logo3

ВЕЛИЧАНСТВЕНИ САБОР НА ИЛИНДАН У ШЕКУЛАРУ

ВЕЛИЧАНСТВЕНИ САБОР НА ИЛИНДАН У ШЕКУЛАРУ

Послије свете литургије и свете тајне крштења у цркви Светог Јована у Шекулару је и ове године по петнаести пут одржан сабор.

Скуп је поздравио предсједник МЗ Шекулар Сретен Лекић, који је истакао сљедеће:

''Дозволите да у своје име и у име грађана Шекулара поздрaвим свештенсво на челу са Јеромонахом Парохом Савом. Овдје присутне наше драге госте на челу са предсједником Шћекићем са сарадницима, све присутне грађане Шекулара, да честитам крштење онима који су то данас урадили.

Данас 15 пут се сабрасмо око наше светиње, наше цркве, да прославимо данашњи празник Светог Илију. Срећна Слава.

Желим да се захвалим свим људима доброг срца који су помогли организацију Славе и онима који су у предходном периоду учили лијепе и корисне ствари за наш Шекулар. Организатори Славе, грађани Шекулара, ове године уручиће захвалнице нашим добротворима:

Опшитини Беране;

Општини Андријевица;

Приватном редузећу ДОО „НИКОЛА“;

Завичајном удружењу „ШЕКУЛАР“ из Београда

Гусларском друштву“ Карађорђе“ из Крагујевца

Посебну захвалност дугујемо Братству Стешевића из Велике, и донатору Сандри Козомора, који су нашој светињи дарилави крст из Свете Земље - Јерусалима.

Молим представнике позваних да дођу да им се уруче захвалнице Ломног ШЕКУЛАРА.

Потом је програм надахнито водио Александар Лабудовић, предсједник црквеног одбора Шекулара.

Замолићу пароха Сава да благослови овој дан, овај скуп и припремљену софру да можемо да је послужимо. Оче изволите.Послије благослова мјесног пароха. Лабудовић је најавио су ту присутни како је рекао наша браћа Раденко и Рајко Рмуш из Крагујевца чланови Гусларског друштва Карађорђе и да су снимили цд, нову пјесму о Ломном Шекулару, чији је аутор пјесник Драгослав Брновић. Њихова жеља је да баш на овај благи дан поред наше светиње да промовишу свој цд о ломном Шекулару. Наш гост је и господин Чуровић Жељко који ће рећи нешто више о томе. Изволите. Потом је Чуровић надахнуто говорио о цд, Шекулару, својој књизи Црвена Гора.

У програму је учествовао Црквени хор из Бијелог Поља,

Затим је Лабудовић најавио рецитал и истакао да се епска пјесма може чути у облику рецитације потрудио се Василије Лекић, њему са посебним са задовољством дајем микрофон.

ВАСИЛИЈЕ ЛЕКИЋ:

Збор зборила господа ришћанска
Код бијеле цркве Грачанице:
„Мили Боже, чуда големога!
„Куд се ђеде цар-Немање благо,
„Седам кула гроша и дуката?
„Ваља да је расковао благо
„На наџаке и на буздоване
„И добријем коњма на ратове.”
Ту се деси Немањићу Саво,
Па говори господи ришћанској:
„Не лудујте, господо ришћанска!
„Није бабо расковао благо
„На наџаке ни на буздоване,
„Ни добријем коњма на ратове,
„Већ је бабо похарчио благо
„Све градећи млоге задужбине:

„Док је Свету горе подигао

„И Виландар цркву начинио,
„Ту је дао двије куле блага;

„Док начини високе Дечане

„У приморју код воде Бистрице,

„И два стуба светитеља Ђурђа,
„Оба стуба виш’ Новог Пазара,

„Студеницу на Влаху Староме,
„Ту је дао једну кулу блага;

„Док начини цркву код Требиња

„Миљешевку на Херцеговини,

„И Довољу близу горе Црне;

„И Тројицу надомак Таслиџе
„Украј воде украј Ћиотине;

„Рачу цркву украј воде Дрине,

„И Папраћу близу Борогова,

„И Вазућу крај воде Криваје,

„Озрен цркву насред Босне славне,

„И Гомељу на граници сувој;

„Моштаницу у Крајини љутој,
„Ту је дао једну кулу блага.

„Осталога што претече блага,
„Остало је благо похарчио
„Зидајући по калу калдрме
„И градећи по водам’ ћуприје
„Дијелећи кљасту и слијепу,
„Док је души мјесто уватио,
„Седам кула блага похарчио:
„Ето бабо куд похарчи благо!”
Онда рече господа ришћанска:
„Бе аферим, Немањићу Саво!
„Кад имасте седам кула блага,
„Те знадосте управити благом.
„Што носили, свијетло вам било!
„Што родили, све вам свето било!”
И што рече господа ришћанска
На састанку код бијеле цркве,
Штогођ рекли, код Бога се стекло.

