logo3

ГАРАНТОВАНО БЕЗ КРМКОВИНЕ-СВИЊЕТИНЕ У ПЛАВУ И ГУСИЊУ

ГАРАНТОВАНО БЕЗ КРМКОВИНЕ-СВИЊЕТИНЕ У ПЛАВУ И ГУСИЊУ

„Мултиконфесионални“ Плав и Гусиње: Православни немају гдје да купе свињско месо!

Иако, према статистичким подацима, на подручју општине Плав живи више од 20 одсто православног становништа у овом граду ни у једном од маркету компанија „Франца“, „Воли“, „Идеја“ и „Деламарис“ у понуду годинама нема свињског меса. У то су нас увјерили и запослени у овим објектима, али нико од њих није био расположен да коментарише наведену чињеницу. Истицали су да су они ту само радници и да је то одлука пословодства поменутих компанија.

Бранислав Оташевић, предсједник мјесне заједнице Мурина, која припада општини Плав, и у којој доминантно живи православно становништво, истиче да ово представља дискриминацију потрошача који у својој исхрани користе и производе од свињског меса.

– То што у маркетима у Плаву у продаји нема свињског меса представља непопуларни потез менадзмента компанија које имају своје продајне објекте у овом граду. Ако те компаније у другим градовима нуде свињетину, зашто то не би био случај и са Плавом, јер уопште није занемарљив број православног становништва који живи на територији ове општине. Сматрам да ово представља својеврсну дискриминацију потрошача по вјерској основи. Хоћу да вјерујем да то није урађено из неке зле намјере – нагласио је Оташевић.

Ни предсједник општине Плав Нихад Цановић није се упуштао да детаљније коментарише овај случај, истичући да он није до детаља упознат шта се све то налази, а шта не, у продајним објектима назначених трговинских предузећа.

– Вјерујте да ја први пут чујем да у маркетима у Плаву нема свињског меса. Уосталом то питање се ничим не тиче надлежности локалне управе. То сигурно не треба доводити у питање са било чим другим, већ са процјеном власника маркета који у одређеним мјестима у продају стављају оне артикле који им пролазе – казао је Цановић.

Припадници православног становништва у Плаву углавном су избјегавали да јавно коментаришу назначену појаву, уз образложење да не желе да потезањем овог питања подижу тензије у граду смјештеном на обалама Плавског језера.

Појединци су, ипак, казали да би овакве пропусте у плавским маркетима требало исправити.

– То што се у плавским радњама не може купити свињско месо представља праву дискриминацију потрошача православне вјероисповијести. Они на овај начин трпе вишеструке штете, јер су принуђени да одлазе до Берана, путујући 80 километра у два правца, како би у тамошњим маркетима купили производе од свињског меса. Ово је озбиљан проблем пред којим би и надлежне институције требало добро да се позамисле, јер се ми овдје на овај начин осјећамо грађанима другог реда – казао је предсједник мјесне заједнице Брезојевица Рашко Дашић.

Мјештанин Синиша Раденовић је поручио да сви људи у Плаву, без обзира на националну и вјерску припадност, треба да имају иста права, па и по питању куповине основних животних намирница.

– Питање понуде свињског меса у маркетима може да се ријеши на једноставан начин, тако што ће се посебно инсталирати рафови, односно витрине и за тај производ. Уосталом, то се на сличан начин ради и у осталим градовима и не видим зашто би Плав био изузетак. Уосталом, некад су у државним радњама у Плаву комотно могли да се купе сви свињски производи. Одговор на питање зашто то данас није случај – треба да дају они који су довели до овакве ситуације, јер ако желимо да се у Плаву међусобно уважавамо и поштујемо онда морамо узајамно да поштујемо потребе свих народа који живе на овом подручју – навео је Реденовић.

Да ни на подручју општине Гусиње не постоје радње у којима се могу пронаћи производи од свињског меса потврдио нам је одборник СНП-а Лакић Бабовић, истичући да те артикле православно становништво купује у Беранама или Андријевици.

– У Гусињу нема већих маркета које држе трговински ланци у другим црногорским градовима. То је потврда да Гусињу недостаје много чега, а највише народа који се годинама масовно исељава у неке друге државе и крајеве. Међутим, тачно је да у постојећим мањим трговинским објектима нема у понуди свињског меса, иако овдје живи одређени број православаца. Свињетине нема ни у маркетима у Плаву, тако да ми ту врсту меса купујемо у Андријевици или Беранама, јер другог избора немамо – истакао је Бабовић.

На питања у вези негодовања неких грађана због тога што у маркетима нема свињског меса у Плаву и Гусињу, изостали су одговори.

Извор: Дан

Слика може припадати небо, дрво и пут