logo3

ВЕРОЉУБ KAСТРАТОВИЋ ''ЗДРАВО БЕРАНЕ ИМА ПОДРШКУ ВАСОЈЕВИЋА ИЗ ШУМАДИЈЕ''

ВЕРОЉУБ КАСТРАТОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК УДРУЖЕЊА ВАСОЈЕВИЋА ИЗ КРАГУЈЕВЦА  ЗА ''ГЛАС ХОЛМИЈЕ '' САОПШТИО СЛЕДЕЋЕ

Поводом престојећих избора у општини Беране, осјећамо потребу да се огласимо и да у име Завичајног удружења Васојевића града Крагујевца истакнемо сљедеће:

      Иако смо ван страначко и племенско удружење које је везано својим активностима за завичај прије свега за Беране истичемо да сви ми који смо рођени и живимо сада у другој држави са пажњом пратимо сва дешавања и збивања у нашем завичају, а посебно она која су везана за општину Беране обзиром да смо поријеклом са тих простора. Посљедњих деценија са жаљењем примјећујемо да некада једна од најразвијенијих и најперспективнијих општина у драгој нам Црној Гори општина Беране постаје девастирани простор, а као посљедица затварања бројних фабрика, које су биле носилац развоја тога краја.

Тим поводом осјећамо велику жалост због тога, а та жалост је временом  прерасла  у љутњу и огорчење због таквог стања. Када смо видјели да више од три деценије нема помака у том смислу, а да Беране економски стагнира и постаје једна од најнеразвијенијих општина у Црној Гори.

Када ствари иду у лошем смјеру и када се из дана у дан локално становништво исељава из Берана гдје према статистичким подацима око хиљаду становника годишње напушта лијепу Лимску долину и иде како то народ каже трбухом за крухом.

 

Потребно је било да дође до коријенитих промјена и да власт у нашим лијепим Беранама преузму неки нови млади и способни људи који ће снагом свог интелекта, организационим способностима новом енергијом покушати да промијене и да нешто ново покрену у позитивном смислу и да наш град Беране покрену из летаргије у коју су запале посљедње три деценије.

Прије четири године, тачније 2014. године дошло је до дуго очекиваних промјена и на чело наше општине Беране дошли су млади и способни људи, предсједник општине Драгослав Шћекић и предсједник скупштине Горан Киковић заједно са својим сарадницима и коалицијом ''Здраво Беране''.

Када смо се као представници удружења Васојевића из Крагујевца упознали и успоставили братску и људску сарадњу одговорни руководиоци града Берана оставили су на нас утисак да су кадри да испуне оно што обећају и ти утисци нису нас преварили до данашњихн дана, напротив сваке године долазећи у Беране  у своје Загорје, као и моји сарадници у њихова мјеста из којих потичемо својим очима смо се  увјеравали  да је оно што је обећано и да су обећања остварена и испуњена.  Километри новог асфалта према мом родном селу Загорју које је некадашња власт ДПС-а обећавала и никад није испунила испунили су ови млади људи и помогли још друге инфраструктурне пројекте у Загорују као што је лим за капелу и друге саобраћајнице са инфраструктуром кроз Доње Луге, Хареме, канализационе мреже на истим, што Беране добија обрисе савременог, урбаног града. Урађена је као што смо видјели и савремена хала спортова, пробијени и насути многи сеоски путеви, направљњно и реконструисано много водовода на сеоском подручју, уређене одређене градске улице, сређен паркинг просотр. Што све нас који живимо далеко од родног краја посебно радује да се наше Беране претвара у модерни центар сјевероисточног дијела Црне Горе. Како смо сазнали отворен је поново рудник мрког угља у Беранама, који запошљава преко стотину и педесет радника, а да је нова власт за четири године упослила укупно око 400 људи. Такве промјене на боље, дају нам за право да у наредном периоду очекујемо још више резултата, обзиром да су у првим годинама мандата имали огроман наслијеђени дуг који је ваљало санирати. Све су то ови млади и способни људи успјели да санирају без много приче и ламентирања. Тако да сада када долазимо у свој завичај са својим породицама и пријатељима са поносом и надаом можемо да примијетимо и кажемо да су почеле да се дешавају позитивне промјене на боље и у том смислу апелујем на све који својом главом размишљају, а у исто вријеме имају и моралну обавезу да подрже ове младе и храбре људе који су за кратак период од непуне четири године од безнађа и опште апатије вратили људима који тамо живе и нама који радо долазимо у своју дједовину осмијех на лице, нову наду да није све пропало о чему свједоче већ поменути одрађени пројекти, а и чист град који се некад препознавао по тонама неочишћеног смећа, по цијелом граду пуни контејнери, сада град изгледа чисто, умивено и кад доведемо своје пријатеље у свој завичај не морамо да се црвенимо и стидимо одакле смо.

 

Из свега изнијетог слиједи логичан закључак да је потребно подржати те младе и способне људе као и коалицију окупљених око њих ''Здраво Беране'' и помоћи им на изборима 4. фебруара да наш крај поново буде једна од водећих регија у Црној Гори, јер ми то заслужујемо као регија Васојевића и осталих племена која живе на овој територији која су увијек знала да одаберу праве људе да их предводе, а не сумњам да ће грађани Берана и овога пута бити на висини свога задатка као и на претходним изборима одржаним 2014. године. Желећи да са успјехом наставите свој досадашњи рад желим вам успјех и побједу на предстојећим изборима.

 

 

У Крагујевцу 30. Јануара 2018.

 

                       Предсједник удружења Васојевића града Крагујевца                            Верољуб Лакићев Кастратовић.