logo3

ВАСОЈЕВИЋИ У ЛИЈЕВОЈ РИЈЕЦИ ПРОСЛАВИЛИ РУСКОГ СВЕТИТЕЉА АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ!

ВАСОЈЕВИЋИ У ЛИЈЕВОЈ РИЈЕЦИ ПРОСЛАВИЛИ РУСКОГ СВЕТИТЕЉА АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ!

СЕПТЕМБАР 12, 2022

Поводом празника Преноса моштију Светог Александра Невског, завјетне славе племена Васојевића 12.09.2022., Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је Свету службу Божију у цркви Светог архангела Михаила – Васовој цркви на Ножици. Саслуживали су му протојереј-ставрофор Бранко Тапушковић, протојереј Анђелко Боричић, јереј Милош Лучић и јерођакон Сионије (Зорић), уз молитвено учешће вјерног народа. Након Литургије благосиљан је и преломљен славски колач.

DSC_1365_2

У архипастирској бесједи Митрополит Јоаникије је рекао да се светост не ограничава на један народ.

Ако је неко свети, из једног народа поникао, наравно да се тај народ осјећа посебно привилегованим због тога. Али светитељи Божји припадају свима народима, као што и већина слава у нашем народу то показује. Свети Николај, Свети Јован, Свети Ђорђе су светитељи из других народа, али иј не наш народ тако прихватио. И многе друге свеце, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је у Васојевићима прихваћен руски, али и свесловенски и још више од тога – свеправославни Божји угодник Свети благовјерни кнез Александар Невски.

И славе га Васојевићи заједно са својом славом Светим архангелом Михаилом. Остали су му вјерни и овдје у постојбини Васојевића, али и скоро свуда гдје су се Васојевићи иселили, а можемо рећи да је то широм земаљскога шара, рекао је он.

Митрополит Јоаникије је рекао да предања увијек крију неку дубљу тајну, а у случају завјетне славе Васојевића тајна је што се Свети Александар Невски неколико пута појавио као заштитник православља у Васојевићима.

Васојевићима се чак лакше окупити за овај дан, него за своју крсну славу. За крсну славу сједе кући и чекају и примају госте. На овај дан могу овдје да се саберу или на неком другом мјесту, како се већ договоре да се заједно саберу у име љубави Божије, а под заштитом и штитом Светог Александра Невског који и данас и чува и штити и Русију и руски православни народ, и све православне народе, казао је Владика Јоаникије.

DSC_1407

Владика је поручио Васојевићима да чувају ову завјетну славу, заједно са крсном славом Светим архангелом Михаилом.

Казао је да Васова црква датира из давних времена, да је у наше вријеме обновљена, а у ове дане по други пут обновљена.

Слава Богу, посебно што је по други пут обновљена, јер показује се да је нијесмо џабе обнављали, него да нам она много значи. То је велика радост и знак да гледамо у будућност, казао је Митрополит Јоаникије честитајући сабранима празник и славу.

Владика је поручио да чувају љубав између нашег и руског народа, везе које су вјековима стваране и његоване.

Подсјетио је да у сјени лавре Светог Александра Невског у Петрограду почивају Патријарх српски Василије Јовановић Бркић и Митрополит црногорски Василије Петровић.

Митрополит Јоаникије је заблагодарио добротворима који су обнављали светињу на Ножици.

DSC_1456

Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца одликовао је Вујадина Лакушића, учитеља из Лијеве ријеке постхумно за несебичну помоћ, пожртвовани труд и рад на обнови Васове цркве на Ножици. Одликовање је примио његов син Зоран. Истим признањем Митрополит Јоаникије је одликовао Видака Радевића, предсједника Црквеног одбора, Томислава Мига Боричића, дугогодишњег предсједника Црквене општине Лијева ријека и Илију Лакушића, првог предсједника Црквеног одбора.

Приређена је и славска трпеза хришћанске љубави коју су припремили кумови славе Вуко Зечевић и Видак Радевић.