logo3

ВИОЛЕТА РОВЧАНИН ''РАСЕЉАВАЊА И ПАД НАТАЛИТЕТА НА СЈЕВЕРУ''

Расељавања и пад наталитета на сјеверу:
 Прича којој нема краја
    Аутор: Виолета Ровчанин за ФОС 

Сјевер Црне Горе полако постаје посљедња станица за коју се млади одлучују када је живот у питању. Остају само ријетки који су имали срећу да нађу сигуран посао, или пак старији који не желе да напусте родно огњиште. Бољи живот се тражи у другим црногорским градовима, а често и преко границе.

Умјесто жеље за усавршавањем и напретком, млади су жељни пасоша и одласка у изабрану земљу. Све што нису успјели остварити овђе, пружиће им се негђе друго. 

Према подацима Монстата, у посљедње три године са сјевера се одселило 5.725 становника.

„У том истом периоду, такође, се на сјевер доселило 2.265 лица. Дакле разлика између досељених и одсељених особа износи - 3.460 што значи да се у том периоду, на основу миграционих кретања, број становника у сјеверном региону смањио за 3.460 лица“, кажу из Монстата за ФОС.

Становништво највише одлази из Бијелог Поља, Берана и Пљеваља

Затворене фабрике, лоша путна инфраструктура, немогућност запошљавања... само су неки од разлога који нарочито младе тјерају са родних огњишта. Углавном одлазе на студије у веће градове, а потом се ту запосле и наставе живот. Све што не може да им пружи Бијело Поље, Плав, Гусиње... пружиће им Подгорица, Котор, Будва или још боље обећане земље - Америка и Њемачка. Бјежи од родне куће главом без обзира, јер изгледа за бољу будућност нема.

Тренд напуштања сјевера не јењава. Током 2014. године 1.186 особа одлучило се да срећу потражи негђе друго. Највише се одлазило из Бијелог Поља. Овај град су напустила 332 становника.

У 2015. години сјевер напушта 1.189 особа. И даље је лидер Бијело Поље, па се тако из године у годину број становника константно смањује. Прије три године град је напустила 381 особа. Једино у Гусињу није дошло до промјене броја становника, јер је број досељених и одсељених остао исти.

Ни 2016. није била сјајнија за Бјелопољце. Услови за живот исти, не помјера се са мртве тачке, а и рјешење је исто - селидба. 429 становника града под Обровом је бољи живот потражило негђе друго.

Негативан природни прираштај у већини сјеверних општина

Расељавање није једини проблем који погађа сјевер Црне Горе. У појединим мјестима се чак и не памти када је заплакало новорођенче, а то показују и подаци Монстата по којима је у већини сјеверних општина број умрлих већи од броја новорођених.

У посљедње три године број умрлих у односу на број новорођених већи је у Андријевици, Колашину, Мојковцу, Шавнику и Жабљаку. Позитиван природни прираштај је забиљежен једино у Рожајама, гђе је стопа наталитета била за око 7 % већа од стопе морталитета.

Статистика нам непогрешиво говори о постепеном гашењу сјевера.Из године у годину све је очигледније да сјевер пада у дубоку таму без наде да ће неко убрзо укључити свјетло.