према прецима. Истакао је да Удружења Васојевићâ није страначко него ванстраначко и надстраначко. Сјевер Црне Горе односно Васојевићи су запостављени и позвао је наше завичајце да улажи и помажу завичај. На крају позвао је на слогу и јединство Васојевића, Црне Горе, Србије и Републике Српске и истакао да су Васојевићи окренути према Русији поздравивши овом приликом заменика изасланика одбране Руске амбасаде пуковника Евгенија Анпилова. Истакао је и значај Удружења Васојевића у Савином Селу на челу са Вуком Дедовићем и Небојишом Перовићем. Нагласио је да су Васојевићи потомци Немањића и да се диче тим својим поријеклом и дас им то нико неће и неможе одузети, закључио је Кастратовић.

Потом је у име општине Беране присутне поздравио, предсједник општине Беране Тихомир Богавац, који је пренио поздраве из Берана и истакао овакве скупове гдје се окупљају људи из завичаја.

Скуп је бираним ријечима поздравио и предсједник општине Андријевице Жељко Ћулафић пожеливши домаћинима да и у наредном периоду приређује сличне свечаности, похваливши њихов рад и прегалаштво да окупљају своју браћу из свих крајева.

Скуп је у име Удружења Васојевића из Крагујевца поздравио предсједник Верољуб Кастратовић, који истако значај Удружења Васојевића којег је покренуо и основао Милија Зечевић. Он је истакао да они у Крагујевцу дјелују у оквиру удружења “Комови“ које окупља Метохију, Херцеговину, Шумадију, Црну Гору и Васојевиће. И потом поклонио књиге за библиотеку у Савином Селу.Скуп је поздравио и пуковник Михаило Зоговић.

У културно-забавном програму наступили су народни гуслар Ђорђије Копривица са сином и кћерком и естрадни умјестници Милоје Бубања и Андријана Дабетић Анчи.