logo3

Вуксановић: О положају српског народа у Црној Гори на Петој редовној конференцији српских националних организација

Момчило Вуксановић:

О положају српског народа у Црној Гори на Петој редовној конференцији српских националних организација

Предсједник Српског националног савјета Црне Горе др Момчило Вуксановић најавио је у изјави за Радио-телевизију Србије да ће се у Матици српској у Новом Саду одржати Пета редовна конференција српских националних организација, на којој ће једна од главних тема бити положај српског народа у Црној Гори.

Вуксановић је у изјави за РТС нагласио да је положај Срба у Црној Гори изузетно сложен и да је много неповољнији него што је био након издвајања Црне Горе из заједничке државе са Србијом, па чак и након доношења по Србе дискриминаторског Устава самосталне Црне Горе.

„Све оно што је српски народ могао користити након издвајања Црне Горе из заједничке државе са Србијом и након доношења новог Устава у овом времену му је ускраћено. Српски народ нема дефинисан статус у Црној Гори, у којој нема већинског народа, али му је због државног пројекта асимилације српског народа у националне Црногорце онемогућено коришћење и свега оно што по Уставу припада мањинским народима“, казао је Вуксановић. „Очигледно је да мањински народи са заступљеношћу од један или мање од један посто у укупном ставништву Црне Горе имају далеко већи и друштвени и политички утицај од српског народа, који је по последњем попису заступљен са 30 посто“, каже Вуксановић.

Он је истакао да нема ниједне институције у Црној Гори, матичној држави – Републици Србији, или, пак, у Европској унији у којима је проблем српског народа у Црној Гори присутан и која би прихватила разматрање односа актуелне власти према српском народу у Црној Гори.

„Све оно што је српски народ створио у протеклом времену, а посебно оно што се односи на очување и опстанак српских медија – Српске телевизије, Српског радија, часописа „Српске новине“ и портала „Српске новине ЦГ“, и посебно Књижевне задруге Српског националног савјета, која је до сада била једна од најпродуктивнијих издавачких кућа на простору Црне Горе, доведено је у питање“, истиче Вуксановић.

Опстанак српског народа на простору Црне Горе, нагласио је Вуксановић, озбиљно је условљен промјеном идентитета, што је, сматра предсједник Српског савјета, услов свих услова нормалног живота и рада у Црној Гори.

Вуксановић је најавио да ће на конференцији националних организација из региона, која ће се одржати у Матици српској у Новом Саду, бити ријечи и о другим важним питањима везаним за положај Срба у региону, као и Деклацији о очувању српског народа, која је састављана од стране представника двије српске државне, од којих ниједна није Црна Гора.