logo3

ВЕСКО ДАВИДОВИЋ ПРЕДСЈЕДНИК МЗ ШЕКУЛАР  ПОЗВАО ДУШКА МАРКОВИЋА ДА ДОЂЕ У ЊИХОВО СЕЛО И ПРЕДСТАВИ ИМ СПОРАЗУМ О ДЕМАРКАЦИЈУ ГРАНИЦЕ СА КОСОВОМ

ВЕСКО ДАВИДОВИЋ ПРЕДСЈЕДНИК МЗ ШЕКУЛАР 

ПОЗВАО ДУШКА МАРКОВИЋА ДА ДОЂЕ У ЊИХОВО СЕЛО И ПРЕДСТАВИ ИМ СПОРАЗУМ О ДЕМАРКАЦИЈУ ГРАНИЦЕ СА КОСОВОМ

 

Премијер да каже шта се договарао са Албанцима

 

БЕРАНЕ – Након што су протекле недјеље одржали протестни збор мјештани Шекулара су јуче позвали премијера Душка Марковића да под хитно дође у њихово село и јавно им саопшти и покаже куда је планирано да се успостави најновија граница између Косова и Црне Горе. Они су нагласили да уопште нијесу упознати шта то садржи споразум о демаркацији границе која дијели шекуларске територије са територијом Косова. Поновили су да прецизан одговор црногорских званичника у вези овог питања не трпи одлагање, те да ће се свим расположивим средствима супроставити било каквом прекрајању граница на штету становника Шекулара.

-Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић је недавно изјавио да  демаркацију границе Црна Гора сматра окончаном, а не отвореним питањем и да Црна Гора помаже Косову на путу европских и евроатлантских интеграција. Такође, саопштио је да Црна Гора може много помоћи Косову у фази јачања унутрашњих потенцијала и градњи институција. Међутим, Марковић, као ни остали црногорски званичници,  нигдје јасно није казао да ли ће та граница бити помјерена. Ми смо у сазнању да поменути споразум предвиђа да се та граница помјера дубоко на нашу територију, што је заиста недопустиво. Зто позивамо премијера Марковића да дође у Шекулар и саопшти локалном станоивништву шта је све то по овом питању договарао са косовским главешинама, како би знали какве кораке даље да предузимамо, јер ми смо и раније казали да ни по цијену живота нећемо дозволити да било ко брба границу која је давно успостављена не са Косовом, него са нама братском државом Србијом – навели су мјештани Шекулара.

Они су нагласили да је прије било каквог разговора о демаркацији граница прво требало да се  изврши консултација са локалним становништвом чија се имања налазе у пограничном појасу.

- Црногорски званичници на челу са Марковићем истичу како посебну бригу воде да Црна Гора успостави добре односе са Косовом и да у том правцу улажу велике напоре. Међутим, они нијесу нашли за сходно да поведу рачуна о интересима сопственог народа, него су га по питању демаркације граница потпуно игнорисали као да и не посатоји. Зато су се у Шекулару подигле тензије до усијања, јер је очигледно да неко без знања мјештана хоће да удари на нешто за шта су наши преци главом платили. Зато Душку Марковићу поручујемо да схвати озбиљност дате ситуације и стави до знања својим пријатељима Албанцима који управљају Косовом да склоне руке од наше територије, јер је то за нас света земља – нагласио је предјсједник мјесне заједнице Шекулар Веско Давидовић.

- Сличан став изнио је и мјештанин Боривоје Делетић наводећи да би државни званичници прво требали да воде рачуна о интересима људи који живе у Црној Гори, па тек онда о неком другом.

- У минулом периоду моћници су просто окупирали Шекулар. Узимали су немилице наше шуме, воде и остала природна богатства. Уз то, актуелна власт је својим неразумним потезима и небризи за сјевер Црне Горе потпуно раселили мјештане Шекулара. Као завршни ударац сада покушавају да и дио наше територорије и имовине уступе лажној држави Косово. Боли нас такав однос државних званичника, јер је сасвим природно да они прво поведу рачуна о интерсема свога народа, па тек након тога да размишљају да удовоље другима. Овога пута им поручујемо да се окане ћорава посла и да схвате да Шекуларци неће дозволити да им се, због самовоље државне врхушке, преци у гробу преврћу -поручио је Делетић.

 

Албанци отимају шуму

Мјештани су поручили премијеру Марковићу да предузме одговарајуће мјере како би се зауставила даља похара шекуларских шума од стране шумокрадице са простора Косова.

- Свједоци смо да шумокрадице са Косова несметано прелазе границу са Црном Гором, а да при том ријетко ко бива ухваћен. Тако су са простора Шекулара косовски Албанци однијели хиљаде кубика најквалитетнијег дрвета, што јасно указује да Управа за шуме не предузима одговарајуће мјере контроле и предострожности. У то може да се увјери свако ко завири у наш катун  Глођија гдје су од стране шумске мафије сва стабла практично посјечена. Тамо су остале само голети, па се није чудети што сада ти исти људу покушавају да потпуно присвоје те територије. Зато позивамо премијера Марковића да коначно схвати да се ради о незаконитим радњама и да предузме одређене мјере за сузбијање оваквих појава – казао је  Давидовић.