logo3

ВАСОЈЕВИЋИ СЕ ЈЕДИНИ У ЦРНОЈ ГОРИ СЈЕЋАЈУ КРАЉА АЛЕКСАНДРА И ОБНОВИЛИ СУ МУ СПОМЕНИК

ПОЧЕЛИ ДАНИ СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЈУНАКЕ И ДОБРОВОЉЦЕ ПОСЈЕТОМ СПОМЕНИКУ КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ У ТИФРАНСКОЈ КЛИСУРИ КОД БЕРАНА

ВАСОЈЕВИЋИ СЕ ЈЕДИНИ У ЦРНОЈ ГОРИ СЈЕЋАЈУ КРАЉА АЛЕКСАНДРА И ОБНОВИЛИ СУ МУ СПОМЕНИК

У организацији мреже српских удружења ''Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине'' коју чине: Уружење добровољаца ратова до 1918,њихових потомака и поштовалаца Беране, Српско историјско- културно друштво ''Никола Васојевић''- Беране, и Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору почела једнонедељна традиционална културно-историјска манифестација : ''ДАНИ СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЈУНАКЕ И ДОБРОВОЉЦЕ'' ОВЕ ГОДИНЕ НА ТЕМУ: ''НЕЗАБОРАВЉЕНЕ БИТКЕ И БОЈЕВИ ВАСОЈЕВИЋА ЗА СЛОБОДУ СРПСТВА И ЦРНЕ ГОРЕ''

Ова манифстација је почела у петак 9.октобра 2020.године у 15 сати код споменика краљу Александру I Карађорђевићу (1888-1934). Скуп је поздравио предсједник Уружења добровољаца ратова до 1918,њихових потомака и поштовалаца Беране Миличко Трифуновић,који присутне упознао са програмом ове манифестације. Трифуновић је истакао да овај програм увијек почиње 9.октобра на дан када је краљ Александар погинуо 9.окробра 1934.у Марсељу и траје до дана ослобођења Берана у првом балканском рату 16.октобра 1912.године.

Зато у част ових знаменитих људи и догађаја сваке године организујемо ову културно-историјску манифестацију на којој позивамо госте: књижевнике, историчаре,пјеснике ,гусларе и друге учеснике. Све ове активности одрађујемо сопственим финансијским средствима и уз скромну помоћ општине Беране. Ово је манифестација кроз коју се сјећамо на наше часне претке и ослободиоце.Зато увијек поручујемо на овим скуповима : Будимо добри потомци, како би били честити преци!.-истакао је Трифуновић.

Историјски час о личности краља Александра одржао је историчар Горан Киковић,који је истакао следеће:

Овај споменик посјећујемо сваке године јер је Краљ Александар Карађорђев потомак.

-''Треба подсјетити да је Краљ Александар Други Карађорђевић, рођен у Црној Гори, на Цетињу, 1888. године, као син краља Петра Карађорђевића и Зорке Петровић, кћерке кнеза и краља Николе. Живио је и школовао се у Женеви и Петрограду, а као школовани официр активан је учесник првог и другог Балканског рата и Првог свјетског рата. Управо пред сâм Први свјетски рат постаје регент и тако његово фактичко управљање земљом и вршење власти траје пуних 20 година. Био је краљ Србије, краљ Срба, Хрвата и Словенаца, а 3. октобра 1929. године државу је назвао јединственим именом - Краљевина Југославија.

Краљ Александар је био државник, војсковођа, ослободилац, ујединитељ, европејац, миротворац, ријечју велика личност свога времена и као такав засметао је фашистима и Хитлеру, који 9. октобра 1934. године извршише на њега атентат у француском граду Марсељу. И њему је народ Полимља подигао давне 1929. године Споменик у част пуштања у саобраћај пута Беране-Бијело Поље, чему је претходила његова посјета Васојевићима и Црној Гори 1925. године.

О његовој посјети Васојевићима подаци говоре да су краља у свим мјестима кроз које је прошао дочекивали угледни прваци и домаћини тога времена. На Чакору га је између осталог поздравио народни посланик и учитељ из Велике Новица Поповић. У Андријевици га је дочекао Ђукан Вулевић, учитељ из Трешњева, са својим ђацима и тражио изградњу нове школе у Трепчи, што је и учињено. Беране је посјетио 17. септембра 1925. године у пратњи Марка Цемовића и других великодостојника. Приликом доласка у манастир Ђурђеви Ступови дочекали су га поздравним говорима игуман Јосиф Лекић и професор и књижевник Драгиша Боричић. Приликом те историјске и, испоставиће се, и једине посјете србског краља Црној Гори до данас, истицано је са радошћу и поносом поријекло Карађорђевића из Васојевића. Занимљиво је да је на примједбу једног угледног домаћина (''Зашто Васојевићи немају посланика у Скупштини Југославије?'') краљ одговорио ријечима: ''Шта ће вама посланици, ви имате краља!''. Много година касније Радован Бећировић Требјешки, познати гуслар и пјесник, сликовито је стиховима приказао и доказао поријекло Карађорђевића:

''...Кад погледаш на Васојевиће,

ту је било Карађока биће,

одатле му света лоза ниче,

те се њиме покољења диче''.

Краљ Александар је високо цијенио Васојевиће и њихов допринос у борби за ослобођење и уједињење србског народа, што најбоље говори податак да је са простора Васојевића златну Обилића медаљу за храброст добило 196 учесника, сребрну 765, а медаљу за ревносну службу 96, што чини укупно 1057 одликовања. Колико су Васојевићи цијенили и поштовали Краља говори податак о томе да је, 9. октобра 1934., када је убијен, ''плакала цијела Лимска долина''. Било је и црних барјака на појединим кућама, а многи су црногорске капе са четири оцила носили са црним флором. Васојевићи су били дубоко свјесни кога и шта губе... ''-закључио је Киковић. Потом су наступали пјесници:Радован Обрадовић,Давид Лалић и Радоје Мишковић.. Док је уз струне гусала присутне поздравио 16.годишњи млади гуслар Синиша Петрић.

Према програму у недељу:11.октобра 2020.године у 12 сати код споменика код цркве Свете Тројице на Полици обележићемо 200 година од рођења војводе Миљана Вукова Вешовића (1820.-1886.). И посјетити споменике Поличким устаницима и ратницима погинулим до 1918. године и ратницима Прве српске армије, умрлим на Полици 1915/16 године и споменик племенском капетану попу Јосифу Поповићу Михајловићу(1810.-1865.) и обељежити 210 година од његовог рођења. На скупу ће о овим личностима говорити историчар Горан Киковић,у програму ће учествовати и књижевнии,пјесници и гуслари.

Фотографија корисника Горан С. Киковић

Фотографија корисника Горан С. Киковић

Фотографија корисника Горан С. Киковић