logo3

ВЛАДИКА МЕТОДИЈЕ ПРИЛИКОМ УСТОЛИЧЕЊА НА ТРОН ЕПАРХИЈЕ БИДИМЉАНСКО НИКШИЋКЕ ПОЗВАО НА ЈЕДИНСТВО И ПОМИРЕЊЕ

ВЛАДИКА МЕТОДИЈЕ ПРИЛИКОМ УСТОЛИЧЕЊА НА ТРОН ЕПАРХИЈЕ БИДИМЉАНСКО НИКШИЋКЕ ПОЗВАО НА ЈЕДИНСТВО И ПОМИРЕЊЕ

Сви заједно да граде крст љубави

Након што је одржана Света аехијерејска литургија, коју су са бројним свештенством служили патријарх Српске православне цркве Порфирије и митрополит црногорско.приморски Јоаникије, 26.септембра 2021.године у Манастриру Ђурђеви ступови у Беранама на трон Епархије бидимљанско-никшићке устоличен владика Методије. Његовом устоличењу, уз хиљаде вјеника уз различитих крајеца Црне Горе и окружења који су развилили велику тробојку дугу преко сто метара, присуствовали су премијер Здравко Кривокапић, као и бројни министри у Влади Црне Горе, шефови политичких партија, посланици владајуће коалиције, јавни функционери и челници већине црногорских општина. Док су окупљени вјерницу узвикивали „достојан“, епископ Методије је приликом устоличења позвао на мир и јединство, рекавши да сви заједно треба да граде крст љубави.

- С овог мјеста данас свима упућујем позив на јединство, јер сви смо подједнако потребни, сви смо заједно и једно, сви смо дио плана Божијег и дјеца Божија, и сви смо призвани да врлинама и причешћем тијела и крви Христове непрестано узрастамо. Градимо мир и подижимо крст љубави најприје у себи, јер градећи мир у себи, истински ћемо га градити и око себе.Нека би дао Бог љубави бескрајне да увијек остављамо обмане и сујете овога свијета на крсту васкрсном и полазимо вођени тајанственим памћењем срца и душе до Очевог дома и радости непомућене- нагласио је епископ Методије.

Он је уједно позвао народ да се моли за њега како би, како је навео, вјерно служио Господу Богу.

-У овом тренутку желим рећи: молите се за мене како бих још више љубио Господа, молите се за мене како бих вас, повјерени ми народ, љубио још више, молите се једни за друге и носимо бремена једни других како би нас Господ увијек познао као своје. У цркви је свако дјело саборно дјело и сви смо одговорни за све и сви су призвани у заједницу светих да буду свједоци и носиоци вјечне свјетлости и истине Божје. Човјек обновљен у Христу живи у својој вјери и цркви, и никада није сам. То заједништво које нам бива даровано не протеже се само на наше савременике, него и на оне који су му претходили и који ће га слиједити, јер човјек у Христу укључује се у заједништво вјерника које надилази границе простора и времена, овоземаљскога живота и смрти- истакао је епископ Методије.

Казао је да је његова света дужност и обавеза да продужи свето и свијетло дјело својих претходника, проповиједајући исту вјеру која је 800 година проповиједа са трона на ком се нашао.

- Једини програм који смијем данас да изнесем пред вас јесте да, у мјери могућег, све што у мени чини личнога човјека, буде покорено васкрслом Господу Исусу, те да ме по милости и љубави својој он води и управља, приводећи ме непрестано себи и путоводећи органском јединству Цркве и спасењу читавог свијета- поручио је епископ Методије.

Патријарх Српске православне цркве Порфирије је у својој бесједи подсјетио да је епископ диоклијски Методије изабран за епископа будимљанско-никшићког на Светом архијерејском сабору Српске православне цркве одржаном маја ове године у Београду. Он је казао да владика Методије, долазећи на поменути трон, добро зна да Црква није од овога свијета, већ да је у овом свијету.

-Овај свијет без Цркве не постоји, односно нема смисла. Они којима Црква смета, односно систем вредности, хтјели би да Цркву прогласе оним што она није или да је прикажу другачијом него што јесте, а понекад би хтели Цркву да увуку у своје земаљско блато. Црква није од овога свијета, у овом свету је да га претвара у Цркву. Ми јесмо грађани градова и села, али смо исто тако житељи горњег Јерусалима, житељи царства небеског – нагласио је патријарх Порфилије.

Истако је да је владика Методије, долазећи у Беран,е дошао у немањићку земљу гдје су се Васојевићи разгранали уз Српску парвославну цркву.

-Сабрали смо се данас у ову светињу немањићку, у ову земљу у којој су дубоки коријени племена Васојевића, у земљу из чијих коријена је израсло стабло са богатом крошњом и плодовима, стабло које је дефинисано најузвишенијим духовним дометима. Али и народним, националним дометима свеукупног православног народа који припада Српској православној цркви, али и српском православном народу- истако је патријарх Порфирије.

На крају церемонијала, уз учешће познатих имена из свијета музике и умјетности, приређен је културно-забавни програм.

Епархија бидимљанско-никшићка захвата више од пола Црне Горе

Епископ Методије је, упућујући захвалност свом претходнику митрополиту Јоаникију, подсјетио да Епархија будимљанско –никшићка обухвата већу половину укупне територије Црне Горе.

-На мјесту на које сам дошао претходио је Његово високопреосвештенство митрополит Јоаникије чије дјело као Свијетлост свијетли у тами и обасјава двије деценије ово тврдо упориште витезова вјере и слободе, надахњујући својим епископским дјелањем културни и духовни живот епархије и обновивши и подигавши више од 60 светиња, цркава и манастира. Под јурисдикцијом Епископије будимљанско-никшићке данас се налази нешто мало више од половине укупне територије Црне Горе са општинама Андријевица, Беране, Бијело Поље, Жабљак, Мојковац, Никшић, Плав, Плужине, Рожаје и Шавник, гдје живи безмало 40% становништва Црне Горе- навео је епископ Методије.