logo3

ГОРАН КИКОВИЋ:“ГЛАС ХОЛМИЈЕ“ ЗА 50.БРОЈЕВА ОД ЛОКАЛНОГ ПОСТАО УГЛЕДНИ ЧАСОПИС РЕГИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА.''

ГОРАН КИКОВИЋ,ГЛАВНИ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК ЧАСОПИСА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'' О ЧАСОПИСУ 

“ГЛАС ХОЛМИЈЕ“ ЗА 50.БРОЈЕВА ОД ЛОКАЛНОГ ПОСТАО УГЛЕДНИ ЧАСОПИС РЕГИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА.''

Ево већ десвета година од како излази часопис “Глас Холмије“ у издању Српског историјско-културног друштва “Никола Васојевић“ из Берана.

О самој концепцији часописа, будућим плановима овог Српског часописа у Црној Гори говорио је његов главни и одговорни уредник Горан Киковић, професор историје, аутор једанаест књига, наглашавајући да је “Глас Холмије“ за девет година постојања и у 50.бројева, од локалног часописа постао регионални часопис који је пронашао духовну насеобину, не само у срцима Васојевића него и свих људи који желе да се на прави начин суоче са нашим културним и традиционалним вриједностима. За наш часопис знају сви Срби са обје стране Дрине, Саве и Дунава.-каже Киковић.

Са правом можемо рећи да часопис “Глас Холмије“ из дана у дан завређује све већу пажњу читалаца, иако су бројни скептици мислили да часопис неће заживјети и да нема своју будућност. Но, очигледно да су се преварили јер, како рече умни Васојевић и Србин Вук Караџић: “Народу се на силу може узети све, али му се на силу ништа не може дати“.

Киковић нам је рекао да примјерак часописа кошта 2 евра или 250 српских динара, што значи да се до сада самофинансирају од сопствене продаје и наравно помоћи донатора и спонзора. “Ми у редакцији часописа спроводимо сопствену независну српску уређивачку политику коју је Издавачки Савјет часописа усвојио још на Савиндан 2013. године јер, је Савинадан крсна слава “Глас Холмије“ – казао је главни и одговорни уредник “Гласа Холмије“ историчар Горан Киковић, објашњавајући да “овај часопис има своју културно-просвјетитељску мисију у садашњости и будућности и брана је фалсификатима дукљанско-монтенегринском прекрајању историјске истине“ као и да “садржаји часописа остварују како информативну тако и научно сазнајну и васпитну функцију и снажна су брана актуелној, агресивној ревизији континуитета српско-црногорске историје и ослободилачке борбе наших предака“.

“Једно од главних средства којим остварујемо свој циљ је управо овај већ афирмисани часопис “Глас Холмије“. Да је тако, потврђују заступљене рубрике сваког броја часописа из свих области друштеног живота, а то су: историја, светосавско православље са духовним храмовима, обичаји, традиција, етнологија, књижњеност, умјетност…. Ту су ликови знаменитих и заслучних личности из Васојевића, интервјуи, сусрети са пјесницима и књижевницима, представљање нових књига, критички осврти, актуелности и други садржаји. Часопис “Глас Холмије“ је отворен за све заинтересоване сараднике који своје радове могу слати на овдје назначену електронску адресу urednikglasholmije@gmail.com. Из ових разлога поручујем – читајте “Глас Холмије“, у њему ћете наћи много чега корисног, занимљивог и вриједног за сазнавање о битисању српства на васојевићком простору – у прошлости и данас, нарочито о овом другом.

У издавачком савјету часописа Глас Холмије су угледне личности у свим сверама живота и дјеловања. У издавачком савјету су: академици, професори, Универзитета,генерали, књижевници, публицисти, пјесници, професори, љекари…Све је ово заслужио Глас Холмије својом часном борбом за историјску истину, и борбу за српски језик и ћирилицу.