logo3

''ГЛАС ХОЛМИЈЕ'' ДОБИО ГРАМАТЕ, ПОВЕЉЕ, ЗАХВАЛНИЦЕ...-ДЕЦЕНИЈА УСПЈЕШНОГ РАДА

''ГЛАС ХОЛМИЈЕ''ЧАСОПИС КОЈИ ЈЕ ПОСЛЕДЊИХ ГОДИНА ДОБИО ВЕЛИКИ БРОЈ ГРАМАТА, ПОВЕЉА, ЗАХВАЛНИЦА И НАГРАДА-ДЕЦЕНИЈА УСПЈЕШНОГ РАДА

Часопис за књижевност,историју и културу ''Глас Холмије'',који излази на српском језику и ћирилици у Беранама од јуна 2012.године добио је велики број признања, међу којима издвајамо:

1.''Глас Холмије'' је 2016. године добио ''Повељу''за допринос и подршку на очувању српског језика и ћирилице од Српског удружења ''Ћирилица из Београда чије предсједник био пјесник Добрица Ерић.

2.''Глас Холмије'' је 28. јануара 2017. добио ''велику повељу'' од Удружења српских књижевника и пјесника Срба у Црној Гори и расејању ''Горска Вила'' са сједиштем у Подгорици.

3.''Глас Холмије'' је 2017.године добио ''Благодарје''за допринос и подршку на очувању српског језика и ћирилице од Српског удружења ''Ћирилица из Београда чије предсједник био пјесник Добрица Ерић.

4.''Глас Холмије'' је 25. јануара 2017. добиo од Савеза писаца Русије ''грамату'' за књижевни рад и афирмацију српског језика и културе и на ширењу братских веза између братског српског и руског народа из Москве.

5.''Глас Холмије'' је 2018. године добио ''захвалницу'' од друштва Црногорско-руског пријатељства ''Петар Први'' из Подгорице.

6.''Глас Холмије'' је 2019. године добио захвалницу од Удружења ратних добровољаца 1912-1918.,њихових потомака и поштовалаца Војвода Степа-Војводина-Србија за дугогодишњу успјешну сарадњу и у знак признања за допринос очувању светлих традиција добровољачког покрета.

7.''Глас Холмије'' је 2019. године добио за очување и његовање ћириличног писма ''Плакету-моја ћирилица'' од Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори из Подгорице.

8. ''Глас Холмије'' је 2020. Године је добио повељу од од друштва Црногорско-руског пријатељства ''Петар Први'' из Подгорице.

9.''Глас Холмије'' је 2021. Године добио ''Захвалницу'' од Етно села Кољено у част 20.фестивала народне музике ''Први глас Васојевића'' у Улотини код Андријевице

Оснивач и издавач часописа Глас Холмије је : Српско историјско-културно друштво ''Никола Васојевић'', Беране,док је главни и одговорни уредник Горан Киковић,професор историје,аутор 12.књига.

О часопису ''Глас Холмије'' након десет година своје мишљење је дао главни и одговорни уредник Горан Киковић који каже: '' Заправо, за ове године излажења и кроз ''свега'' 54 броја Глас Холмије се наметнуо не само као поштовалац васојевићких и црногорских историјских вриједности, него и вјерни хроничар и тумач савремених друштвених тема и дилема. Подсјећањем на њих и одговорном презентацијом аутентичних историјских докумената, часопис на најбољи начин разобличава фалсификате разноразних школованих и иних историчара, који би да Црну Гору и Васојевиће измјесте из свог темеља.

Најчешће стручно или публицистички сасвим коректно обрађеним занимљивим темама и ''откривањем'' недовољно познате архивске и научне грађе, подсјећањем на значајне догађаје и знамените личности, али и афирмисањем наших стваралаца, првенствено младих, ''Глас Холије'' сигурним кораком улази у домове Васојевића и људи поријеклом из Лимске долине, тако да је све више читалаца који са наглашеном знатижељом ишчекујемо нови број часописа. Јер, како то на једној промоцији неко лијепо рече, часопис доноси ''вијести које нијесу за један дан, које трају и прикључују се традиционалним вриједностима''. Није, међутим, довољно да се афирмисањем ''традиционалне културне и научне баштине нашег народа'' ''Глас Холмије'' задржи само нивоу завичајног гласила (иако је то непроцјењиво значајно), него се сталним унапређивањем садржаја и квалитета мора изборити и за високо мјесто на културној мапи Црне Горе и (зашто да не?) уопште простора на коме се српски твори и разумије, па и шире.'' -закључује Киковић.