logo3

''ВИДОВДАНСKE НАГРАДE'' ЗА 2022. ЕМИЛУ ЛАБУДОВИЋУ, ЗОРАНУ ВУЛЕВИЋУ И НОВИЦИ НЕНАДОВИЋУ

ДОБИТНИЦИМА ''ВИДОВДАНСКИХ НАГРАДА'' ЗА 2022. ГОДИНУ ЕМИЛУ ЛАБУДОВИЋУ, ЗОРАНУ ВУЛЕВИЋУ И НОВИЦИ НЕНАДОВИЋУ УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ НА ПРИГОДНОЈ СВЕЧАНОСТИ У САЛИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БЕРАНЕ

На Ђурђевдан 2022. године одлуком предсједништва Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине,којим је предсједавао предсједник историчар Горан Киковић, формирани су жирији за додјелу ''Видовданских награда'', које додјељују чланице овог савеза. Док су на Спасовдан 2022.године на сједницама жирија донесене сљедеће одлуке:

KЊИЖЕВНА НАГРАДА''РАТКО ДЕЛЕТИЋ'' УРУЧЕНА ЕМИЛУ ЛАБУДОВИЋУ

Часопис ''Глас Холмије'' је 2017. успоставио књижевну награду ''Ратко Делетић''.

Награду за 2017.годину добио је пјесник Драгомир Дале Ћулафић,

за 2018. пјесник и новинар Дарко Јововић,

за 2019. годину награда припала пјеснику и књижевнику Радомиру Стојановићу,

за 2020.добио књижевник и пјесник Вулко Шћекић,

за 2021. годину добио је пјесник Милан Мане Цимбаљевић.

Састав жирија био је следећи: предсједник жирија Милан Мане Цимбаљевић пјесник, и чланови: Вулко Шћекић, пјесник и Радован Обрадовић, пјесник.

Kњижевна награда ''Ратко Делетић'' за 2022.годину једногласном одлуком жирија припала је Емилу Лабудовићу.

 

НАГРАДА ЗА КЊИЖЕВНОСТ, ИСТОРИЈУ И КУЛТУРУ ''ЛАЗАРЕВО СЛОВО'' УРУЧЕНА ЗОРАНУ ВУЛЕВИЋУ

Удружење Српских књижевника у отаџбини и расијању са сједиштем у Андријевици је од 2018. установило награду ''Лазарево слово'', које је:

за 2018. године додијељено историчару Горану Киковићу,

за 2019.годину проф. др Драгомиру Кићовићу,

за 2020. књижевнику Миловану Мишу Кубуровићу,

за 2021. публицисти и пјеснику Давиду Лалићу.

Удружења Српских књижевника у отаџбини и расејању Андријевица, која носи назив ''Лазарево слово'' .Ове године је именовало жири у саставу: Предсједник жирија је публициста и пјесник Давид Лалићу, и чланови: Бранислав Оташевић, књижевник и новинар и Жарко Бојић, пјесник.

Награда ''Лазарево Слово'' за 2022.годину једногласном одлуком жирија припла је Зорану Вулевићу, публицисти и преводиоц.

 

''НАГРАДАРАДОМИР П. ГУБЕРИНИЋ'' ЗА ПУБЛИСТИЧКИ РАД И ИСТРАЖИВАЊЕ ИЗ ИСТОРИЈЕ СРПСКОГ НАРОДА СА ПРОСТОРА ВАСОЈЕВИЋА УРУЧЕНА НОВИЦИ НЕНАДОВИЋУ

Удружење ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Беране, данас Удружење добровољаца ратова до 1918., њихових потомака и поштовалаца Беране и часопис ''Глас Холмије'' од 2013. године успоставили су завичајну Награду за публицистички рад и истраживање из историје Српског народа са територије Васојевића коју додјељују истакнутим појединцима који су са простора Васојевића а, који објављују дјела која афирмишу овај крај.

Награда носи назив - ''Радомир П. Губеринић'' – до сада су је примили:

за 2013. годину публициста и новинар Вукосав Вуле Ракетић, за књигу ''Хероина великог срца'', која говори о животу и раду Дивне Вековић;

за 2014. књижевник Бранислав Оташевић, за књигу ''Милован Ђилас-скица за портрете'',

за 2015. годину историчар Горан Киковић, за књигу ''Преци и Потомци'' – монографија Удружења ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Беране,

за 2016. годину генерал др Лука Кастратовић, за књигу ''Сердари, војводе и генерали из Васојевић'',

за 2017. годину проф. др Марко Кнежевић, за књигу ''Велика и Новшиће'',

за 2018. годину академик професор доктор Јован Бабовић за књигу ''Од Комова до Српске Атине''.

за 2019. годину награда је додијељена професору доктору Славољубу Ђукићу за књигу ''Васојевић свој на своме – навијек и амин'',

за 2020.годину награду је добио професор Благоје Шарић,за књигу ''Какав учитељ -такав народ''.

за 2021.годину награду је добио публициста Михаило Микан Перовић, за монографију Удружења ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца-Андријевица.

Овогодишњи жири за додјелу награде ''Радомир П. Губеринић'',у саставу: Горан Киковић,историчар,предсједник и чланови: Благоје Шарић, професор и Миличко Трифуновић, публициста, донио је једногласно одлуку.

Награда ''Радомир П. Губеринић'' за 2022. годину припала је једногласном одлуком жирија Новици Ненадовићу, публицисти за књигу ''Поглед у прошлост Васојевића''.

 

 

Предсједник жирија Милан Мане Цимбаљевић уручио је награду ''Ратко Делетић'' Емилу Лабудовићу.

Предсједник жирија је публициста и пјесник Давид Лалић уручује наградуЗорану Вулевићу

Новици Ненадовићу, публицисти,предсједник жирија историчар Горан Киковић уручује награду ''Радомир П. Губеринић''.