Потом су са лијепим појањем скуп поздравили и славље уљепшали појењем свештена лица Милош Цицмил и Стефан.

Најављен је од стране Лабудовића Драган Ристов Поповић, представник Завичајног удружења “ Шекулар” у Београду поздравио је присутне и указао на сљедеће:

Даме/Господо Мила браћо Шекуларци Часни оци, Уважене званице 

Драги пријатељи Шекулара 

-Шекулару мој, ти крајино слободе, ево ти дођосмо у походе да на овом светом мјесту и на овом свети дан срећни и радосни наставимо традицију братског окупљања који су нам наши дични преци поставили у наслеђе на овом вјековном светилишту, зборишту и слободишту.

 

Срећна нам слава драга браћо

-Господ нас даровао часним именом а ми својом вјером у Њега остасмо да вјековима трајемо и опстајемо између ових девет брда.

-Сабрали смо се данас на нашој Улици, крај овог нашег светог храма по петнаести пут у овом миленијуму . Ово је мјесто за нас јединствено и једино.Овде нас вјетар помилује по лицу и оздрави нас од завичајне туге ако смо далеко од родног краја. Када смо овђе надишемо се опојних мириса откоса са наших ливада , сви наши извори опију нас и напоје најљековитијег јардума. Наше шекуларске шуме запјевају најљепше пјесме и стану нам причати о крвавим ранама наших предака, шекуларских витезова који не љубљаху ни туђе скуте, нити Лацмане, ни Арнауте.Љубљаху крст часни и слободу златну.

-Ми који смо далеко од завичаја и далеко од мјеста гдје смо задојени мајчиним млијеком никада нисмо престали да га волимо и често му се враћамо.Једва чекамо да дође овај свети дан да се вратимо и пољубимо кућни праг,да нас огрије топлина неба што својим плаветнилом наткривљује наше главе.Јер ово је прва капија наших живота са које смо се отиснули у далеки свет.

-Када се овде саберемо у заједничко коло братске љубави и среће што се поново сретамо намах заборавимо на давне и далеке кише, сњегове и утрге, на жегу и надошле прољећне воде.Обгрли нас велика радост што смо у нашем “ЛОМНОМ ШЕКУЛАРУ” и што нам је ту све што волимо пред нашим очима у нашим загрљеним рукама, у срцу и души препуној радости. И ђетињство, и прве љубави, и прве патње због изгубљене љубави, и понос што смо синови и кћери овог неба.

Данас ми је посебно задовољство сто као представник Завичајног удружења “ Шекулар” у Београду присуствујем првом јавном извођењу епске пјесме” Ломног Шекулара”. Пјесму је написао Драгослав Драго Брновић који наставља стазама барда епског пјесништва Радована Бећировића. Уз активно учешће Управног одбора и чланова Удружења, као и уз помоћ неколицине из братства Рмуша успјели смо да прикупимо одређена новчана средства и тиме званично помогнемо браћи Раденку и Рајку Рмушу да сниме ЦД кој је данас пред вама и представљен. У овоме је велику улогу одиграо и члан нашег Управног одбора Недељко Неђо Лекић од кога је потекла и идеја и који је са пјесником Брновићем провео неколико дана у Шекулару и пјесника даривао. Од данас смо у прилица да уз струне јаворових гусала које ће у нашем народу довијек зборити и живјети и што ће ова гусларска пјесма и ЦД на понос Шекулараца наћи мјесто у већини наших домова нама из Удружења је част што смо као генерални дародавац помогли да се овај часни подухват успјешно и оствари.

Овај дашњи благи дан и сви нередни дани нека буду вјесници нове љепоте, љубави и успјеха за овај крај и цјелокупни шекуларски род ма гдје живио. И нека све будуће генерације завјетоване буду на поштовање и очување шекуларског племена и српског рода. Свима вама и вашима најмилијима желим пуно здравља, среће и вјеровања да свако јутро над Шекуларом свиће у слободи и братској слози. Живљели и на многа љета се окупљали на овом вјековном светилишту, зборишту и слободишту у заједничком братском колу.-закључио је Поповић.

На крају је скуп завршен са још једном пјесмом уз гусле у извођењу Гусларског друштва“ Карађорђе“ из Крагујевца и завршним благословом мјесног пароха.

                                Прилог припремио Горан Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић

Фотографија корисника Горан Ивана Киковић