logo3

ВИДОВДАНСКИ САБОР ВАСОЈЕВИЋА НА БУКОВОЈ ПОЉАНИ 2019. ГОДИНЕ

ВИДОВДАНСКИ САБОР ВАСОЈЕВИЋА НА БУКОВОЈ ПОЉАНИ 2019. ГОДИНЕ

Празник Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских - Видовдан прославиће се и ове године 28. јуна, молитвеним и свечаним народним сабрањем на Буковој Пољани, мјесту на којем су храбри Васојевићи предвођени војводом Миљаном Вуковим 11. јуна 1877. године до ногу потукли бројну турску војску. Бранећи Крст часни и слободу златну, јунаци са Букове Пољане из чије крви је никла црква Лазарица, посвећена Светом великомученику косовском цару Лазару. Знаменита Букова Пољана је нарочито од обновљења храма постала мјесто ходочашћа на којем ће се и овог Видовдана сабрати у великом броју браћа из Васојевића, Мораче, Велике, Аустралије и других крајева, да заједно прославе име Божје.
Служиће се света Литургију у храму посвећеном Светом мученику Виту и Светом великомученику цару Лазару на Буковој Пољани у селу Баре Краљске код Врањештице са почетком у 9 часова.
2012. године уз Божју помоћ и помоћ свих добрих људи, братства и племена, на Буковој Пољани подигнут је овај свети храм на земљи која је, натопљена крвљу оних који су били мријет навикнути за Крст часни и златну слободу. Спојили су крстом, парче земље са Букове Пољане са Небом и од тада се традиционално Васојевићи окупљају на Видовданском сабору.
Храмовна слава цркве Светог мученика Вита и великомученика Цара Лазара на Буковој Пољани биће прослављена благосиљањем и ломљењем славског колача и жита. Биће уприличена трпеза братске љубави. У духу васојевићке традиције биће одржане витешке спортске игре: у бацању камена с рамена, навлачењу конопа, скоковима у даљ.

Фотографија корисника Zoran Vujadina Lakusic