logo3

Вулко Шћекић добитник награде “Ратко Делетић” за 2020. годину

Вулко Шћекић добитник награде “Ратко Делетић” за 2020. годину
Објављено четвртак, 11 јун 2020 00:12

 

VULKO SCEKIC

Књижевна награда ''Ратко Делетић'' за 2020. годину припала је пјеснику Вулку Шћекићу. То је одлучио жири у саставу: Давид Лалић- предсједник И чланови жирија пјесници Милан Мане Цимбаљевић и Жарко Бојић.

Књижевну награду “Ратко Делетић” је 2017.године успоставио часопис за књижевност, историју и културу ''Глас Холмије''.

Вулко Шћекић је рођен шестог јуна 1953 године у Мјесном центру Курикуће. Осмогодишњу школу је завршио у Лубницама, Гимназију ''Панто Малишић'' у Беранама, Правни факултет у Подгорици а правосудни испит у Београду, саопштено је из Гласа Холмије.

Своје стваралаштво објављује у књижевном часопису ''Поета'' из Београда и електронским медијима: Поетабг (Београд), у ''Балканске зоре'' (Нова Варош), Поезијесцг (Београд), ''Словословље'' (Беч), ''Пензонер''-у из Берана и ''Гласу Холмије''.

Објавио је књиге: 'Богородичино Јеванђеље'' (Глас цркве Шабац 2010), ''Анегдоте о Шћекићима'' (''Пегаз'', Бијело Поље 2013), ''Братство Шћекића - љепота Праискона'' (''Пегаз'', Бијело Поље 2018), а у припреми су књиге: ''Време Милости'', ''Азбучни Песмопој'' и ''У Сновиду са Лазаром''.

Живи и ствара у Мајданпеку и Курикућама код Берана.  Првог децембра 2019. године изабран је за потпредсједника Српског историјско-културног друштва ''Никола Васојевић''-Беране.

Добитници награде “Ратко Делетић” су: Драгомир Дале Ћулафић ( за 2017.годину), Дарко Јововић (за 2018),  Радомир Стојановић  (за 2019).